I Tyrkiet spise man brød til alle måltider – og jeg mener ALLE måltider (så ikke noget med at være gluten/low carb – forskrækket her). Faktisk bliver det betragtet som noget af en frækhed, eller i det mindste som værende yderst uhøfligt, hvis ikke man spiser op og i særdeleshed ikke spiser sit brød op. Dvs. du må ikke levne, for så er du allerede i bad-standing.
Helt så slemt er det nok ikke alle steder, men jeg kan huske, at jeg fik dette at vide 1. gang jeg besøgte familien sammen med min svigermor – alene uden min kommende mand til at støtte mig ved min side. Og I kan tro at jeg fik rettet ryggen og spist op. Pyyyh … (og desværre har de det med at øse op på tallerkenen til en = tyrkisk gæstfrihed i højeste potens). De tog tykt røg på mig og udnyttede situationen, ingen tvivl om det. I dag griner jeg bare af det, men dengang prøvede jeg med en spag forklaring om, at jeg er opdraget med, at man kun skal spise det op, som man selv har hældt på tallerkenen. Den er sådan nogenlunde godtaget. Jeg betragter det som en bro mellem to kulturer 😀
Men summasummarum – brødet bliver ikke smidt ud. I stedet bliver det brugt i flere forskellige slags dip, i köfte, i supper og i desserter. Netop dette brød – Pide Ekmek– tyrkisk pide eller fladbrød bliver brugt morgen, middag og aften. Det er så nemt at lave og er super lækkert. Opskriften får du naturligvis her.
Til 2 mellemstore runde brød skal du bruge:
450 g hvedemel (men hæld det langsomt i. jeg bruger nogle gange mindre)
15 g gær
½ tsk sukker
175 ml lunkent vand
1 tsk salt
2 spsk tyrkisk youghurt
2 spsk olivenolie
1 pisket æg
2 spsk Nigella frø
Pisk gæren med sukker og halvdelen af vandet. Sæt det til side, til det skummer (det tager ca 30 min). Si mel og salt, lav en lille fordybning og kom gærblandingen, olien, youghurten og vandet i. Ælt igennem (tilsæt evt lidt mere vand) indtil dejen bliver blød og glat. Hvis du – som jeg, bruger en røremaskine, så gør dig selv den tjeneste, at bruge de sidste 5 minutter på at ælte dejen i hånden. Den bliver altså bedre, mere elastisk og får derved større lufthuller i det færdige brød. Form dejen til en stor bolle (evt ved hjælp af lidt olie på hænderne), smør skålen med lidt olie, dæk dejen til med et vådt viskestykke og sæt den til side. Lad den hæve et lunt sted i ca 1-1½ time til den har ca. dobbelt størrelse.
Tænd for ovnen, 200 grader i ca ½-1 time inden dejen er færdig. Normalt bliver disse brød bagt i en stenovn (du kan evt bruge en stenplade, hvis du har det- bare husk at varme den med), så ovnen skal være rigtig varm, inden du bruger den. Varm bagepladerne med.
Slå dejen ned og del den i to. Ælt igennem igen og form de flade, runde brød med dine hænder. Brug håndroden til at trykke brødene flade og stræk dejen i form, men lad kanterne være lidt tykkere (brødet skal være ca. 4 cm tykt). Lav fordybninger i dejen med dine fingerspidser. Pensl dejen med ægget og drys med frøene.
Pensl bagepladerne med olie (eller stenen, hvs du bruger en sådan) og sæt dem tilbage i ovnen et kort øjeblik. Læg de to penslede brød på hver sin plade og bag dem i ovnen i ca 15-20 minutter indtil de er let gyldne og sprøde i kanten.
Tag dem ud og lad dem køle af på en rist. Læg evt. et viskestykke over, så brødene bliver bløde. Hvis du skal varme dem igen senere, så dryp vand over og in i en 180 grader varm ovn i et par minutter, så er det fint igen.