Kyllinge kebab

Kender du det der med, at man savner noget mad, som man ved, at man kun kan få i udlandet? Altså hvis du skal have noget, der er rigtig godt. Præcis sådan har jeg det med al Döner kebab – kød på roterende spyd. Og i særdeleshed med kyllinge kebab (eller kyllinge shawarma som det også kaldes herhjemme).

Den der crispe, lette røgede smag, fuld af milde krydderier og lækker saftig kylling, får man bare ikke herhjemme. Der skal du altså til Tyrkiet, hvis du skal have den. Herhjemme bliver det ofte en fedtet omgang kyllinge-smulder, som ikke er crisp eller rigtig har nogen smag. Eller endnu værre -smager gennemtrængende af arabiske kydderier (nellike og koriander primært). Dér bliver jeg altså ked af det.

Nu er det jo sådan, at selvom jeg har familie i Tyrkiet, så kommer jeg jo ikke derned hver tredje måned ( I wish…). Og så når man (læs: jeg) at opbygge et vist form for savn.

Hjemmelavet kyllinge kebab:

Så derfor var det desto mere presserende at prøve at finde vores egen løsning på en god döner kebab. Vi har tænkt over det i lang tid, men har altid udskudt og undskyldt det med, at vi jo ikke havde et rotisseri til grillen (og man kan vist slet ikke få en opretstående en, som det jo rigtigt kræver). Og at man skal lave forholdsvis store mængder af kød, før at det hænger sammen.

Men nu skulle det være. Pludselig sidste søndag. Vi var vist bare trætte af ikke at kunne få en ordentlig kebab, savnede en ny udfordring til grillen og længdes efter at gøre et forsøg.

Så det skulle blive til en god döner med kyllinge kebab.

Döner betyder “rotere” på tyrkisk og det er netop det, der er det vigtige. At kødet roterer og bliver ligeligt grillet på alle sider. Normalt skal spydet stå op, så fedtet kan løbe ned over kødet og tilføre mere smag, før det samler sig i en opsamlingsbakke forneden.

Kyllinge kebab

Af gode grunde blev vi nødt til at lægge spydet ned og så pensle kødet med den opsamlede saft. Ellers er det umuligt at lave for en ikke professionel.

Madprojekter på grillen:

Nu undrer du dig måske over, at jeg skriver “vi”? En del af de her madprojekter involverer i en eller anden forstand ofte min svigermor. Men lige så snart der skal involveres en grill, er det altid min mand, der står ved siden. Det er han meget bedre til end jeg er…

Nå, men er det her så en “ægte” opskrift, vil du måske spørge om? Ja og nej. Ja i den forstand at jeg har vanen tro trevlet alt igennem – alle mine kogebøger, nettet, familie osv og sammenskrevet en opskrift, som jeg synes kommer så tæt på det originale, som jeg nu kan. Men det er unægteligt tyrkisk.

Selvom det var 1. gang vi lavede kylling kebab, var jeg vildt overrasket. Det smagte – i min verden – helt sindssygt godt (ja så er det vist sagt og uden den mindste smule selvforherligelse …). Sprødt, saftigt, mildt – og bare lækkert.

At vejret så var til at sidde i haven, med min veninde, mand og børn som smagsdommere, med nybagte fladbrød (som du får opskriften på her), lidt frisk salat og en god hjemmelavet dressing, gjorde det på ingen måde ringere.

Et ganske simpelt måltid, men lige som det skulle være.

Hvad skal du gøre?

Kødet skar vi nogenlunde tyndt og marinerede i 3 timer. En anden gang tror jeg, at jeg starter med at marinere det dagen før, for bare at få det bedst mulige ud af det.

Vi brugte kyllinge overlår (og en lille smule kyllingebryst), som vi udbenede, marinerede og kom på 2 spyd. Overlårene brugte vi, fordi vi rigtig gerne ville have noget skind og fedt med, som kunne give smag og sikre, at det hele ikke blev for tørt. Jeg kunne godt forestille mig, at vi måske kun brugte overlår næste gang.

Og så havde jeg tilfældigvis en bøtte med andefedt, som vi lige tilsatte 3 spsk af til marinaden. Hvis ikke du har det ville jeg måske blande lidt olivenolie i marinaden. Bare så du er sikker på, at der er nok med fedt i til at dryppe af og give smag. Nogle steder er der anbefalet dyrefedt, så i min verden bliver det til andefedt og kyllingeskind, når det er en döner kebab med kylling.

Kunsten på grillen er at vende kødet hele tiden, så det bliver brunet på alle sider. Og så skal du huske at pensle med det overskydende fedt. Og have en skarp kniv til rådighed, så du kan skære lidt af det færdige kød af undervejs.

Måske en döner kebab med lam?

Således får du endnu mere af det crispy kød, da der hele tiden kommer nye lag. Det du skærer af, kan du samle op og så lige varme/vende i den resterende saft i 30 inden du serverer.

Kyllinge kebab

Næste gang – for sådan en bliver der, der har vi aftalt at prøve at lave en “rigtig” döner kebab med lam og kalv. Bare fordi det ubestridt er vores yndlings og så ligger der en ny udfordring og venter. For hvordan får man sådan en fætter mør? Og giver det den rigtige smag uden at overkrydre? Jaa, det bliver det næste spændende projekt.

Kyllinge kebab

Jeg håber virkelig, at du har mod på at prøve at lave hjemmelavet kyllinge kebab. For det er virkelig ikke svært og syner mere frygtindgydende end hvad det er. Jeg er ret sikker på, at du ikke vil fortryde det… 😉

Frokost dagen efter

Hjemmelavet tyrkisk kyllinge kebab

Denne hjemmelavede kylling kebab smager så englene synger og er tilmed ret nem at lave. Den fås ikke bedre og mere saftig og smagfuld end her.
Forb. tid30 min
Tilb. tid45 min
Marinering:1 d
Ret: Frokost, Hovedret
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Keyword: döner, kebab, kylling
Antal: 5 personer

Ingredienser

 • 1,5 kg udbenet kylling, ca 1 kg udbenet overlår og 500 gram bryst
 • 2 spsk tyrkisk yoghurt
 • 3 fed hvidløg, revet
 • 2 store løg, revet
 • 1 ½ spsk paprika
 • 1 ½ tsk cayenne
 • tsk salt
 • tsk peber
 • 1 tsk spidskommen
 • 1 lille tsk koriander
 • ca. 100 ml olivenolie
 • ½ lille citron, saften
 • 3 tsk andefedt, eller lidt ekstra olivenolie

Sådan gør du

 • Forberedelse marinade:
  1: Udben først kylling stykkerne og skær brystet midt over på den lange led.
  2: Riv løget og hvidløgene på et rivejern – kom det op i en skål sammen med alle de øvrige ingredienser.
  3: Bland det godt sammen og hæld det derefter ved kyllingen og mix godt rundt til dressingen er ligelig fordelt.
  4: Overdæk og sæt det i køleskabet ml 3 og 24 timer. Jo længere tid jo mere smag.
 • Grill:
  1. Tag kødet ud og pres det et ad gangen ned over 2 parallelle spyd. Fortsæt skiftevis med bryst og overlåret til alt er brugt.
  2: Sæt det på en varm grill med en drypbakke under.
  3: Grill i ca 45 minutter, pensl med den afdryppede saft og skær lidt af kødet undervejs.
  4: Skær evt salat, løg og persille og lav dressingen imens. Laver du selv dine fladbrød, må du bage dem, inden du begynder at grille kødet.
  5: Server det hele sammen og lav en durum rulle med lidt salat, løg, kylling og chili. Vi kom også humus i rullen.
  Chicken döner kebab

Noter

Det er vigtigt at du bruger kyllinge kød med skind (og måske en smule bryst). Fedtet fra skindet er med til at give smag og sikre, at kødet ikke tørrer ud
Husk at pensle med saften undervejs 
Lav evt fladbrødene selv – og før du starter på at stege kødet.
Ha’ en skarp kniv, så du nemt kan skære kødet af uden at ødelægge rullen.
Server evt. sammen med humus, salat, løg og persille og lidt hjemmelavet youghurt-hvidløg-spidskommen dressing.
Kyllinge kebab

.