BloggerturD. 1. April bliver en dag jeg sen glemmer. Dér var jeg på min første bloggertur sammen med de 2 søde piger Sanne fra DanskiTyrkiet.dk og Tea fra TeaTougaard.dk . Sådan en vaske-ægte smart bloggertur, som jeg tror kun overgår alle andre “rigtige” bloggere end mig. Denne tur handlede dog hverken om stiletter, smart out-fit og fancy mad (det virker somom de fleste bloggere går til sådan nogle events, hvor det mest handler om at netværke og være smart). Vores tur var nærmere noget med gode kondisko, højt humør og chokolade. Altså en tur helt nede på jorden – eller højt oppe i bjergene i virkeligheden, for vi skulle besøge den gamle ruin Termessos, der ligger lige nord for Antalya, ca 35 km fra centrum og 1665 km oppe ad et bjerg. Dette sted havde ingen af os set før.Termessos map

På blogger-eventyr:

Det var virkelig hyggeligt, sådan at møde 2 bloggere, som jeg ikke kendte. Vi “kender”naturligvis hinanden fra Facebook, men har aldrig hverken mødtes eller snakket sammen. Så ret så sjovt at mødes midt på landevejen langt uden for Antalya by. Vi havde aftalt, at jeg skulle tage Tram/metroen ud af byen, for at gøre det nemmere for dem at samle mig op. Det viste sig dog, at det blev et helt eventyr at tage metroen, for ikke alt går som man selv planlægger i Tyrkiet (eller går til tiden). Og så er der udfordringen med at forstå hinanden korrekte og finde hinanden på det aftalte sted. Men heldigvis lykkedes det og de fandt mig efter lidt søgen. Både Sanne og Tea er 2 søde piger, som jeg alligevel har en del tilfælles med – udover at nørde og blogge om Tyrkiet. Så vi var 3 danske piger med hver vores historie og Tyrkiet som speciale og fællesnævner, der begav os på vej til det mytiske Termessos.Termessos landskab

Utrolig nok egentlig at jeg/ vi ikke har været der før. For Termessos ligger ikke særlig langt fra min svigerfars hus i Duaci – ca 20 minutters kørsel, og dér er vi ligesom kommet igennem mange, mange år. Men sådan er der jo så meget. Så jeg var ret så spændt på at se Termessos -den mytiske, sagnomspundne gamle by, der er beskrevet i Homer’s “Iliaden” og udover det måske ikke er så voldsomt velkendt.

Aldrig rigtig udforsket:

For Termessos blev først “rigtig” opdaget i 1900-tallet, men er ikke siden blevet nærmere udgravet. Det betyder desværre, at man ikke ved så meget om stedet andet end hvad der står på indskriptionerne og på gravstenene på stedet. Man mener dog, at den lille antikke bjerg-by blev bygget ca. 900 f.v.t  og blev ødelagt af 2 voldsomme jordskælv. Det seneste i 500-tallet ødelagde byens vandforsyning, så indbyggerne måtte forlade og opgive stedet. Sikkert er det, at selveste Alexander Den Store led nederlag ca år 333 f.v.t , da han forsøgte at indtage den ufremkommelige by. “Ørne-reden” døbte han den, hvilket måske ikke er helt misvisende. Det ér en svær by at komme frem til.

Termessos
Find Tea ! 🙂

Det er en utrolig smuk tur op til Termessos. Selve byen ligger omgivet af  Güllük dagi Milli Park -nationalparken, der huser mange sjældne og truede dyre- og plantearter.  Den første opstigning er heldigvis i bil (selvom vi da også så nogen på cykel!!!). Ca 9 km op ad en smalsporet bjergvej, fyldt med hårnålesving (vejen er fuldstændig den samme som i oldtiden, bare i bedre stand). Derefter kommer man til en stor parkeringsplads, hvorfra man skal gå yderligere ca 2 km op ad en smal og meget stenet bjergsti. Helt ved indgangen er der en restaurant og en kiosk, som nogle gange er åben. Ved parkeringspladsen er der også toiletter. Så lang så godt.

Praktiske informationer:

Hvis man skal besøge stedet om vinteren er der åbent mellem kl 8-17, og om sommeren ml 8 og 19. Det koster 5 tyrkiske Lira at komme ind, så det må siges at være billigt. Jeg har ladet mig fortælle, at der om sommeren venter guider ved indgangen, som man kan hyre (jeg ved dog ikke hvad sådan en koster).

Man skal nok regne med ml 3-5 timer på denne tur. Men det varierer jo selvfølgelig af din nysgerrighed (og kondi). Billetsalget lukker ca. ½ time før , så man kan nå at komme ned inden det bliver mørkt og farligt.

Der går desværre ikke busser op til Termessos, så turen kan være lidt udfordrende, hvis ikke man har en bil. En taxa kan dog lejes til at køre derop og skulle angiveligt koste ca 5-600 d.kr inde fra Antalya centrum.

Det er ikke så svært at finde Termessos, hvis du er i bil. Vi mødtes i Aksu og fulgte rute 400 rundt om byen og mod Kemer og derefter rute 650 op mod Duaci og Dösemealti. Herfra skal du køre ad rute 85 mod Korkuteli og Denizli ved den store rundkørsel efter Atatürk monumentet. Når du har kørt i godt 15 minutter møder du et skilt mod Termessos. Den vej kører du naturligvis og vupti, så er du der.

Hvis du har lyst til at læse mere om selve turen til Termessos, må jeg bede dig om at hoppe over til mit andet indlæg (“Bloggertur til Termessos – den mytiske bjergby part ll“).