chili sauce

Kender du det der med lige at komme til en eller anden shawarma-forretning (eller kebab-fætter som det hedder herhjemme), og få et pitabrød eller en rulle med det hele – og lige et lille drys chili sauce ovenpå ?

Nogle vil påstå at det er chili saucen der gør det hele – om det er en god oplevelse eller ej. Jeg vil jo til enhver tid påstå, at det er kødet – döner kebabben, der er det aller vigtigste. Om der er godt med lam i, tilpas med fedt osv. Og så selvfølgelig om salaten er frisk og brødet er friskt og hjemmebagt.

Men jeg er som udgangspunkt heller ikke super meget for chili sauce – eller noget stærkt i noget format. Så lige dér er jeg pænt kedelig. Til gengæld, så elsker min mand chilisauce lige så højt, som jeg … ikke bryder mig om det. Og især hvis det er en god hjemmelavet en.

Familieopskriften på chili sauce:

Hvorfor ved jeg ikke, men det virker noget nær umuligt at finde en sauce, der bare minder en lille smule om den, man kan få hos shawarma-baren-fætteren.

Bevares – der findes rigtig mange gode. Men jeg hører tit, at det alligevel ikke er helt det samme – at der alligevel mangler noget, før at det er den helt rigtige.

Så derfor har jeg snuset lidt frem og tilbage på flere opskrifter. Men det ender med, at det alligevel er den her familie-opskrift, som er den der fungerer bedst og tilmed er nem at lave. Så den får du lige her om lidt.

Hjemmelavet chili sauce

Det betyder selvfølgelig alverden, hvilken type chilli du bruger. Med mindre du er en super chili-entusiast, der selv dyrker dem og ved en hel masse om sorter, pasningsforhold og ikke mindst styrker, så drøner du nok ned i det nærmest supermarked (eller etniske grønthandler) som mig og finder nogle chili, der ser fine ud. Og dem bruger du så.

Jeg har kigget lidt nærmere på de chili-sorter, du kan købe. For de er selvfølgelig altafgørende for, hvor stærk en chili-pasta/chili sauce du får.

Mange steder har de sorten Anaheim, der absolut hører til i den milde ende (den ligger på ml 500-2500 på scoville skalaen). Her får du nærmest intet “spark”, som vel egentlig er det, der forventes af en chili sauce. I hvert fald hvis den skal minde om den fra kebab-fætteren.

chili

Hvis du kan, så kig efter sorterne jalepeno eller endda cayenne, hvis du vil have noget, der er pænt stærkt. Jalepeno er den milde af de to (ml 2500-5000 Scoville scorer den, hvor Tabasco og cayenne ligger på ml 30000-50000 scoville). Der er noget af en forskel, så det afhænger helt af, hvad du kan li. Og hvor meget du tør og hvor meget du bruger.

Prøv dig frem:

Så det er jo lidt smag og behag, hvad netop du bedst kan lide. Men prøv dig frem. Det er tilpas nemt at lave chili-saucen, så hvis den bliver for mild, spæder du bare op med lidt almen chilipulver (eller køber nogle af de stærke chili, purerer dem og tilsætter). Hvis den omvendt bliver for stærk, så kommer du bare lidt mere tomatpure i. Så dæmper du chilismagen en smule.

chili sauce ingredienser

Kernerne er selvfølgelig stærke. Men vidst du at styrken især sidder i strengene (der holder kernerne) og i toppen af chilien? Så hvis du bruger disse, kan du igen få en lidt stærkere chili sauce og nemt justere lidt på styrken.

Men denne her chili sauce er sådan en, du hurtigt kan lave, hvis du lige har en lille time i overskud eller mens du laver noget andet. Så nem er den. Det der tager længst tid er, når de udskårne chilier skal stå med kogende vand over sig i 30 minutter for at blødgøre skallen. Men så er du fri til at lave noget andet imens.

Og den sauce er virkelig et godt indslag til meget madlavning. Vi bruger i hvert fald chili sauce til utrolig meget herhjemme uanset om det er til kød, grøntsagsretter eller supper.

Og hvad med dig Camilla – hvorfor gider du overhovedet at lave chili sauce, når nu du ikke selv spiser den?? Jamen, netop den her spiser jeg! Jeg kan rent faktisk godt lide den, fordi den fremhæver meget af maden på en ret god måde. Den er tilpas stærk og tilpas krydret til, at den ikke overdøver det hele, men bare understøtter og fremhæver. Men igen …. det kommer jo an på, hvilken chili du vælger 😉

Men bare prøv den her hjemmelavet chili sauce til en god gang hjemmelavet köfte eller kebab med friskbagte fladbrød til. Eller måske til lammestegen her til Påske?? Mums siger jeg bare …… jeg er sikker på at du også vil elske den.

Hjemmelavet chili sauce

Man kan sjældent finde en chili sauce, der er lige så god, som den man selv laver. Og denne her er super god. Bare følg denne nemme opskrift og lav din egen chili sauce, der giver et godt pift til madlavningen.
Forb. tid10 min
Tilb. tid35 min
Samlet tid45 min
Ret: Tilbehør
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Keyword: chili pasta, chili sauce, dip, dressing
Antal: 2 deciliter

Ingredienser

 • 12-15 stk lange røde chili, helst jalapeno eller cayenne
 • ½ tsk spidskommen
 • 3/4 tsk kommenfrø, knust i en morter
 • 1 tsk salt
 • 3 spsk citronsaft
 • 3 spsk olivenolie
 • 2 fed hvidløg, knus i hvidløgspresser
 • 1 spsk tomatpure

Sådan gør du

 • 1: skyl chilierne, befri dem fra kernerne og stilken og skær dem i mindre bidder
  2: Hæld dem over med kogende vand og lad dem stå i ca 30 minutter
  3: Knus kommen-frøene i en morter
  4: Hæld vandet fra og blend chilierne sammen med alle ingredienserne til pastaen er blød og glat. Hæld chili saucen over på et rengjort glas og sæt i køleskabet.
  chili sauce ingredienser

Noter

 • Prøv at få fat i enten Jalapeno eller cayenne chilier, de smager af noget
 • Behold lidt af frøene i, hvis du har fat i nogle chilier, der ikke er så stærke
 • Juster smagen op eller ned med mere chili eller mere tomatpure
 • Glasset med chili saucen kan holde sig i ca. en måned i køleskabet