exceptionelle strande

Som lovet i søndags ville jeg snart skrive om nogle af alle de gode strande, der findes udenfor Antalya by. Og du får en advarsel med det samme – der er rimelig mange (så indlægget bliver laaangt!). Og langt de fleste af dem er virkelig exceptionelle strande, der har noget af det smukkeste natur, du kan tænke dig. Og så ligger de som perler på en snor – lige ved siden af hinanden, over en kæmpe kyststrækning.

Hvad der er smukt afhænger jo af øjnene der ser. Så det der er smukt for dig er jo ikke nødvendigvis smukt for mig. Men hvis du tænker “… aaah, dejlige bounty-strande med blødt, hvidt sand og palmer”, så nej, så er det ikke lige Tyrkiet du skal til. Disse strande findes simpelthen ikke på disse breddegrader.

Adrasan

Her er det nærmere store og små skønne strande med sten (større eller mindre). Nogle steder med sand, rev med klipper (jo ret godt, hvis du også kan lide at dykke eller snorkle), ret ofte skov eller naturreservat op til stranden. Men altid med fuldstændig azurblåt klart vand, med god sigtbarhed til bunden, ofte masser af fisk (og små blæksprutter, hvis du er heldig). Mange strande, har enten liggestole, parasoller og måske catering eller er bare “au naturel“, hvor et håndklæde, madras og hvad du har med hjemmefra fint kan gøre det.

Med det hele eller au naturel??

Det er skønt med en blanding synes jeg. Nogle gange med luksus og organiseret strandliv og mulighed for bruser, toiletter, bestille mad og drinks ved tjeneren, sofasenge osv. Men langt de fleste gange foretrækker jeg/vi at komme et sted uden det store halløj. Og bare opleve naturen, hygge hele dagen, dykke og spise vores medbragte mad på paptallerkener på et tæppe i skovbunden. Ja, sådan kan vi jo være så forskellige …

Men jeg tør næsten love dig, at den sidste mulighed (min favorit) vil give dig mange flere oplevelser af det autentiske Tyrkiet og give dig minder for livet. Men som jeg lovede dig i sidste blog-indlæg (hvor du kan læse om de bedste strande inde i Antalya by), så kommer her mine bud på nogle af alle de mest fantastiske exceptionelle strande udenfor Antalya by.

Som regel kræver det et eller anden form for køretøj. Så om du lejer en bil (vil jeg anbefale), hyrer en taxa, tager en dolmus eller en tour-bus – det må du selv om. Hovedsagen er, at du kommer afsted. Også selvom det måske umiddelbart syner en smule besværligt.

Hvis du nu starter bilen og kører mod vest (“go west” var vist en populær sang engang??) .. nå .. .back on track om man så må sige… Men mod vest så møder du allerede 2 populære strande allerede få kilometer udenfor byen.

Mod vest:

Man kan argumentere for, om Sarisu stranden hører med eller ej til byen . Hos mig er den med.

Men hvis man fortsætter af D400 vejen mod Kemer, så vil du ret pludseligt komme til de næste to gode strande, der ligger tæt på hinanden. Hvis sandheden skal frem, så opdager du dem måske først, når du er kørt forbi og misundeligt beundrer det vanvittige blå vand, du passerer. Men sådan er der jo så meget. Så kan du vende om efter 10-15 km, hvis du vil. Og ellers må du bare være noget mere årvågen og sætte din GPS til – for den er ret handy i det her terræn. Skiltningen er formentlig blevet en tand bedre en da jeg var der sidst, men alligevel …

Topcam Plaji ligger ca. 15 km udenfor byen og er et virkeligt populært sted blandt de lokale. Igen fordi der her er rig mulighed for at dyrke nationalsporten nr. 1 – picnic. (Forbavsende mange strande indeholder indbyggede muligheder for picnic). Denne her stenstrand er ingen undtagelse. Her er der endda en lille kiosk, toiletter, brusere, skifterum, livredder i sæsonen og udsigt til en lille ø. Ja kan det blive mere idyllisk? (Ødelægger jeg idyllen ved at sige, at den lille pittoreske ø i folkemunde bliver kaldt for rotte-øen?? Men bare rolig – det er vist ikke helt sandt. Og der er i hvert fald ingen (synlige) rotter på stranden 😀 ). Det her er et rigtigt godt sted at dykke og snorkle, da vandet er meget klart. Og der er mange fisk grundet stenene i vandet.

“Rotte-øen” set oppe fra svævebanen

Og lige et par strande til:

Den næste gode strand hedder Kargicak Plaji, men her skal du kæmpe lidt mere om pladserne, hvis du kommer i weekenden. Den er voldsomt populær blandt folk fra Antalya, Kemer og indlandet. Et godt stykke vej inden du kommer til denne strand, vil du kunne se biler parkeret i siden af vejen. Skidt pyt med at det er en stor motortrafikvej!!. Grunden er så simpel, at det koster entre, at komme ind. Og med bilen koster det bare en smule ekstra. Spares hvor der spares kan.

Men på denne strand er der også div. faciliteter og endda med mulighed for at campere, hvis lysten skulle være til det. Da vi var der sidste år, så det nærmest ud som om folk var ved at flytte ind på stranden med store (gulv-) tæpper, primus, vaskefade og hele baduljen. Ret vildt siger jeg bare. Men vandet her er også krystal klart og ideel til snorkling og fiskning – og så med Antalya’s majestætiske skyline i horisonten.

Lidt længere ned af vejen kommer du til Beldibi stranden, der er god og fin med utrolig mange store luksus hoteller, der spærrer for det meste af adgangen. Mellem flere af hotellerne er der dog små stier, der fører ned til vandet. Og især den østlige del er smuk og uden for mange turister.

Herefter kommer du til Kemer, der også har en dejlig strand og med lidt mere by-liv om sig og mange vand-aktiviteter. Jeg synes nu, at den var bedre for nogle år siden, hvor der ikke var så mange hoteller, både og turister. Men dog et hyggeligt sted alligevel …

De mest exceptionelle strande:

Der ligger flere mindre strande herefter, men en af de absolut skønneste – og familiens favorit-strand i Tyrkiet er helt klart Phaselis. Et skønt sted, der desværre er blevet mere kommercielliseret (selvom det nu er rart med et toilet og lidt frisk vand). Men Phaselis er inddelt i 2 strande og imellem ligger gamle ruiner, som man kan udforske. Langt de fleste trækker over til den store strand (længst vest) og med en skøn udsigt til en lille bugt, bjerge mm. Det er også her at turist-bådene lægger til (og det er jo somregel en garanti for at jeg holder mig lidt væk). Men den lille strand kan noget helt særligt – det kan du læse om her.

Phaselis
Billede fra http://www.phaselis.org

Sidste sommer var vi på udflugt og fik bl.a. besøgt den underskønne Cirali strand, som vi forelskede os fuldstændigt i. Men det er nu også ret nemt. Kæmpe lang sandstrand med bjerge rundt om og en smuk udsigt. Faktisk ligger det brændende bjerg tæt på, så besøg også lige det på vejen. På stranden her er der også mulighed for at bo i små træhuse – ret så hyggeligt.

Næste strand er Olympos, der nærmest kun ligger et stenkast fra Cirali. Men du skal dog alligevel køre både op og ned af et bjerg for at komme hertil. Men det er besværet værd. Og så kan du lige runde en tur (eller bruge mange timer) på de gamle, smukke ruiner, der ligger på vejen til stranden. Olympos har udviklet sig til noget der nærmest må minde om det gamle Klondike. Omend ikke en guldgraverby, men med massive mængder af træhuse og free spirit. Stranden er også virkelig fænomenal, men er ret stejl og med sten (så den kan ikke anbefales med brækkede tæer, som vi havde sidst – pyyyh..).

Exceptionelle strande
Olympos

Kan det blive smukkere?

Adrasan ligger også på min top tre over de bedste strande overhovedet. Her er bare så hyggeligt og afslappet. Endnu i hvert fald. Herfra er der mulighed for lidt forskellige aktiviteter og for at sejle ud, men det er ret dyrt. Der var flere spisesteder og vi fandt et, der både lavede rigtig gode burgere, pommes frites og smoothies. Ja, hvem skulle tro det sådan et sted. Men her kommer vi igen, for stranden er virkelig som at være i Thailand eller noget. Utrolig smuk og alligevel med flere muligheder.

I området ligger også flere helt utrolige strande, som jeg dog aldrig har været på. For de kræver, at du har en båd – man kan ikke sejle dertil. Ceneviz bay og Sulu Ada beach skulle være helt formidable.

Adrasan
Vi er stadig ved Adrasan, men du skulle lige have endnu et billede 😉

Hvis du så kører et laaangt stykke, så kommer du forbi byerne Kas og Kalkan og til Kaputas plaji, som nok er en af de mest instagrammede strande i hele Tyrkiet. Jeg var der for små 20 år siden, før det blev moderne (og før vi overhovedet vidste, hvad stranden hed). Selvom jeg har set meget, så er det til dato en af de mest surrealistiske blå strande, jeg nogensinde har været på. Virkelig utroligt. Stranden er ret lille og med en stejl trappe med mange trappetrin ned (170 helt præcis). Nu om dage – kors jeg lyder gammel – er der både liggestole, en lille kiosk og en lille restaurant. Hvis du har lyst kan du om sommeren gå lidt op i den nærliggende flodseng (hvor der ikke er vand) og udforske lidt. Det skulle også være utrolig flot og et populært klatre-sted.

Billeder fra “gamle dage” fra Kaputas Plaji

Skildpadde-stranden:

Og sidst, men ikke mindst, helt yderst på kommune-grænsen, ligger vel nok Tyrkiets mest berømte strand Patara. Den er samtidig den længste sandstrand i hele det nordlige Middelhav. Hele 18 km strækker den smukke sandstrand sig over og det er fuldt forståeligt, hvorfor netop denne strand er kåret til en af verdens bedste. Ja, det er faktisk sandt. Patara strand er samtidig et af to steder i Tyrkiet, hvor de berømte Caretta-Caretta skildpadder yngler. Så i yngletiden er store dele af stranden fredet og man bliver bedt om at passe ekstra på på alle andre tidspunkter. Det blæser en del på denne strand, da den er helt åben og bølgerne kan være store. Men til gengæld er vandet ikke dybt og sandet er helt fint og lyst.

Ja. Det var så lidt om de vigtigste og smukkeste strande vest for Antalya. Men der er mange, mange flere at spotte. Måske kommer jeg også op med en artikel om strandene øst for Antalya … who knows 😉