Tekirdag köftesiKöfte, köfte, köfte …. uanset hvor du er i Tyrkiet, kan du ikke undgå at støde på köfte – skønne tyrkiske frikadeller i alverdens afskygninger. Du kan få dem i hundredvis af varianter alt efter egn og indhold, tilberedning og form. Du kan få dém uden kød som mercimek köftesi og ciğ köfte, dem der bliver grillet (hvilket du jo i virkeligheden kan gøre med alle) som Izgara köftesi, sis köftesi. Dem der er opkaldt efter byer som Izmir köfte, Adana köfte, Muğla köftesi, Inegöl köftesi og så alle de andre som icli köfte, sulu köfte, sucuk köfte, icli köfte, Sultanahmet köftesi osv., osv … Tekirdag köftesi

Det kan faktisk være lidt svært at finde rundt i junglen af tyrkiske frikadeller (ja ok, det lød lidt cheesy, men sådan er det nogen gange … i tegnefilmens verden kan det regne med frikadeller, såå ..). Men bestiller man köfte, når man går ud på restaurant i Tyrkiet, går man sjældent helt galt i byen. Da vores unger var mindre, var det i hvert fald tit det vi bestilte til dem. For så vidste vi, at de nok skulle spise et eller andet (ud over pomfritterne eller risene, der nærmest altid bliver serveret sammen med).

Tekirdağ Köftesi – så englene synger:

Forleden dag havde jeg lyst til at eksperimentere lidt. Jeg har en type tyrkiske frikadeller, som jeg altid plejer at lave – nemlig min svigermors klassiske. Dem kan du finde opskriften på lige her. De har efterhånden udviklet sig til at blive mine egne, fordi jeg har justeret lidt på dem og eks. bruger ekstra persille ifht hendes oprindelige opskrift. Heldigvis kan alle i familien rigtig godt lide dem. Men forleden dag ville jeg prøve noget helt nyt – Tekirdağ Köftesi. Jeg har hørt så meget godt om dem, at jeg blev tilpas nysgerrig og måtte prøve. Og waauv … dét fortryder jeg ikke, for hold nu op hvor var de gode. Ja, jeg tror næsten at de er det bedste jeg nogensinde har lavet. Alt spillede bare – kød, smag, saft osv.Tekirdag köftesi

Tekirdağ Köftesi minder rigtig meget om dem, som man kan få mange steder, når man spiser ude i Tyrkiet. Jeg ved dog ikke helt, om det rent faktisk er det samme. Men disse köfte skal være aflange – som en finger ca, og smage let krydret. De har en ret let konsistens og er en smule underlige at tygge i, fordi de bliver ligesom lidt seje på skorpen. Men det gør bestemt ikke noget synes jeg. Sådan skal de være og jeg kan slet ikke få armene ned over hovedet af begejstring. Min mand synes også at de var virkelig gode, men kunne nu bedst lide “mor’s frikadeller” – altså de oprindelige.

Tyrkiske frikadeller på grillen:

Vi grillede frikadellerne på grillen og det var jeg svært godt tilfreds med. Jeg elsker bare den der lidt røgede smag, som maden får på en ægte trækuls-grill. Og det passer super godt til de her frikadeller. Ydermere dufter det bare over det hele, når kødet syder på grillen og det sætter altså forventningen en del op. Stakkels naboer siger jeg bare.Tekirdag köftesi

Jeg havde fået fat i noget rigtig godt hakket kalve/lammekød, så det var lige som det skulle være med en tilpas smag af lam. Her er det ret vigtigt, at kødet ikke bliver for fedtfattigt. Meget af smagen sidder i fedtet og det gør det også en hel del nemmere at grille og gør, at frikadellerne ikke tørrer ud (selvom det meste af fedtet drypper af mens du griller dem).

Köfte med en hemmelig ingrediens:

Det sjove og hele hemmeligheden ved de her frikadeller (ja sorry, jeg er en smule nørdet på det her område, hvis ikke du allerede skulle have opdaget det) er, at man skal komme bagepulver i farsen. Bagepulver hva’ gir’ du ??? Det er s.. da noget underligt noget at komme i en fars!!! Men det skal der altså og jeg er sikker på, at det er derfor de bliver så gode, lette og en smule seje. Så bare gør et forsøg … du vil ikke blive ked af det.

Tekirdağ Köftesi stammer fra Marmara-regionen helt oppe nord på. Byen er berømt og berygtet i hele Tyrkiet for netop denne type köfte, og det forstår man godt, når man smager dem. Den her opskrift stammer ikke just fra én restaurant i området – af den simple grund, at ingen restauranter giver deres opskrifter frivilligt. Så min opskrift er tillempet efter at have kigget på et hav af andre opskrifter på Tekirdağ Köftesi. Men resultatet smager lige så godt som den ægte vare.

Bare prøv ….

Tekirdağ Köftesi - aflange tyrkiske frikadeller

Forb. tid20 min
Tilb. tid15 min
Samlet tid35 min
Ret: Hovedret
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 gram hk. kalve/lammekød, oksekød kan også bruges, men der skal være lam i for at få den rigtige smag.
  • 1 mellem løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 håndfuld bredbladet persille
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk oregano
  • ½ tsk paprika
  • ½ tsk chili
  • 1 spsk Semolina -mel, vigtigt at det er gryn og ikke alm. hvedemel, da konsistensen så bliver for tung
  • 2 spsk bagepulver
  • 2 tsk youghurt, fed tyrkisk uden smag
  • 1 tsk salt
  • frisk kværnet peber

Sådan gør du

  • 1: Blend persille, løg og hvidløg til det er helt findelt
    2: Bland kødet sammen med krydderierne. Rør rundt
    3: Kom bagepulver i til sidst og rør rigtig godt sammen så farsen bliver til en klistret masse
    4:  Formes til aflange frikadeller - som en finger ca. Der skal være 12-15 stk. Gør evt. hænderne lidt våde, så er de nemmere at forme.
    5: Sæt i køleskabet og lad dem trække i et par timer - det er med til at udvikle smagen, så prioriter det.
    6: Frikadellerne tages ud ca 30 min. inden du skal bruge dem
    7: Grill eller steg dem ved godt varme til de er gennemstegte uden at blive tørre
    8:  Server evt sammen med bulgursalat, bønnesalat (Piyaz) eller lign. Vi fik dem i fladbrød sammen med salat og dressing og lidt kikærtesalat ved siden af.

Noter

  • Hvis du kun serverer frikadeller sammen med ris, bulgur eller lign. og uden andet tilbehør, vil jeg vælge at lave dobbelt op på opskriften. Bare så der er nok til 4 mennesker.
  • Det er rigtig vigtigt, at du prioriterer at lade farsen hvile i et par timer, inden du skal bruge den. Dét er med til at udvikle smagen og gøre farsen mere fast. Selvfølgelig kan du også lave dem med det samme, men det bliver altså ikke lige så godt som hvis den hviler.
  • Blend persille. løg og hvidløg helt fint, så man får en ensartet masse. det hører sig bare til, at disse frikadeller ikke skal have så meget forskellig struktur som andre köfte kan have
  • Brug Semolina-mel eller eks. majsmel/gryn i farsen. Hvis du bruger alm. hvedemel får frikadellerne en tungere konsistens og det er ikke hvad man ønsker i de her frikadeller. De skal være lette med en lidt sej skorpe.Tekirdag köftesiTekirdag köftesi