Pide turkish pizzaPide er noget af det lækreste tyrkiske fastfood du kan få – fedtet, sprødt og fyldt med lækre ting som kød, ost, pølse eller hvad du nu har lyst til at komme på. Som i nærmest alle andre lande, findes der også en version af pizza her – og selvom den alligevel ligger et stykke vej fra den ægte italienske pizza, er pide en virkelige, virkelig god erstatning. Så god at man faktisk kan savne den, når man er langt fra Tyrkiet.

Vi plejer at få Pide minimum én gang, mens vi er på ferie dernede, og noget af det bedste jeg har fået, har været, når det er karışık – blandet, dvs når hele den aflange Pide er inddelt i felter med de forskellige slags fyld – ost, pølse, kød, spinat og peber, æg mm. Så får man lidt af hvert, hvis man nu ikke kan bestemme sig (og det kan være svært). Den med kiymale – med finthakket små kødstykker, er også helt fantastisk. Jeg har aldrig prøvet at lave pide herhjemme før. Egentlig lidt underligt, når nu jeg tænker over det, for vi laver ret tit hjemmelavet pizza eller Lahmacun (som du kan se opskriften på her). Man kan undre sig lidt over, hvad forskellen er på Pide og Lahmacun, da de i princippet begge er en slags pizza. Pide er aflang (som en ubåd) med tydelige, opbøjede, sprøde kanter og forskellige slags fyld, mens Lahmacun er en rund meget, meget tynd pizza med fyld af hakket kød, dryppet med citronsaft og rullet sammen som en pandekage. Så de er ret så forskellige, men har begge det der fastfood over sig.Pide topping

Forleden dag ville jeg så prøve at lave Pide. De blev ikke heeelt tip top (og manglede bestemt noget fedtstof og en stenovn), men de kunne gå an og smagte alligevel rigtig godt (og bare en smule autentisk). Så nu får du opskriften. Min yndlings var klart den med spinat, fetaost og rød peber, selvom jeg normalt bedst kan lide den med kød. Jeg brugte en rest lammekølle, vi havde lavet nogle dage inden og hakkede bare det stegte kød helt, helt fint. Det gik rigtig fint, men kunne godt have tålt noget mere fedtstof. Men brug endelig også hakket kød, hvis du har det (eller råt lammekød i små bidder – jeg tror at det bliver en tand mere saftigt end når kødet er stegt i forvejen). Eller hvad med tyrkisk pølse sammen med æg (æggene skal bare slåes ud, så de ligner spejlæg ovenpå pizzaen).Topping

Det skal du bruge:

Her bliver til 2 aflange Pide-brød, hvilket er nok til ca 4 personer. Hvis du vil lave begge slags fyld skal du enten halvere fyldet eller lave dobbelt op på dejen.

Til dejen skal du bruge:
300 gr hvedemel + 1 spsk
1 tsk. salt
14 gr / 4 tsk. tørgær
2 ½ dl lunkent vand
3 spsk. olivenolie

Til kød- topping:
1 mellemstort løg, finthakket
400 gr hakket oksekød eller lam
½ grøn tyrkisk peberfrugt (gerne en af de stærke spidse), finthakket
2 medium tomater, uden kerner og skåret i tern
1 spsk. citronsaft
1-2 spsk. olivenolie
ca 1 tsk salt og friskkværnet sort peber
1 æg + 1 spsk. olivenolie til at børste kanterne med og smeltet smør

Til spinat/oste- topping:
1 mellemstort løg, finthakket
200 gr spinat blade, vasket og tørret
200 gr smuldret fetaost
1 rød peberfrugt, uden kerner og skåret i tynde skiver på langs
1 spsk. tyrkisk rød peber pasta – gerne den stærke (brug evt kun ½ tsk hvis du foretrækker det mindre krydret)
1 spsk. olivenolie
Salt (afhængig af hvor salt din fetaost er) og friskkværnet sort peber til smag
1 æg + 1 spsk. olivenolie til at børste siderne på pide og smeltet smør

Husk det der med halv portion fyld eller dobbelt op på dejen, hvis du vil lave begge slags fyld – du kan altid bruge resterne til frokosten dagen efter.

Lav dejen til pide:

Forvarm ovnen til 200 C sammen med pizzastenen eller bagepladen afhængig af, hvad du bruger. Vi lavede Pide på grillen og lagde en pizzasten oven på risten.Pide

Rør tørgæren sammen med det lunkne vand i en lille skål og rør rundt. Lad den hvile i ca.10 min, indtil den skummer.
Bland mel og salt i en stor skål, lav en fordybning i midten og hæld 2 spsk. olivenolie i samt gær blandingen (jeg plejer dog at bruge en røremaskine). Hæld det resterende vand i melblandingen og ælt i 3 -5 minutter, indtil du har en blød og smidig dej. Dejen er ret klistret og lidt skør at arbejde med, men giv den evt lidt ekstra mel og olie, indtil den er ok. Bare 1 spsk ad gangen.
Læg dejen i en stor skål og dæk med plastfolie. Lad den hæve et lunt sted i ca 1 time eller til den bliver godt dobbelt i størrelsen.

Lav fyldet til pide:

I mellemtiden forberede du fyldet. Varm 1 spsk olivenolie på en stor pande og sauter løg og peberfrugter i 2-3 minutter over medium varme, indtil de begynder at blive bløde. Rør tomaterne i og sauter i yderligere 2 minutter, derefter citronsaft og smag til med salt og friskkværnet peber. Sluk for varmen.
Kom det hakkede kød i en skål og bland grøntsagsblandingen med kødet. Nu er toppingen klar.  Hvis du også laver spinatfyldet, bruger du sammen fremgangsmåde, hvor du ligeledes varmer 1 spsk olivenolie på en stor pande og sauterer løg og peberfrugter i 3-5 minutter over medium varme, indtil de begynder at blive bløde. Sluk for varmen og rør spinat, rød peber pasta (hvis du bruger det) og fetaost i, bland godt. Krydr med salt og friskkværnet sort peber og så er den topping også klar.Pide toppingNår dejen er hævet, kommer du en smule mel på bordet og ælter dejen i ca et minut og del den i to (eller 4, hvis du har lavet dobbelt portion). Rul hver del ud til en aflang form (ca 20 x 40 cm og ca. ½ cm tyk), så du til sidst står med 2 eller 4 “brød”. Dejen er ret så skør – den drillede i hvert fald mig en del og var lidt svært at flytte.
Smør bagepladen eller stenen med olie og kom brødene på.
Lav en 1 cm. kant på hvert brød ved at folde dejen op og klem enderne lidt sammen, så brødene bliver ovale eller bådformede. Fordel fyldet jævnt over brødene.
Pisk et æg i en lille skål og bland det med 1 spsk. olivenolie. Børst kanterne af dejen med blandingen.
Bages i 25 – 30 minutter, indtil Pide er gyldenbrune og sprøde i kanterne.
Lad dem køle en smule af, pensl hele pide med smeltet smør, skær i skiver og server. De smager herligt !!Turkish pizza