Hmmm … det er ikke uden panderynken, at jeg skriver denne artikel. For loveantalya.com skal handle om alt det gode og sjove og spændende, der sker i Antalya, alt det skønne og dejlige ved at holde ferie i eller omkring byen og ikke alt det, der ikke hører en ferie til, såsom frygt, terror og militærkup. Men de nuværende problemer der er i Tyrkiet, kan ikke undgå at berøre ens ferie og det ville være en smule underligt og ikke mindst føles en smule underligt, hvis ikke jeg på en eller anden måde berører den aktuelle situation – uanset om “situationen” drejer sig om terror som i Istanbul’s Atatürk lufthavn d. 28. juni 16 eller undtagelsestilstand grundet forsøget på militærkuppet d. 15. juli 16.
Afstande betyder noget
Frem for alt skal man huske på, at Tyrkiet er et virkeligt stort land og med et meget blandet folkefærd (her tænker jeg på religiøse tilbøjeligheder, politiske overbevisninger og uddannelsesniveau), så der er store forskelle fra region til region og fra by til by. Hvad der sker i Istanbul, Ankara, Izmir eller en af de andre store byer, påvirker ikke nødvendigvis direkte Antalya. Og det er ofte de 3 nævnte byer samt flere byer øst på, urolighederne sker i. Underforstået, når der sker terror i Istanbul, som vi så det i slutningen af Juni, påvirket det selvfølgelig hele landet (ikke mindst fordi alt for mange rejsende mellemlander i en af Istanbul’s to store lufthavne). Men man har som turist eller almindelig fastboende måske ikke nødig at være nærmest liv ræd og nægte at rejse afsted på ferie, for afstandene er så store, så det er en smule svært at forestille sig. Eksempelvis tager det 1 time og 15 minutter at flyve fra Antalya til Istanbul, godt 9 timer at køre dertil med en afstand på godt 700 km. Hvis vi “oversætter” det til dansk øjemål, så betyder det, at man skal være så nervøs, at man ikke vil rejse til Lolland hvis der sker noget i Amsterdam, Berlin eller Bruxelles eller til København, hvis der sker noget i Stockholm. Der er under 800 km fra København og til de nævnte storbyer. Og er vi så nervøse at vi lader os hæmme og begrænse af det?? Jeg kan ikke huske, at folk stoppede med at rejse til London, Berlin og Nice, fordi der skete terror i Paris (igen – kilometrene er de samme).
Skal man være bange?
Jeg siger ikke, at man ikke skal være urolig – slet ikke – det er absolut en privatsag og terror og uro er nok noget, der bekymrer de fleste mennesker. Men man må gerne prøve at slå koldt vand i blodet og tænke lidt rationelt (selvom det kan være svært med tanke på den massive mediedækning og mængder af informationer alle steder). Derfor prøver jeg at få lidt perspektiv på. Ingen tvivl om at man skal være påpasselig og tænke sig om. Hvad skal man? Er man så nervøs, at det vil ødelægge ens ferie? Så bliv hjemme. Selvom man siger, at de fleste ulykker sker i hjemmet, er der næppe terror og undtagelsestilstande. Og det er altid smartest lige at tænke sig lidt om, hvad man egentlig vil være med til. Men jeg er nu af den holdning, at man ikke skal lade sig skræmme eller kyse af ting, man alligevel ikke har indflydelse på. Om man vil det eller ej er terror og ulykker en del af vores liv efterhånden, om så må man lære at deale med det.
I Antalya har man rådet til at være ekstra agtpågivende ved indkøbscentre, på havnene og i store forsamlinger. Men jeg tænker, at det er almindelig sund fornuft alle steder i verdenen – for face it – angreb kan ske alle steder. Jo, indrømmet, jeg tænkte da også mit, når vi færdedes på de ovennævnte steder. Men ikke i en grad, så det hæmmede vores færd – snarere så man havde en back-up plan, hvis der skulle ske noget (hvis man da overhovedet kan lave en sådan plan). Så ja, hold øjne og ører åbne. Er der sandsynlighed for at det sker to gange i træk (lidt kynisk, men ja alligevel …. på et eller andet tidspunkt gør det måske nok)?
Hele Tyrkiet har i flere perioder gennem mange årtier været ramt af bomber forårsaget af PKK eller andre, af intern uro, div. militærkup osv. Så det der sker nu, er ikke noget nyt eller ukendt som sådan.
Hvad betyder undtagelsestilstand?
“Undtagelsestilstand er en retslig tilstand, hvor normale love og rettigheder er sat ud af kraft på grund af omstændigheder, der truer samfundets struktur eller eksistens. En undtagelsestilstand erklæres af den udøvende magt”. Kilde: Wikipedia.org
Det betyder rent praktisk, at regeringen (som trods alt ikke blev vippet af under forsøget på militærkuppet) har ret til at forbyde demonstrationer og forsamlinger, kan nedsætte udgangsforbud, kan forbyde aviser, magasiner og bøger, ligesom tv-udsendelser kan blive kontrolleret, begrænset eller forbudt. Sikkerhedspersonale har udvidede beføjelser til at visitere huse, køretøjer og personer. Trafikken kan forbydes på visse tidspunkter og i visse områder eller ligefrem afspærring eller evakuering af visse områder. Dvs staten overtager kontrollen over trafikken til lands, til vands og i luften.
Hvad betyder det så for mig som turist??
I princippet ikke så meget. Bare se på Frankrig, der har haft undtagelsestilstand i 8 måneder og i nu yderligere 3 måneder efter angrebet i Nice. Har du tænkt over betydningen af det? Men for den lokale befolkning kan der være en lang række begrænsninger og foranstaltninger, der kan besværliggøre deres liv og i værste fald medføre fængsling og retsforfølgelse. Bare tænk sig, at man ikke kan forsamles, at man ikke må ytre sin mening, at man ikke kan stole på, hvad man får af informationer fra medier, aviser og lign. (og man kan ikke få informationerne fra Twitter, Facebook og lign. for hastigheden på disse medier skrues drastisk ned ved kritik af styret og “farlige” situationer, så det er umuligt at komme på). Og lige præcis her er forskellen mellem Frankrig og Tyrkiet – mellem Erdogan og Hollande. Hvor meget magt ønsker man?
Jeg kunne skrive meget mere om situationen i Tyrkiet lige nu, men vil stoppe før dette udvikler sig til at være en politisk diskussion (for holdninger og erfaringer er der masser af). Men i bund og grund ville jeg rejse til Tyrkiet i morgen, hvis det skulle være – jeg ville ikke være så nervøs. Og især ikke i Antalya (så vil jeg være lige så nervøs for Rom, København. London, Berlin og nogle af de andre storbyer, hvor der på et eller andet tidspunkt givetvis kommer til at ske noget – ligesom Tyrkiets sydligste turistdestinationer formodentlig også bliver ramt på et tidspunkt). Man kan spørge sig selv, om ikke turismen var blevet direkte ramt i eks. Alanya, Antalya, Marmaris eller Bodrum, hvis man ønskede det set fra terroristernes side? Jeg tror det.
Alle jeg kender – lokale som turister siger, at de pt umiddelbart ikke føler sig utrygge, når de bevæger sig ud uanset om de sidder i Izmir, Antalya eller Alanya.
Er du nervøs mens du er dernede så tjek altid Udenrigsministeriets rejsevejledning, men hold evt også øje med de danske medier (der under alle omstændigheder pt er mere pålidelige end de tyrkiske og tjek evt også de her blogs danskityrkiet.dk og alanyadk.dk for flere lokale nyheder om livet dernede. Begge blogs er super gode i al almindelighed, men er også flinke til at give en opdatering, hvis der sker noget uventet.
Ovenstående er et udtryk for mine personlige holdninger og betragtninger og skal ikke ses som et udtryk for en generel officiel vejledning eller anbefaling.