LavasLavas er formentlig et af de brød, som man savner aller mest, når man kommer hjem fra ferie. Du kender det måske som det der helt papirstynde brød man får, mens man venter på sin mad. Det kommer som regel rygende varmt og på en aflang pizza-spatel, direkte fra ovnen, så det får den karakteristiske varme bobbel med luft inden i. Ungerne synes at det er så sjovt at punktere den og rive brødet fra hinanden. De har efterhånden lært at have respekt for den varme luft inden i.  Egentlig spøjst at det er så populært, men der er bare noget helt særligt over tyrkisk Lavas-brød, der gør, at det egner sig fortrinligt til nærmest alt – især til at samle dip op med. Og det er ret vigtigt, når man snakker om tyrkisk mad. For der findes så uendelig mange saucer, dip, salater, dyppelser – kald det hvad du vil. I Tyrkiet vil langt det meste gå under betegnelsen Meze – altså de der små skønne retter man ofte bruger som forretter – som en slags tyrkisk tapas.

Det er nemt:

Lavas er altså ret genialt til at bruge til netop dette. Og det er så nemt at lave, så man bliver helt forbløffet. Jeg har i mange år ikke turde give mig i kast med det, fordi jeg har jo ikke en rigtig stenovn til at bage brødene i. Fuldstændigt fjollet, for de bliver (næsten) lige så gode i en almindelig ovn – bare den er varm nok. Grillen kunne måske også bruges, da den jo kan komme ret høj op i temperatur, men af en eller anden grund knækker de der pizza-sten altid for os, så pt har vi ikke nogen.

Jeg lavede det brød forleden dag sammen med flere forskellige slags dip, en god kikærtesalat og lidt spyd med kød på. NØJ det var godt. Der blev til to brød, men de var hurtigere væk end at jeg kunne nå at dreje rundt om mig selv. Så hvis man er flere end 2 voksne og 2 glubske unger, så fordobbel evt. portionen – der skal alligevel ikke så meget til.Lavas

Til 2 brød skal du bruge:

25 g gær

½ tsk salt

½ spsk sukker

1 spsk oliven olie

2,5 dl lunkent vand

ca 250 – 260 g hvedemel

2 spsk yoghurt og 1 æggeblomme til pensling

nigellafrø og sesamfrø til at drysse ovenpå brødet (kan evt. undværes)

Sådan laver du tyrkisk Lavas brød:

Hold fast – for det her er virkelig super nemt og det går hurtigt. Er du klar?? Opløs gæren med sukker og salt i det lunkne vand og tilsæt hvedemelet. Ælt dejen til den er blød og lækker (smidig og blank hedder det vist på mere “fag-sprog”). Du kan sagtens gøre det nemt for dig selv og røre dejen på en røremaskine, det tager omkring 8-10 min. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i en tildækket skål i ca. 1 ½ -2 timer.

Tænd ovnen på 250º – husk at lade plader, sten eller hvad du nu bruger varme med. Ovnen skal være VARM.

Del herefter dejen i to lige store dele. Tænd ovnen på 250 grader, og rul hver del ud til ca.1 cms tykkelse. Jeg plejer at rulle den endnu tyndere og så folde den en enkelt gang på midten ind over hinanden. Så har den nemmere ved at hæve op. Kom dejen på en bageplade med bagepapir. Bland æggeblomme og youghurt i en skål og pensl brødet med blandingen. Drys med nigellafrø og sesamfrø hvis du har lyst til at bruge det (men det smager altså ret godt, så prøv). Bag brødet i 6-8 min på den øverste rille i ovnen. Server med det samme med de to dips.

Aubergine-salaten er rigtig god til, men ellers kan du super hurtigt lige lave to dip til. Jeps det er rigtigt – hurtigt. Bare se her:ezme

Jeg plejer at lave Ezme til, da det er super nemt og du kan lave den lige så krydret og stærk som du har lyst til. Opskriften kommer her.

Ezme:

2 store modne, røde tomater – tag helst kernerne ud

1 lille løg

1 lang, grøn Sivri-peber

1 tsk tomatpure (og evt 1 tsk stærk peberpure, hvis du kan lide den spicy)

bredbladet persille

-evt lidt røde chiliflager

salt og peber

Hak det hele virkelig fint og bland det sammen – smag til med salt og peber – eller kom det hele i blenderen, hvis du er utålmodig. Vupti du er færdig. Stil den i køleskabet indtil du skal bruge den.dild

Youghurt-dip:

2 dl tyrkisk youghurt

1 knust fed hvidløg

1 tsk tørret dild

salt og peber

Bland det hele sammen og stil på køl – ja, så er du også færdig med den.

Var det ikke nemt??

Afiyet Olsun – velbekommen