Ja, det er da egentlig et ret godt spørgsmål, for det kommer vel an på, hvilke øjne der skal se (underforstået – vi er alle forskellige og det er jo ikke sikkert at vores interesser, behov og prioriteringer, er de samme som jeres) ?? For seværdigheder er der nok af og der er en masse at vælge imellem. Husk på at du befinder dig i en storby med ca 1,5 mio mennesker i højsæsonen, så jeg tør næsten love dig, at der er lidt for en hver smag. Men nu tager denne her blog jo udgangspunkt i familie-ferie – dvs ferie for far, mor og børn. Vores børn er 9 og snart 11, så behovene ændrer sig jo med tiden – de er i hvert fald ikke helt det samme, som de var, da børnene var 3 og 5 år. Men sjovt nok er der stadig mange af de samme ting, vi nyder nu, som dengang. Der er altid et par ting, vi skal nå, selvom vi har været der flere gange og har trevlet området igennem de sidste små 20 år. Nogle af de ting får du her, samt et par nye ting, som vi gerne vil nå her til sommer. Listen er i vilkårlig rækkefølge, så tag den ikke så bogstavelig.
Top 10 over seværdigheder i Antalya:
1: Tag en tur til i Kaleici – den gamle bydel. Jeg tror næsten, at ALLE turister, der kommer til Antalya (og sikkert også nogle fra de omkringliggende “turist”-byer ) kommer her bare én gang i løbet af deres ferie. Kaleici er et must-see i Antalya. Du finder få andre steder på sydkysten, der er lige så pittoresk, hyggelig og autentisk som den gamle bydel. Og det er her-det-sker, hvis du er til souvenirshops, skøre ting og sager, god mad, vil se en bid fra gamle dage (og her er det ikke kun 200 år vi snakker om) og sidde og hygge dig på en lækker cafe med den skønneste udsigt over havnen og Antalya bugt. Har du brug for at vide mere, så tag et kig på mit tidligere post om Kaleici her. Det skal også lige pointeres, at når man er i Kaleici hører et besøg i havnen naturligt med. Havnen er central og nem at kombinere med flere af seværdighederne, så derfor har den ikke fået et selvstændigt punkt – det burde den måske (men du kan læse mere om den her ).
2: Mens du er i Kaleici – så tag et kig på Hadrians Port. Det er en byport, der er flere tusind år gammel. I Romertiden præsenterede den én af indgangene til den gamle bydel og var et godt forsvar mod uvelkomne gæster såsom røvere og pirater. I dag er den gennemrestaureret og fremstår rigtig fin. Læg især mærke til hjulsporene, der er slidt ned i brostenene efter flere tusinde års kørsel. I dag er de dækket med en glasplade, så du har nemmere ved at gå gennem porten, men stadig har udsyn til de fine spor. Ubestridt den flotteste entre til den gamle bydel. Læs evt. mere om den her og se gamle billeder.
3: Tag en bådtur fra havnen – bare en af de der yalla-både (ja det kalder vi dem altså, for de har så ustyrlig høj musik, at du ikke kun har nødig at være i bådene for at høre den). Men JA, det er høj musik og ja, du sidder måske tæt sammen med andre turister og ja, du hører en masse floskler om den vidunderlige by. Men fra intet andet sted får du et så unik og spektakulært indtryk af byen, som fra vandsiden. Det er en enorm stor by, der er bygget på forstenet bambus og flere steder tårner klipperne (eller korallerne hedder det måske nærmere) flere meter over havets overflade. Nogle vil endda mene, at området omkring Dedeman skal på Unesco liste over verdensarv på grund af den unikke natur. Und dig selv en tur (man kan næsten glemme musikken og alt det andet for bare et være et par timer på det svalende hav en varm sommerdag).
4: For flere år siden var jeg på det Arkæologiske Museum med min mand. Indrømmet, jeg nyder at være på museum og lære noget om fremmede egne og kulturer, men jeg er ikke ligefrem sådan en nørd, der kan liste alt muligt op. Min mand var ikke glad for at komme derhen (han har vist tilbragt for mange historietimer i skolen på netop dette sted – hellooo, hvor heldig er han? Learning in real life), men endte faktisk med at blive ret så begejstret. For det er et ret så spændende sted og tilmed et af Tyrkiets størst museer med deres 13 haller og ca 30.000 genstande. Det er supernemt at komme derhen, da det ligger i udkanten af centrum og ikke så langt fra Konyaalti stranden. På Tripadvisor står museet som nr. 1. aktivitet i Antalya, baseret på mange besøgendes vurderinger. Og det er vel anbefaling nok??
5: Phaselis er et af vores absolutte yndlingssteder – et fantastisk område med amfi-teater, en hel romersk gågade og flere utrolig lækre strande, der ligger i bunden af en lille lagune og omgivet af frodig natur og høje bjerge i det fjerne. Du kan læse mere om det her , men und virkelig dig selv en tur hertil – jeg lover dig, at du vil elske det.
6: Hvis du ønsker at se et af de flotteste amfi-teatre i verdenen skal du tage til Aspendos, som du kan læse mere om her. Du skal køre lidt – ca 1 time ud af byen, men det er en ret imponerende bygning.
7: Manavgat er et af de flotteste og underligste vandfald, jeg længe har set. Det er utrolig bredt og har den mest surrealistiske blå farve, man kan forestille sig (det skyldes vist det mere eller mindre rene kildevand oppe fra bjergene) . Det er et rigtigt turistet område med små (og dyre) cafeer, souvenirsælgere og fotografer, der vil tage billede af dig for en mindre formue. Men stedet er noget ganske særligt og meget, meget svalende på en varm sommerdag. Det ligger ca. halvvejs mod Alanya, så små 2 timers kørsel fra Antalya centrum (vi har ofte kombineret turen med også at tage til Aspendos).
8: Er du ikke træt af vandfald (eller gider du bare ikke at køre så langt), så er Düden også en mulighed. Det ligger i udkanten af byen og kommer igen frem fra under jorden, lige ved klipperne og falder derfra de ca 40 meter ned i Middelhavet. Rundt om det øvre vandfald er der en rigtig fin park, også med små shops og cafeer og en rigtig dejlig lille gåtur (med på ingen måde så turistet som ved Manavgat). Det er en yderst frodig park, der på forunderlig vis er en skøn, kølende oase midt i storbyen. Her er også noget for børnene med eks. em stor grotte bag ved vandfaldet.
9: Klokketårnet og Yivli Minaretten ligger helt inde i centrum og kan nemt kombineres med en tur rundt i Kaleici, på “guldgaden” (en gade, hvor der er samlet en masse guldhandlere), på “Kebab-gade” (ja, gæt hvad der er her), Hadrians Port og ned i den flotte gamle, men nyrestaurerede marina. De er ikke noget særligt, men begge hører med til Antalya’s vartegn og de kan nemt rundes, når man alligevel er en tur rundt i byen.
10: Mit sidste foreslag er ikke en seværdighed som sådan. Men prøv at tage lidt op på et af bjergene, der omgiver Antalya – du har den flotteste udsigt over den pulserende storby, som du overhovedet kan forestille dig. Det er egentlig lige meget, hvilken et af bjergene du vælger – alle er lige fine. Men det bjerg, der ligger tættest på den store industrihavn hedder bey-dag og på toppen af det, er der en lille cafe i et tårn, der drejer rundt. Det er en besværlig (og ret uhyggelig) vej derop, men udsigten fåes ikke skønnere. Det er mange år siden, at jeg sidst har været der, men det eksisterer stadig. Jeg skal komme med en nærmere guide, når jeg – forhåbentlig – har været der i sommerferien. Jeg er spændt på at vise det til ungerne – er sikkert på, at de vil synes, at det er interessant.
Nu har du måske læst mine top 10 over ting at se i Antalya og tænker, at det ser en smule støvet ud. Og indrømmet, der er mange museer og gamle bygninger (men måske vand-aktiviteterne kan skylle noget af støvet af??) . Det hele skal ikke gå op i gamle dage, men ovenstående, er seværdigheder og ting du kan foretage dig, som rent faktisk giver dig et rigtig godt billede af byen og dens historie. Og selvom børnene er med kan det sagtens være sjovt – store som små. Mine børn har været slæbt rundt til alle mulige underlige ting og ikke altid uden protester. Så dine overlever nok også. Jeg skal nok komme med en liste en af de nærmeste dage, hvor jeg kommer med andre mere børnevenlige foreslag, foreslag til aktiviteter i naturen, shopping osv. Skriv endelig, hvis der er noget du ønsker at vide mere om eller har bedre foreslag end mine. Men du må lige have lidt tålmodighed….der skal nok komme mere.