Som med så meget andet mad elsker jeg simpelthen denne her bønnesalat. Men jeg elsker også bønner i alle afskygninger sådan helt generelt. Denne bønnesalat bliver lavet af friske bønner og med ganske få ingredienser. Det gør, at den bare er så frisk og let og passer til så meget forskelligt. For mig er det en rigtig sommerret, selvom bønnesalaten kan bruges hele året – varm som kold. Men den er bare speciel super lækker sammen med kød og grøntsager direkte fra grillen. Den frisker ligesom det hele lidt op med sin aromatiske smag fra tomaterne og knasende, milde smag fra bønnerne.

Oprindeligt hører den med som en del af Meze bordet – altså som en del af de forskellige tyrkiske små retter, man spiser som eks. forret til en større middag eller bare som en del af en god frokost. Picnic er også noget tyrkerne dyrker i stor stil og her er Meze en helt uundværlig del af fornøjelsen. Meze er simpelthen noget af det skønneste. Lidt ligesom Tapas i Spanien, hvor man også er heldig at få flere, små spændende ting sammen, så der er mulighed for at små mange forskellige retter uden at man bliver stopmæt.

Bønner er ikke bare bønner

Jeg bruger altid nogle forholdvis brede bønner, der ofte er ret så lange (ca. 2 cm brede op op til 20 cm lange vil jeg tro). Jeg er ikke helt klar over deres navn, men de etniske grønthandlere har dem som regel. Indimellem har jeg også været heldig at finde dem i Lidl – ja, hva’ gir’ du ?? Total uventet, og det er ikke altid at de har dem, så jeg skynder mig som regel at napse en pakke, når jeg ser dem. For et par år siden, da vi ikke havde en etnisk grønthandler i byen og jeg skulle køre ret langt for at skaffe de her bønner, begyndte jeg selv at dyrke dem i haven op ad hegnet. Det var egentlig mest ment som et eksperiment, men resultatet blev ret godt, så nu er det en fast bestanddel af min have om sommeren. De er nemme at dyrke, flotte at se på med de små fine blomster og så giver planterne virkelig flittigt, så vi kan høste et par gange om ugen.

Du kan selvfølgelig også bruge de helt almindelige grønne bønner, som du også kan få på frost. De smager også fint, men de andre brede giver bare noget andet til retten. De koger dog hurtigt ud, så man skal holde lidt øje med dem. Til gengæld giver de en dejlig saft fra sig (sammen med tomaterne, løgene og olivenolien), så det smager noget så skønt at dyppe lidt brød i saften og suge det til sig. Især de her Simit er gode til.

Skal bønnesalaten være kold eller varm?

Du kan faktisk gøre begge dele – servere den både kold eller varm. Ofte spiser vi bønnesalaten varm (eller lun) sammen med eks. köfte, lammekoteletter, kylling, til en tærte eller som her på billederne sammen med börek. Det er mest af alt fordi jeg ikke altid er så organiseret eller i god tid. Efter min mening smager bønnesalaten helt klart bedst kold. Ikke sådan køleskabskold, men i hvert fald afkølet (så tag den ud fra køleskabet en halv times tid inden du skal bruge den). Her kommer smagene rigtig frem og til sin ret. Hvis du tilmed har brugt en god olivenolie bliver du ekstra glad.

 

Grøn bønnesalat - Zeytinyağlı Taze Fasulye

Forb. tid10 min
Tilb. tid45 min
Samlet tid55 min
Ret: Forret, Salat, Tilbehør
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 500 gram grønne bønner - helst de brede bønner
 • 1 stort løg, finthakket
 • 2 fed hvidløg, skåret i skiver
 • 2 store tomater, hakket i mindre tern
 • 1/4 tsk sukker
 • knapt 1 dl olivenolie
 • 1 dl vand

Sådan gør du

 • Snit enderne af bønnerne. Hvis du bruger de brede bønner, kan du med fordel skære dem én gang på langs, hvis de er meget brede, for derefter at skære dem i bidder på ca 8-10 cms længde.
  Varm olien i en gryde.
  Steg løget ved svag varme indtil det får en smule farve. Tilsæt hvidløgene og steg dem med.
  evt. tilsæt tomatpure, hvis du bruger det.
  Tilsæt de snittede bønner og lad dem koge i ca 6-8 minutter.
  Tilsæt derefter tomaterne og lad dem koge med i ca 5 minutter.
  Tilsæt sukker, salt, peber og vand (og evt spidskommen, hvis du bruger det).
  Lad det hele koge i ca 30 minutter. Bønnerne skal være så møre, at de kan skæres over med en gaffel. 
  Tag gryden af blusset og lad det hele køle af i gryden. Hæld det derefter i en skål og sæt bønnesalaten i køleskabet indtil det skal bruges. 
  Tag gerne salaten ud ca. 30 minutter før brug, så den når at få stuetemperatur.
  Server alene eller som tilbehør til eks. grillet bøf, kylling eller lam.

Noter

Du kan evt tilsætte 1 spsk tomatpure, lidt chilipulver eller en knivspids spidskommen, hvis du har lyst. Det giver lidt ekstra til smagen.