Havde du det også sådan, da du var mindre, at du elskede at kigge efter div. rekorder, fantast-historier og alle mulige mærkværdige ting i Guinness rekordbog? Jeg ønskede mig altid rekord-bogen til jul (den nye årgang udkom meget strategisk altid omkring juletid). Og så gik stort set hele juleferien med at nærstudere den (jaja, hvad gjorde man ikke, da der ikke fandtes tablets og mobiltelefoner og man forøvrigt var enebarn). Lige en rest af den følelse fik jeg, da jeg gik i gang med at indsamle materiale til det her indlæg om geografiske facts om Tyrkiet. Det var ligesom i “rekord-dagene” ret spændende, sjovt og for så vidt en ganske unyttig viden, som man ikke skal bruge til noget som helst.

Som du helt sikkert allerede ved, så er Tyrkiet et kæmpe land, der spænder meget, meget bredt – ikke mindst geografisk, men også historisk, kulturelt og alt muligt andet. Det betyder også, at der er en usigelig mængde af facts at samle på. Er du klar?

Europa – det kan nogle steder stå lidt forvirrende, om Tyrkiet hører til Europa eller ej, men nej, det gør de ikke. Dog ligger ca. 5% af landet i EU, så en god bid af Istanbul og nord for Istanbul ligger teknisk set på det europæiske kontinent (det samme gør Grækenland og Bulgarien og regionen bliver tilsammen kaldt for Thrakien).

Istanbul – er den største by i Tyrkiet og den med flest indbyggere. Ca 14,8 mio bor der lovligt (så kommer alle de illegale, turister og ikke registrerede beboere). I 2014 var Istanbul d. 6. mest besøgte by i verden – overhalet af bl.a. Rom, New York og Paris.

Geografi –  Der er ca. 20.000.000 hektar skovområder/naturparker i landet og hele 27 bjergkæder, hvoraf noget af Taurus bjergene omgiver Antalya (det skulle være et perfekt sted til eks. hiking).

Naturressourcer – Tyrkiet er et af de få lande i verden, der praktisk taget er selvforsynende. Der findes rigtig mange naturressourcer i landet bla. kul, kobber, jern malm, guld og kviksølv.

Undergrunden – er ofte blevet udnyttet til boliger og hele samfund. Der findes talrige eksempler spredt over hele Tyrkiet på disse små samfund, der blev brugt som forsvar og gemmesteder for invaderende hære. Hele 37 underjordiske byer er blevet udgravet, mens mange flere formentlig venter. Mange af disse byer er åben for offentligheden. Den mest berømte by er DerinKuyu, der ligger i Kappadokien – ikke voldsomt langt fra Antalya.

Antalya –  er den næstmest besøgte by i Tyrkiet. Det er primært russere og tyskere, der kommer hertil, selvom israelerne også igennem tiderne er kommet her meget.

Strande – Tyrkiet har hele 7200 km² glitrende, lækker sandstrande rundt om de 3 kyster mod nord, vest og syd. I Tyrkiet har over 400 strande det internationalt anerkendte blå flag, der sikrer gode strandoplevelser og rent vand. De smukkeste og bedste strande findes på Sydkysten. Især strandene Patara, Kaputas, Ölü Deniz, Lara, Konyaalti og Cleopatra er yderst populære og velbesøgte.

Den største sø – hedder Van Gölü. Den ligger ved byen Van i det østlige Tyrkiet. Det er officielt landets største sø og er 119 km bred, på det bredeste sted. Søen har ikke noget afløb, da det blev blokeret af en vulkan i Oldtiden. Selvom søen ligger i 1640 meters højde fryser den ikke til om vinteren grundet det høje salt-indhold.

Gletchere – findes også i landet ved det berømte Ararat– bjerg mod øst (Ararat-bjerget er berømt for – iflg legenden – at huse Noahs ark). Desværre er gletcheren svundet ind med mere end 30% siden 1976 – formentlig grundet den globale opvarmning.

Klima – Tyrkiet har 3 klimazoner. Subtropisk middelhavsklima mod syd og vest, tempereret mod nord og fastlandsklima i det centrale Anatolien og mod øst. Antalya hører under det subtropiske klima-bælte, der er kendetegnet ved meget varme og tørre somre og milde og regnfulde vintre. Det er en af grundene til, at man her kan opleve noget helt unikt om foråret som at stå på ski på Saklikent og Tahtali-bjerget om morgenen og bade i Middelhavet om eftermiddagen. Dét er da ret charmerende. Du kan læse mere om på ski ved Sakliket her og om vejret i Antalya her .

Lidt sjovt med alle de her geografiske facts. Kendte du dem i forvejen??