Villa Mahal Turkey
Villa Mahal in Kalkan, Antalya

I og rundt om Antalya findes der et utal af store hoteller og kæmpestore mastodont hotelkæder, der ligger side om side især langs stranden og sørger for liv og glade dage og gode oplevelser. Du bor her sammen med 3-700 andre, der formentlig er ude på at opleve det samme som dig – nemlig at have en sjov, afslappende og uforpligtende ferie uden de store anstrengelser eller overraskelser. Det gør måske ikke noget at hotellet er lidt anonymt og mainstream og at du ikke kan huske, hvad det hedder til næste års badeferie – du finder bare et nyt hotel. Jeg tør næsten garantere, at du overalt vil møde den tyrkiske gæstfrihed, hvor de vil gøre alt for, at dit ophold bliver så oplevelsesrigt, sjovt, ensartet, luksuriøst, badeferie-agtigt, som du forventer.

Men der findes også et alternativ til dette, hvor du stadig får gæstfriheden (og måske i endnu højere grad), hvor det hele bliver mere vedkommende og nærværende, hvor du oplever det ægte Tyrkiet og får lov til at komme ned i gear og ind i en hel anden verden. Sådan en type hoteller eller pensionater er jeg mere til, og jeg har været så heldig at bo på sådanne små steder flere gange.Little hotels in Turkey

Villa Verde Antalya
Villa Verde i Kaleici, Antalya

Da jeg alligevel ikke kunne sove her til morgen, sad jeg og ledte efter små, charmerende pensionater i Antalya, som har netop denne stemning af ro og je ne sais quoi ….. jeg ved ikke hvad. Internettet er jo en fantastisk ting og jeg er stor fan af Google, da du på et øjeblik (eller måske med et par enkelte søgninger) kan finde nøjagtigt det, du gerne vil. Fantastisk. Og det er ikke særlig svært at finde mindre, men super fede, mere eller mindre luksuriøse hoteller/pensionater, der er smukke for øjet og sindet. Disse boutiquehoteller er ofte virkelig gennemførte ned til mindste detalje (på en væsentlig anden led end hos de store hotelkæder), autensitet bliver det vist kaldt i de mere fancy kredse, og fordi pensionaterne og hotellerne er så små, er de ofte placeret steder, man kun kan drømme om (du kan finde steder at bo helt nede i vandkanten, inde i skovene, oppe i bjergene eller inde i byerne.). Du kan få syn for sagen på denne tyrkiske side (som er på engelsk) eller på den her side, der også er ret god og nem at søge på og hvor du kan udvælge efter dine kriterier.

Jeg plejer at kigge i nogle små, men lidt gamle bøger jeg har, som er helt igennem fantastiske og giver mig instant rejsefeber. “Kücük oteller kitabi” hedder de eller “The little hotel book” og er en lille bog, der bliver udgivet hvert år med små hoteller, pensionater, B&B’s over hele Tyrkiet (hjemmesiden er ikke nær så hyggelig som bogen, men du bliver alligevel nødt til at kigge på den her ). Mine bøger er efterhånden ved at være godt slidte, da de ofte og tit er studeret fra den ene ende til den anden og bladret tyndt for at finde inspiration til den næste ferie. Og det er lykkedes mange gange og altid med et fantastisk resultat. Vi har boet på flere pensionater både inde i Kaleici  i Antalya, men også rundt omkring på vores mange ture til eks. Izmir, Kas, Kalkan, Cesme, Kusadasi, Alanya m.fl. og hvert sted har vi haft en udsøgt service og haft det bedste ophold.The little hotel book Turkey

Et sted – i Kalkan, boede vi hos et norsk/tyrkisk ægtepar, der var simpelthen så søde og havde det skønneste lille pensionat (desværre kan jeg ikke huske, hvad det hedder). Vi havde et fint lille værelse med egen terrasse, morgenmaden blev serveret på vores terrasse, når vi vågnede, der stod en rose på natbordet, når vi kom hjem fra oplevelser om aftenen, de guidede os hen til deres favoritsteder og deres favoritrestauranter i området osv. osv. Denne oplevelse har vi haft rigtig mange steder, så i min optik giver det så meget mere på feel good-kontoen end de store hoteller gør. Turkisk breakfast

I bogen (og på hjemmesiden) kan du søge på alle områder i hele Tyrkiet. Så hvis rejsen ikke kun går til Antalya, men til Alanya, Istanbul, Marmaris, Sortehavet eller andre steder, kan du nemt finde gode steder at bo. Du skal ikke tøve med at skrive til stederne (nogle er dog ikke vanvittig gode til engelsk), de vil gøre ALT for at hjælpe dig, og reserver endelig, hvis du finder et sted du er vild med – der bliver hurtigt booket, da mange steder kun har 6-15 værelser (for at være med i den lille hotel bog må man max. have 25 værelser). Alle pensionaterne bliver udvalgt af Mujde & Mutlu Tonbekici udfra kriterier som originalitet, autensitet, vedkommenhed, personlighed, hotelejernes baggrund og værdier – og det er altså godt nok til mig. Dvs her vil du finde hoteller der primært er familieejede, hvor ejerne ofte tager en drink eller spiser sammen med gæsterne om aftenen, hvor regler er til for at blive gradbøjet for at servicere gæsterne, hvor kokken kommer og spørger, om du kunne lide maden. Begge piger har i deres yngre dage været ivrige backpackere – rygsækrejsende, men hotellerne og pensionaterne er udvalgt efter lidt mere modne, komfortable værdier, hvor gode oplevelser, individuel karakter og charme er nøgleord. De dyreste steder kan  koste op til et par tusind for en nat og de billigste ned til 100 kr, så der er priser for enhver smag.

Tuvana hotel Antalya
Tuvana hotel in Kaleici, Antalya

Bogen kan købes i alle boghandlere og de fleste (store) indkøbscentrer i Antalya, men du kan også købe den over nettet hos eks. amazon, hvis du vil være i god tid og forberede dig på din ferie. Der er variationer i bogen fra år til år. Alle hoteller bliver besøgt hvert år. Nogle steder falder ud og andre kommer ind eller får et bedre ord med på vejen, så der kan gå helt sport i at holde øje med, hvad der sker af nyheder. Desværre findes de bedste hoteller ved stranden et stykke fra Antalya (ca 1-1½ times kørsel fra byen) i områderne Olympos, Adrasan, Kas og Kalkan, men det er også helt fantastiske steder med en ganske unik og vild natur. Inde i Antalya by finder du mere regulære by-pensionater, der er gennemrestaurerede gamle osmanniske huse med en charmerende lille pool og gårdhave, flotte værelser og med en somregel utrolig god og velbesøgt restaurant. Med mindre du er usædvanlig god til varme, vil jeg anbefale, at du ikke booker et ophold her i højsæsonen. Der kan være lidt indelukket i byen (og dermed uhyggelig varmt, hvis du er uheldig) og de store gode strande er ca. 20 minutters transporttid fra bymidten.

hadrianus hotel antalya 1
Hadrianus Boutique Hotel, Kaleici, Antalya

Jeg kan kun anbefale at søge lidt ud af de faste rammer og finde et hotel, der ikke er listet hos div. rejsebureauer. Bare for din egen skyld – hvis du vil møde det ægte Tyrkiet. Du kan eks. starte med at booke dit hotel her og se de mange forskellige priser og hoteller.

Siden indeholder affiliate-links.