Jeg er heeelt sikker på at du kender til tyrkiske Simit – de der halvstore runde brød-ringe med sesam, der nogle gange er sprøde og lækre, andre gange en smule seje i grummen.
Jeg kan bedst lide, når de er en smule seje i det… du ved, sådan at man virkelig skal hive den fra hinanden. Og lige præcist sådan blev de her Simit, som jeg bagte sidste søndag.
Ja, jeg har bagt dem før. Og også postet opskriften herinde (du kan se den lige her). De simit hører til de lidt store bløde af slagsen. Dem her er de lidt mørkere, lidt sejere simit – også kaldet Istanbul Simit.
Smagen, sprødheden og størrelsen varierer forskellige steder i landet (samt over hele Mellemøsten, hvor osmannerne dominerede). Istanbul er kendte for den lidt sejere simit, der skal trækkes fra hinanden, Izmir har en meget sprød simit (også kaldet “Gevrek”= sprød) og Ankara har en lidt mindre mindre, sprødere og mørkere simit end de andre byer.
Tyrkiske simit til morgenmad:
Tyrkiske simit bliver ofte brugt til morgenmaden sammen med forskellige syltetøj, frisk ost, tomater, pebre og frugt. Og for mig er det simpelthen noget af det bedste morgenmad, man kan få. Så ja, jeg går gerne en tur til bageren, når jeg besøger min svigerfar i landsbyen og kommer hjem med alt, jeg nu kan finde. Og altid friskbagte simit.
Men til eftermiddagsteen er det også nemt, med en hurtig lille simit til.
Og man må sige, at kært barn har mange navne. I USA er simit kendt som den “tyrkiske bagel”, nogle steder i Tyrkiet bliver den kaldt for “gevrek” og andre steder for “susam kebabi” (sesam kebab”). Den kan også serveres med og uden sesam, med solsikkefrø, hørfrø osv.
Altid lige populær:
Simit har en lang historie i Istanbul og har været produceret her siden 1525. I 1700-tallet var der hele 70 simit-bagerier fordelt over hele Istanbul, hvor folk stod i kø for at få de friskbagte, varme delikatesser. Noget der tilsyneladende ikke har forandret sig.
Simit er stadig lige populær og man kan endnu være heldig at se sælgere gå rundt i byen med deres store runde fade på hovedet og højlydt tilbyde friske simit/ “Taze simit”. Noget jeg altid har været en smule fascineret af.
Sådan bager du tyrkiske simit:
Det er faktisk ret nemt at bage tyrkisk simit – nememre end hvad man skulle tro. Men der er lige et par fif, der er gode at kende.
Selvom jeg har en røremaskine, som jeg er svært glad for, så ælter jeg den her dej i hånden – ja faktisk rører den sammen med en gaffel, som når du laver pasta. Når alt det flydende i midten er absorberet, så ælt roligt dejen, men ikke for meget. Den skal bare være lidt hård i det.
Sæt plastic over, hver gang den skal hæve. Så bevarer du fugten inde i dejen og brødene bliver ikke tørre.
Og lige endnu et par råd:
Hver simit skal veje ca. 60 gram (dej) og dejen må gerne være en smule klistret. Rul den stramt ud til en lang pegefinger-tynd slange (så der ikke kommer så meget luft med), sæt den sammen med endnu en “slange”. Hold ude i enderne af de to lange pølser, og rul hænderne væk fra hinanden (dvs en hånd mod din mave og en væk fra den). Så får du nogle fine snoninger på dejen. Sæt enderne sammen og rul samlingen lidt, så den også bliver pæn.
Og så lige det ultimative råd … da da da daaaa… er du klar?? Bland en skefuld mel i melasse-vandblandingen (det får ringene til at blive seje i skorpen). Bum – var det ikke et nice to know råd?? Dyp ringene i melasse-blandingen og derefter i sesamfrøene og tryk dem lidt flade.
Og ja, så er det bare om at bage dem i ovnen sammen med en smule vand og så ellers lade dem køle en smule af, så de er klar til at blive spist.
Det var da ok nemt ik?
Tyrkiske simit
Ingredienser
- 3 dl vand, lunkent
- 1½ tsk tørgær
- 1 spsk bagepulver
- 1 spsk sukker
- 5 gram salt
- 500 gram alm. hvedemel (evt tag ca 150 gram mel fra og erstat med lidt finere mel – jeg brugte baklava mel også)
- 1 dl üzümü pekmez, (flydende molasse af vindruer – eller anden melasse). Fås hos etniske grønthandlere
- 1/4 dl vand
- 1 spsk mel
- sesamfrø
Sådan gør du
- 1: Bland vandet sammen med gæren og lad det opløse sig2: Hvis du bruger 2 typer mel, så bland dem sammen med sukker, salt og bagepulveret, hæld ud på bordet og form en cirkel med brede kanter3: Hæld lidt af vandet i cirkelen og bland det langsomt med melet fra siderne. Brug en gaffel. Fyld lidt vand i efterhånden, indtil det hele er brugt4: ælt hele dejen ammen til en ensartet masse. Dejen er en smule hård og skal ikke æltes for meget.5: Lad dejen hæve under plastic i ca 30-40 minutter6: Tænd ovnen på 250°, ikke varmluft, men gerne et fugt-program, hvis du har det på ovnen.7: Del dejen op i 12 små boller a 60 gram hver8: Dejen må godt være en smule klistret, men luften skal presses ud, mens man ruller bollerne til lange pølser på ca 30 cm (hver pølse skal ca være på tykkelse med en pegefinger)9: Pølserne samles to og to (så man får 6 i alt). Læg pølserne ved siden af hinanden på bordet. Hold i hver ende med en hånd og rul ligesom hænderne fra hinanden (en hånd mod maven og en væk fra maven). På den led får du nogle fine snoninger på brødet10: saml enderne/ flet enderne ind i hinanden og rul dem sammen11: Rør blandingen af pekmez/molasse + vand + mel sammen i en dyb tallerken, fyld en anden tallerken med sesamfrø. Vend nu hver simit først i melassen og dæk den helt til og derefter i sesamfrøene. 12: Lægges på en bageplade (max 3 ad gangen) og trykkes let flade13: skru ovnen ned til 230° og sæt den 1 plade ind i ca 15-20 minutter afhængig af din ovn. Kom lidt vand i bunden af ovnen. Bag den anden plade efterfølgende (og husk igen at komme lidt vand i bunden). Tryk evt. brødene igen en enkelt gang under bagningen14: Køl simit af på en rist og server
Hvad er et fugt program?
Hej Lonnie
Min ovn har et specielt fugtprogram (selvom den er gammel), hvor den beholder al fugten inde i ovnen i stedet for at lukke den ud. Det kan dog også klares med med et almindeligt program (ikke varmluft) og en kop vand i bunden 😉