YanartasJa, det lyder lidt som et eventyr ikke? Og det er det faktisk også. Måske har du før hørt om Chimera (eller Chimaera, som den også kaldes), det frygtelige monster, der havde ildånde og var lige dele løve, ged og slange?

Joo, der er noget der dæmrer ik? Jeg tror i hvert fald at de fleste kan huske et eller andet om et eller andet farligt uhyre, der blev bekæmpet af en brav kriger på en bevinget hest.

Her har du så uhyret Chimera, der (måske?) boede på bjerget Yanartaş ved Antalya og er skyld i, at der i dag stiger flammer op fra sprækker i bjerget.

Chimera var i flg legenden og den græske mytologi et frygtet uhyre, hvis hoved mest af alt mindede om en løve, fra kroppen stak der et gede-hoved op og halen var et slangehoved. Som man nok kan forestille sig, var det at se Chimera et tegn på katastrofe. Derfor stod Chimera som et varsel på storm, skibsforlis og især naturkatastrofer og vulkan-udbrud i den græske mytologi.Chimera

Uhyret er beskrevet første gang i Homer’s Iliaden og er den tidligste gengivelse af legenden om det ildsprudlende uhyre og den brave kriger Bellerophon, der på sin bevingede hest Pegasus fik til opgave at dræbe uhyret.

Ifølge legenden dræbte Bellerophon sin bror og måtte derfor drage i eksil hos den græsk konge af Argos. Her forelskede kongens hustru sig i den modige kriger, men da han ikke ville have noget af gøre med hende, påstod hun, at han havde voldtaget hende. Kongen ville ikke myrde sin gæst, så derfor sendte han Bellerophon hen til kongen af Lykien, så denne kunne gøre det af med krigeren. Han ville imidlertid heller ikke dræbe en gæst og frygtede de efterfølgende konsekvenser. Derfor sendte han Bellerophon afsted for at dræbe det frygtede monster Chimera, der havde terroriseret de nærliggende byer. Ingen var før lykkedes med at skade monstret.Chimera

Bellerophon fik hjælp fra den hvide bevingede hest Pegasus og på denne begav han sig mod Chimera. Han fandt et spyd og bandt en kæmpe bly-klods fast ude i spidsen. Svært bevæbnet fløj han hen over den ildsprudlende Chimera. Han kastede lansen ned i gabet på uhyret, bly-klodsen smeltede på grund af ilden og varmen og blokerede luftvejene for uhyret. Chimera døde og styrtede herefter til jorden og er grunden til, at der i dag stiger flammer op fra det brændende bjerg YanartaşChimera og Bellerophon

I flg overleveringen arrangerede folk i byen efterfølgende et løb, hvor man tændte faklerne på det brændende bjerg Yanartaş, løb ned ad bjerget mod den nærliggende by Olympos, for at hylde, at Chimera var død. Dette skulle efter sigende være de 1. olympiske lege i Anatolien, hvor den olympiske fakkel symboliserer den evige flamme på Chimera/Yanartaş-bjerget.