Nu har jeg skrevet en hel del artikler om, hvordan det er, når man savner Tyrkiet (se her og her) og hvor grueligt det kan være, indtil man i det mindste har den næste flybillet i hånden og ved, hvornår man skal afsted.

Men ved du omvendt, hvornår du har været for meget i Tyrkiet? Og her mener jeg på den gode måde (for kan man for alvor blive træt af Tyrkiet i mere end et par uger ad gangen før savnet og de gode minder tager over??). Hvornår har du for alvor adopteret de mange tyrkiske skikke og levevis, og uden at tænke over det spiser en hel fisk uden at kigge ned i dens døde øjne, siger “Inshallah” til alt lige så tit som “træls” bliver brugt nogle steder i Danmark, betragter youghurt som naturligt tilbehør til al slags mad osv osv? Blevet tyrk-i-ficeret som man måske kan sige.

Er du blevet tyrk-i-ficeret??

Jaa, hvis du nu sidder og trækker på smilebåndene, så er du allerede godt på vej. Måske kan du genkende noget af det her:

  • Du elsker Raki og drikker det gerne til aftensmaden. Måske overvejer du ligefrem at lave det selv, da det er blevet for dyrt at købe med div. skatter og afgifter. Mange steder i private hjem i Tyrkiet bliver der afholdt smageaftener, hvor hjemmebryggen hos hele nabolaget bliver smagt og vurderet.
  • Youghurt er et vigtigt og nærmest uundværligt tilbehør til næsten al slags mad. Ja faktisk al mad, for det kan jo også bruges i suppe! Og brød skal der til – også helst til alle måltider.
  • Du kan snildt finde på at grille om vinteren. Det er bare på med hue, vanter og halstørklæde, hvis det er for koldt.
Adana kebab
  • Du blinker ikke med øjnene over, at din fisk ligger hel der på tallerkenen. Komplet med hale, hoved, øjne og det hele. Og du kan snildt og så let som ingenting undgå at kigge den ned i øjnene, mens du spiser den og sirligt befrier hvert ben fra kødet.
  • Suppe kan da også spises til morgenmad. Ikke kun om vinteren eller når du er syg. For linsesuppe er da ikke så tosset! Især ikke efter en våd aften i byen eller på en varm sommerdag.
  • Måske siger du ligefrem “Selam Aleykum” og svarer igen med “Aleykum Selam” eller bruger de gængse “Mashallah” og “inshallah“, når du ønsker at noget skal ske eller giver et kompliment til en.
  • Du hygger dig ganske fint ved at sidde på en bænk i en park, kigge ud på landskabet eller de mange mennesker, og dissekerer et solsikkefrø med tænderne, imens der samler sig en bunke af skaller under dig.
  • Du har ingen hæmninger ved at være direkte. Har folk eks. taget på, har de jo taget på.
  • Den der over høflige, hensyntagen i trafikken, som du måske er vant til derhjemme, glemmer du hurtigt efter du har været i Tyrkiet. Her er trafiklysene kun vejledende (og skal i hvert fald kun bruges hvis der er mange biler på vejene ellers ikke), findes fartgrænser overhovedet?? og hornet i bilen skal da også afprøves dagligt (og helst i flere forskellige situationer)
  • Hvis bore huller i væggen, slå græs, eller lige poppe ind til naboen med et eller andet kl 23 ikke generer dig, er du måske også blevet lidt vel vant til den tyrkiske stil. Dine børn sover måske heller ikke på det tidspunkt alligevel.
  • Er dit hus altid pletfrit og rent? Og ikke mindst – dufter det rent?? Jo mere jo bedre.
  • Har du altid sutsko parat til minimum 6 par gæster (og smider du hyppigt dine sko udenfor hoveddøren??)
  • Savner du også udendørs motionsmaskiner selvom du måske har et udmærket kort til fitness.dk og der både er aircondition og flere maskiner derinde?
  • Måske bliver du nogle gange opfattet som uhøflig herhjemme, når du ruller med øjnene og slår med tungen i stedet for at sige nej tak. Eller hæver blot dine øjenbryn som svar på et spørgsmål? Ja, så er du godt på vej til at blive tyrk-i-ficeret …
  • Du savner the. Gerne flere gange om dagen. Og helst den i et tulipanformet glas. Sort, sødt og lidt stærkt.
  • Når gadesælgerne ikke engang gider at henvende sig til dig/ råbe efter dig/ jagte dig ned ad gaden. Ja, så ved du at du har været rigtig meget i Tyrkiet og kan et eller andet. De kender dig.
Smagen af Tyrkiet

Jeg er sikker på at du har flere eksempler på at være smittet af den tyrkiske kultur og levevis end dem, jeg lige har kunne finde på her. Du er meget velkommen til at skrive med under kommentarer. Det er altid sjovt, hvad man lige har adopteret og bidt mærke i, uden at man måske har været helt bevidst om det.