tyrkisk gözleme

Jeg er sikker på, at du en gang eller to har smagt den her lækre tyrkiske madpandekage med fyld, “Gözleme“, under din ferie i Tyrkiet. Og hvis ikke er det virkelige en skam. For du er gået glip af noget ret lækkert.

Måske er det en smule misvisende eller ligefrem fornærmende at kalde Gözleme for en tyrkisk madpandekage (for er madpandekager ikke en mexikansk opfindelse??). Men ikke desto mindre er det dét, som gözleme minder om. Et ultra tyndt fedtet pandestegt brød med lækkert fyld, der kan variere fra kartoffelmos, til spinat, ost, hakket kød, aubergine og mm.

Og dét gør altså gözleme til noget helt særligt. Og virkelig lækkert.

Tyrkisk gözleme er traditionelt set en ret eller snack, som er forbundet med landsby-liv, og noget man ofte finder på bazaren eller hos vejside-boderne, når man kører afsted på tur ud af byen. Vi har nu egentlig aldrig købt noget der af hensyn til hygiejnen. Ofte har vi købt gözleme hos vores lokale bageri, hvor vi er så heldige, at der står en dame i forlængelse af forretningen og laver dem.

Lige hvad du ønsker:

Det herlige ved tyrkisk gözleme er, at man kan få dem med lige den slags fyld, som man bedst kan lide. Traditionelt er de mest populære med enten hakket kød og løg, smuldret fetaost med persille eller med løg og spinat. Men den med kartofler, ost og dild skal man ikke undervurdere og har altid været mine børns favorit.

Fyldet kan sagtens variere lidt. Jeg kan eks. godt lide, hvis der er dild i de maste kartofler sammen med en god revet ost og lidt Pul biber/ chiliflager ved. Men nogle foretrækker persille i stedet for dild.

Når jeg har lavet den variant herhjemme, vil jeg aller helst bruge en rigtig god tyrkisk Kasar-ost, som jeg river. Men det er noget nær umuligt at få fat på, hvor jeg bor. Og så er der også virkelig meget fedt i dem – mellem 40-60%. Så i stedet har jeg vænnet mig til at bruge en god revet mozzarella, som også sagtens kan gøre det.

Hvis det skal være helt efter bogen, så skal du også bruge tyrkisk Tereyag-smør, til at pensle brødene med efter bagningen. Dét giver virkelig en god smag og “fedtethed”. Og er smagsmæssigt ikke helt det samme som dansk smør. Men i mangel af bedre ….

Måske kan Ghee bruges (du ved, sådan noget klaret smør, hvor mælkevallen er smeltet fra og koster sådan ca. en halv bondegård). Det kan jeg egentlig godt forestille mig, men jeg kan ikke prale af, at jeg har prøvet.

Tyrkisk gözleme er super praktisk:

At noget med kan være praktisk er måske noget underligt noget at skrive, men sådan er det. Måske det også er derfor, at det er nemt at finde på bazaren, ved vejboder osv?

Gözleme bliver jo lavet af, hvad man lige har ved hånden. Vand, mel, æg og løg, ost, kartofler, spinat, hakket kød eller hvad man nu lige har. Og selvom de smager bedst nystegte direkte fra panden, så kan man godt tage dem med på picnic eller på køreturen.

Tyrkisk gözleme er en vaskeægte street-food to-go og en lækker snack, der både kan spises til morgenmad, frokost og som en lækker eftermiddags-snack. De er også blevet mere og mere populære som aftensmad og kan findes på flere restauranters menu-kort.

Men du skal unde dig selv, hvis du er i Tyrkiet, at se nogle af landsby-konerne lave de rigtige, ægte gözleme helt fra bunden. Det er vildt fascinerende at se dem rulle dejen ud med noget der mest af alt ligner et lille kosteskaft. Se hvor hurtigt det går og hvor tyndt de ruller. For dejen her skal være ultra-tynd, nærmest tyndere end papir, hvis det skal blive rigtigt. Og det stiller altså nogle krav til både tålmodighed og færdigheder.

tyrkisk gözleme pandekager

Og så sidder damerne her ofte på gulvet med foldede ben i deres traditionelle klæder. Og knokler med at rulle dejen ud ved det lille bord foran dem, mens en anden måske tager sig af bagningen. Vildt spændende (jaja, man er vel en foodie) og noget så tyrkisk i min verden.

Du kan selv lave tyrkisk gözleme:

Selvom det måske lyder som noget af et vove-stykke, er det faktisk ikke så svært at lave tyrkisk gözleme derhjemme. Du skal bare virkelig have fokus på at dejen skal rulles tynd, tynd, tynd. Faktisk så tynd, at du næsten kan se igennem den.

Når du har samlet dejen, og mens den lige hviler, så smelt smørret og lav det fyld, som du gerne vil have i. Så er det nemt både at rulle ud, komme fyldet i og bage dem samtidig.

Jeg steger altid løgene først og kommer det friske spinat i (frossen kan også bruges). På den led får jeg en masse af vandet ud, der ellers hurtigt vil ødelægge dejen.

Ligeså moser jeg de kogte kartofler, mens de er varme og kommer en god håndfuld revet ost i sammen med dilden, så smagen bliver optaget bedre.

Og derefter, så er det bare derud af.

Folde-teknik:

Sidst jeg lavede dem, kom jeg ikke noget fedtstof på panden. Men måske bare et par dråber solsikke olie kan gøre det til at starte med, lige når du lægger pandekagen på panden. Men du skal huske at smøre brødene/pandekagerne med masser af smør, inden du vender den om og igen, når du tager den af.

Du kan folde pandekagerne på flere måder. Jeg ruller dem altid helt runde og så derefter lægger fyldet i midten og folder siderne ind over fyldet.

På billedet herunder folder jeg siderne ind over midten og også de to ender helt ind på midten, så de mødes. Men det giver altså en lidt vel tung gözleme efter min smag med for meget dej. Så fold i stedet enderne lige en centimeter eller to ind og tryk/klap så lidt på dem. Det burde sikre fyldet indeni fint.

gözleme making

Nogle vælger at folde dem i en halvmåne og det er bestemt lige så fint. Du kan også bare rulle dem som i en durum (det er jeg nu ikke helt så meget fan af). Jeg har også set, at andre folder siderne ind til midten først, kommer fyldet i og så folder enderne sammen på midten over fyldet og trykker siderne let sammen, så de ikke åbner sig. Det giver sikkert en lidt mere solid dej, der ikke er så skrøbelig og måske er lidt nemmere at flytte over til panden.

Kunsten er dog ikke at komme alt for meget fyld i. Bare en 2-3 spiseskefulde afhængig af størrelsen. Jo mere fyld, jo mindre kan dejen holde til og jo hurtigere går den i stykker. Opskriften her er med 2 forskellige slags fyld.

Nå, men du vil sikkert i gang med at bage dem nu ik??

Mums, det kan jeg godt forstå … 😋

Tyrkisk gözleme med kartofler, spinat og ost

Tyrkisk gözleme er lækre pandestegte pandekager med fyld af eks. kartofler, spinat, løg og ost. De kan bruges til morgenmaden, til frokost eller som en lækkert eftermiddagssnack.
Her er nok til en lille frokost til ca 4 mennesker
Forb. tid45 min
Tilb. tid45 min
Hævetid:20 min
Samlet tid1 t 50 min
Ret: Bagværk, Frokost, Morgenmad, vegetar
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Keyword: Brød, Brød med fyld, kartofler, ost, pandekage, spinat, stegt brød
Antal: 5 stykker

Ingredienser

 • 1 æg
 • tsk salt
 • dl vand
 • 8-9 dl mel

Kartoffel fyld til ca 3 brød:

 • ca. 400 gram kogte kartofler, varme
 • ca. 150 gram revet ost, helst tyrkisk Kasar ost eller alm. revet mozzarella
 • 1 tsk Pul biber, tyrkisk chiliflager
 • 1 lille bundt dild, finthakket
 • 1 tsk salt
 • peber

Spinat og løg-fyld til ca 2 brød:

 • 1 stort løg, finthakket
 • 3 store håndfulde frisk spinat
 • ½ tsk salt
 • 100 ml mælk
 • 1 tsk pul biber, tyrkiske chiliflager

Sådan gør du

 • 1: Rør ingredienserne til dejen sammen med en gaffel til det er jævnt. Tilsæt melet af 3-4 omgangen. Ælt dejen godt igennem til den ikke er klistret (ej heller tør)
  2: Sæt plastic over skålen og fastgør evt. plastic'en med en elastik. Sæt dejen til at hvile i ca 20 minutter
  3: Skræl kartoflerne imens og sæt dem til at koge til de møre
  4: Skær løget i tern og steg det på panden med lidt olie. Tilsæt spinaten og lade det stege med. Tilsæt mælk,salt og chili-flager og lad det koge godt ind (men skal ikke være en hård masse)
  5: Mos de varme kartofler med en gaffel og kom chili-flager og ost i. Kom den hakkede dild i og bland det hele godt rundt

Steg pandekagerne/brødene:

 • 6. Opdel dejen i 6 lige store stykker. Strø mel på bordet og rul dejen meget, meget tyndt ud i en rund cirkel – ca 25-30 cm i diameter. Men husk at dejen skal være tynd og jævn
  7: Kom 2-4 spsk af fyldet på i midten af af cirklen og bred det lidt ud (som vist på billedet neden under)
  8: Fold nu først den ene side ind til midten og derefter den anden side, således at fyldet bliver dækket. Klap let på dejen, så den hæfter sammen.
  9: buk herefter enderne ca 2 cm ind, så dejen lukker sammen om fyldet og sikrer, at det ikke kan komme ud.
  10: Kom et par dråber solsikkeolie på panden og varm op.
  11: Steg en gözleme ad gangen. Lad dejen få sine brune "øjne" på den varme side. Smør den side der vender opad med smeltet smør og vend rundt, når den nederste side bliver gylden. Smør nu også den side der vender opad med smeltet smør.
  12: Giv evt de færdigstegte brød endnu et strøg med penslet smør og server mens brødene er varme.

Noter

 • Frem for alt – rul dejen super tyndt ud, men uden at den går i stykker.
 • kom kun lidt fyld i, da for meget fyld vil få dejen til at gå i stykker
 • Brug chili / Pul biber i det omfang du kan li. Det er ikke meningen at gözleme skal være stærk
 • Kom evt lidt Salca (peber pure) i til spinaten sammen med mælken, hvis du kan lide det. 1 tsk burde kunne gøre det (hvis den er stærk så drop chilien)
 • Du kan også skifte dilden ud med evt persille i kartoffelfyldet, hvis du har lyst til det
 • Prøv at få fat i både tereyag-smør og kasar-ost hvis du kan. Det er dét værd.
 • Hvis du skal bruge de her til frokost og folk er meget sultne, så dobbelt evt op på portionen eller server en lille salat til. Evt den her bønnesalat fra Antalya.
gözleme makingtyrkisk gözleme