Etli kuru fasulye - tyrkisk bønnesuppe Kuru Fasülye, bønnesuppe, er ikke til at komme uden om – den er så vigtig en del af Tyrkiets historie og kultur, at du nærmest skal smage den (også selvom du ikke er så glad for bønner). Etli Kuru Fasülye betyder oversat “suppe med tørrede bønner og kød” – noget som langt de fleste tyrkere har råd til og altid har hjemme. Dét har måske været med til at gøre den til Tyrkiets nationalret (og så smager den slet ikke så tosset især på en kold vinterdag).

Min tyrkiske svigermor har ofte lavet denne ret, når vi har været sammen hele familien eks. en søndag eftermiddag. Retten er både nem og hyggelig og bliver kun bedre af at stå fra dagen før. Suppen bliver ofte serveret til en god gang tyrkiske ris, lidt let salat og et godt brød til.Ingredienser til bønnesuppe

Retten er til 4 mennesker – og måske en slat til frokosten dagen efter.

Du skal bruge:

ca. 300 gram tørrede hvide bønner (som du har blødt op i vand natten over og kogt en halv times tid inden de kommes ned i suppen)

1 mellemstort løg

Evt 1 fed hvidløg

ca. 200 gram pudset lammekød i tern

Gerne et par ben fra lammet, da det giver mere smag til suppen

2-3 store tsk tomatpure (gerne den ægte soltørrede tomatpure, som man kan få hos nogle tyrkiske grønthandlere eller kombineret med 1 god tsk  peberpure, som kan købes flere steder). Hvis du ikke kan finde det bruger du bare den helt alm. pure fra supermarkederne – en stor dåse.

1 bøftomat i store tern eller 2-3 mindre tomater

Lidt olivenolie og smør

Salt og peber

-Evt en lang grøn tyrkisk peber og lidt ægte tyrkisk pastrami (pastirma)

Bønnerne skal du sætte i vand dagen før du vil lave suppen og bagefter koge dem i frisk vand i ca 30 min. Hæld vandet fra (så undgår du at få rigtigt ondt i maven, da bønnerne indeholder lektiner). Du kan læse mere om det her.

Etli kuru fasülyeHak løgene i mindre tern og steg dem bløde i smørret/olien sammen med lammekødet. Tilsæt tomaterne og tomatpureen, krydr med salt og peber og rør rundt. Tilsæt bønnerne evt. benene (samt peber og pastrami, hvis du har valgt det) og rør rundt igen. Tilsæt så meget vand at bønnerne og kødet er dækket med ca 1 cm. Suppen må gerne være ret tyk, men spæd evt til med ekstra vand undervejs. Suppen skal koges en times tid, men hold øje med, at bønnerne ikke bliver helt moset ud.

Tilbered imens ris og salat, så det er klar, når suppen er færdig (medmindre du har lavet suppen dagen før du skal bruge den, for så skal den jo bare varmes op). Nyd et glas vin og slå benene op, mens det hele syder og bobler omkring dig. Før du ser dig om, er det færdigt.

Jeg er spændt på, om Etli kuru fasulya også kommer til at høre til en af dine favoritter. Afiyet olsun – velbekommen… Kuru fasulye - bønnesuppe