Simit – bare ordet lyder en smule eksotisk ik?? Og det er det faktisk også. Simit er i hvert fald en type brød, som vi ikke kender herhjemme. Og det smager godt – rigtig godt!! Og er tilmed nemt at lave fandt jeg ud af.
Du kender måske bedst Simit som den der ring med sesamfrø, som de flittige Simit-sælgere går rundt i gaderne og sælger. Lidt bemærkelsesværdigt, at man går rundt med et kæmpe fad på hovedet med brød-ringe arrangeret i et smukt mønster, og råber som enhver anden sælger. Noget der er meget, meget tyrkisk i min verden (og temmelig eksotisk).
Måske går sælgerne ikke så meget rundt mere og råber. Det er i hvert fald noget tid siden, at jeg sidst har stødt på dem. Og det ville være en skam – hvis de ikke er der mere, for nej hvor var det bare hyggeligt og stemningsfuldt, at de gik rundt. Nu er jeg måske også lige vel nostalgisk. Det hænger nok sammen med en af mine første somre i Antalya for Herrens mange år siden, hvor min mand (daværende kæreste) og jeg havde lånt hans forældres lejlighed inde i midtbyen. Der vågnede vi hver morgen ved at høre en person gå og råbe -nærmest messende og rytmisk. Han var der flere gange om dagen fra tidlig morgen til sen aften. Nogle gange drønede vi ned af trapperne og købte de varme, friskbagte Simit af ham, gav ham lidt ekstra drikkepenge for hans ihærdighed. Nogle gange stillede han et par friskbagte brød til os på trappen. Og de var altid lige lækre.
Da jeg postede billeder på en tyrkisk madgruppe på Facebook, var der utrolig mange der likede dem – måske et bevis for, hvor populære og elskede brødene er?? De fleste jeg kender, der har været i Tyrkiet, elsker Simit. Og de er også ret nemme at elske med deres lidt seje skorpe, bløde indre og let saltede smag fyldt med sesamfrø. Og så passer de til nærmest alt (men jeg er især glad for dem sammen med suppe).
Så forleden skulle det være. Jeg havde besøg af min skønne veninde, der er ganske fænomenal til at bage (bare se hendes blog her – og ja, hun vandt engang en seerdyst i Bagedysten, så hun har rimelig styr på det). Vi bagte Simit ud fra 2 opskrifter for at se, hvilken en der var bedst. Jeg tror at vi var lidt uenige, for den ene portion var dejlig lette og den anden havde netop det der seje ydre, som jeg synes er ret vigtigt, for at det er en rigtig Simit. Så i min bog vandt den. Mine unger var HENRYKTE, da de kom hjem fra skole. Jeg tror, at de fik guffet et par ringe hver, før jeg fik stoppet dem. Så opskriften skal du da have- og den kommer lige her.
Der er til ca. 10 ringe i denne opskrift:
15 g frisk gær
½ tsk sukker
250 ml lunken vand
450 g proteinrig hvedemel (evt. manitoba eller Tipo 00 mel)
1-1½ tsk groft salt
¾ spsk sukker
1 spsk olie – helst en smagsneutral olie som eks. solsikkeolie
100 ml üzüm pekmez (vindrue sirup – kan købes hos eks. etniske grønthandlere)
40 ml vand
ca. 150 g sesamfrø
Rør gær sammen med lidt af vandet + sukker (½ tsk). Alt det andet blandes i og røres rundt. Jeg plejer at bruge en røremaskine og der får den ca. 10 minutter på trin 4. Jo mere du rør/ælter, jo luftigere og mindre kompakt brød får du.
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca. 2 timer et køligt sted. Tag bagepladerne ud og læg bagepapir på dem.
Tænd ovnen på 200º varmluft. Del dejen i 10 lige store stykker. Rul hver stykke ud til en lang pølse på ca 70 cm. Buk den let sammen på midten, hold fast der med to fingre og sno enderne omkring hinanden til det ligner et fletværk. Snog eller drej dejen omkring sig selv, mens du fæstner enderne sikkert med hinanden. Der skal være et “hul” i midten på ca 5-7 cm. Det lyder lidt besværligt, men er det egentlig ikke. Du skal bare forestille dig, at det skal blive til en flot snoet ring med et hul i midten. Selvfølgelig kan du også bare lade være med at “flette”/sno dem, men så går lidt af originaliteten altså af efter min mening.
Nu skal du blande pekmez og vand sammen i en mellemstor dyb skål. Fyld sesamfrø i en dyb tallerken. Dyp ringene i sirup – blandingen, så de er dækket helt og rul dem bagefter i sesamfrøene. De skal være helt dækket med frø over det hele.
Tænd ovnen på 200º . Lad ringene hvile på bagepladerne i ca 20 minutter. Sæt 5 ringe på hver plade. Sæt dem ind i ovnen og lad dem bage i ca. 15 minutter. Bagetiden kan variere lidt afhængig af ovnen. Hold godt øje med dem, da de hverken skal blive for mørke eller hårde. Tag dem ud, når de er gyldne og lyder hule og lad dem køle af på en rist.
Simit er bedst samme dag, som de bages og passer til alt fra morgenmaden, til suppe, med salat, til aftensmaden eller bare som en lille snack.