Lahmacun er for mig en rigtig tyrkisk delikatesse. En lille sprød sag. Måske netop fordi det er sådan en lille sprød delikat ting, der er fuld af smag og farver, er nem at have med på farten og mætter væsentlig mere, end man kan forvente, overrasker den så meget desto mere. Den er det perfekte tilbehør til frokosten, madpakken eller picnic’en, men fungerer også rigtig godt som et let aftensmåltid sammen med eks. en lille salat og lidt bulgur. Selvom det ikke ser ud af meget, så er sådan 2-3 små “pizzaer” rigeligt til at mætte en voksen person.
Vi spiser tit Lahmacun, hvis vi eks. er i indkøbscenteret og lige skal have lidt hurtigt mad eller en eftermiddagssnack, hvis der er nogle timer til aftensmaden. Hele ideen i den er, at man får den serveret rygende varm – mest optimalt direkte fra en stenovn, kommer lidt persilleblade og løg på – evt lidt friske tomater i små tern, drypper med lidt frisk citronsaft og evt lidt chili og så ruller den sammen som en durum og spiser den. Det smager HERLIGT og kan på det varmeste anbefales !! Knasende og lækkert.
Lahmacun er også super nem at lave selv – lidt ligesom den “rigtige” pizza, hvad det så end er efterhånden. Der skal ikke bruges så forfærdelig mange ingredienser og det meste af det, har man ved hånden alligevel. Jeg har lavet dem nogle gange efterhånden (men indrømmet – det er mest når min svigermor er på besøg, at hun lige hurtigt laver dem til børnene, hvis vi er ude eller lign.). Jeg kan bedst lide dem, når de er helt tynde og knasende. De bliver egentlig rimelig gode, selvom vi ikke just har en stenovn – en almindelig ovn kan også godt gøre det, bare temperaturen kommer rimeligt op og ovnen er godt gennemvarm (jeg tænder den som regel ca 45 min. før den skal bruges). Dette er især vigtigt, hvis du bruger pizzasten, for så skal stenen varmes med fra starten, så du får den fulde effekt og forhåbentlig endnu sprødere pizzaer. Og så skal du selvfølgelig huske at rulle dejen HELT papirstyndt (forestil dig, at den hæver en lille smule inde i ovnen og du skal stadig kunne rulle den sammen og spise den, når den er færdig).
Det var egentlig min gode veninde Annette fra bloggen Tantestrejf, der efterspurgte denne opskrift. Jeg kan nu ikke mindes, at jeg nogensinde har serveret dem for hende, men hun har rejst meget, så sandsynligheden for, at hun har stødt på dem i Tyrkiet er rimelig stor – måske har du også spist Lahmacun, når du har været afsted? Så håber jeg bare, at min opskrift kan leve op til dine og hendes forventninger (og til Annettes standarder for prøv lige at tjekke hendes blog ud – der er de mest fantastiske lækre kager – og andet. Mundvandet løber og jeg bøjer mig i støvet for jeg er svært stolt af hende).
Med denne her portion lavede jeg til 4 mennesker ( 2 voksne og 2 børn og så havde vi lidt tilbehør til også i form af salat og bulgur).
Til dejen:
ca 35 g gær
¾ tsk sukker
225 ml lunkent vand
525 gr god hvedemel med højt proteinindhold
¾ tsk salt
1½ tsk mild olivenolie
Til topping:
3 spsk olivenolie
2 små løg, revet på rivejern eller finthakket
3 mellemstore tomater, finthakket
1 bundt bredbladet persille, finthakket
ca. 350 g hakket lammekød (eller lam/kalv eller oksekød, men lam er altså bare en tand bedre end oksekød)
1 stor dåse tomatpure (dvs. ca. 3-4 spiseskefulde)
1½ tsk chiliflager/ Pul Biber
saft af 2 små citroner eller 1 stor
Start på dejen. Mix gær i halvdelen af det håndvarme vand, så det bliver opløst. Bland sukkeret i og stil det til siden i ca. 15 min. indtil det begynder at skumme lidt (jeg glemmer tit denne del og dejen bliver god og fin alligevel).
Sigt mel og salt i en stor skål og tilsæt gær-blandingen, olien og resten af vandet. Vend dejen på en let melet overflade og ælt indtil den er glat og elastisk. Dryp et par dråber olivenolie i bunden af skålen og rul dejen i det. Dette vil hjælpe dejen ikke tørrer ud. Jeg plejer at røre dejen med en dejkrog på røremaskinen, og så slutte af med at ælte ca 4-5 minutter i hånden. Det fungerer rigtig fint for mig, men du kan selvfølgelig også ælte det hele i hånden, hvis du har lyst. Vær varsom med at bruge al melet eller vær parat til at spæd op med lidt ekstra vand. Dejen driller som regel altid lidt afhængig af meltypen.
Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad den hæve et lunt sted i ca. 1-1½ time, eller indtil dejen er dobbelt størrelse.
Mens dejen bliver klar, forbered toppingen. Steg løgene i olivenolien, så de bliver let bløde, men uden at de tager farve. Tilsæt de hakkede tomater og steg videre indtil væsken er absorberet. Tilsæt salt efter smag og sæt til afkøling. Læg det hakkede lammekød i en skål og tilsæt tomatpureen, persille, chiliflagerne, citronsaft og løg/tomat-blandingen. Krydr med salt og peber og bland det hele sammen med hænderne, så det bliver godt blandet. Overdæk blandingen og sæt skålen i køleskabet indtil du skal bruge den.
Tænd ovnen på 225º og læg evt din pizzasten i. Lad den gennemvarme i i hvertfald 45 min. og gerne længere.
Når dejen er fordoblet i størrelse, slå den ned og ælt den kort på en let melet overflade og opdel i 9 stykker. Rul hvert stykke til en tynd flad rund bund, stræk dejen med hænderne, mens du ruller. Olier den varme bageplade eller pizzasten og læg dejen på. Spred et tyndt lag af kødblandingen rundt på dejen (svarende til ca 2 spiseskefulde). Sørg for at dække det hele – også kanterne. Bag lahmacunen i ovnen i ca. 10-15 minutter, indtil kødet har taget farve og bunden føles sprød.
Server den med det samme sammen med friske persilleblade, rødløg skåret i tynde skiver, lidt chili og dryppet med frisk citronsaft.