Sommeren og varmen har alleredet været i Antalya i knap 1½ måned, den store industriferie står for døren og dermed er højsæsonen også for alvor skudt i gang. Og rejser man på ferie er det som regel ensbetydende med, at man skal tilbringe en stor del af ens ferie på stranden. Så hermed får du en guide til de bedste strande i Antalya by.

Og dem er der mange af – ret mange faktisk. Så selvom jeg havde de bedste intentioner, bliver jeg nødt til at opdele denne guide i 2. En med de bedste strande i Antalya by og en udenfor (hvor der som regel kræves en eller anden form for køretøj – men det er “besværet” værd, kan jeg godt love dig).

En lille “teaser” på strande udenfor byen

En del af strandene indenfor byen har jeg skrevet om før – bare enkeltvis. Men når man sådan står og skal på ferie kan det nogle gange være meget rart med en samlet oversigt. Så se med her ….

Konyaalti er den store offentlige strand lige vest for byen. Og er klart min favorit. At den tilmed gennemgik en kraftig renovering sidste år (og igen i år efter den ødelæggende storm) gør ikke stranden dårligere – tvært i mod. Her på stranden, der strækker sig over 7 km, er der alt hvad du kan ønske, for at få en så behagelig og afslappende strandtur som muligt. Liggestole og parasoller, hængekøjer, siddemøbler, kabiner en masse, brusere til at skylle det salte vand af, skifterum, toiletfaciliteter, siddeområder i skyggen, utallige strandbarer og kiosker med mulighed for mad og drikke, vand-aktiviteter, strand leg med beach volley osv. De bedste spisesteder finder du så tæt på byen (og hotellerne) som muligt.

Hvis du er i bil, kan du nemt parkere ved siden af Konyaalti-stranden. Her er mange mennesker og musikken kan dog nogle steder være lige høj nok. En særlig sektion af stranden er lavet om, så handicappede og kørestolsbrugere nemmere kan komme derned, skifte, bruse, komme i vandet osv… (kig efter “Engelsiz plaji”). Et kæmpe plus i mine øjne 🙂

Luksus-hoteller og strande:

Lara er den anden store strand i byen. Her er der modsat Konyaalti mere begrænsede muligheder, da mange af de fine strandbarer osv hører til de mange store luksus hoteller, der ligger i den østlige ende af byen. Der er stadig mange fine steder, hvor man sagtens kan leje en liggestol, parasol, få noget at spise osv. Men en stor del af stederne tilhører altså de mange all-inclusive resorts og kræver et specielt armbånd for at komme derind. Stranden er virkelig god og med sand og stranden bliver lidt langsommere dyb end den gør på eks. Konyaalti, der er ret stejl ned mod vandet. Der er meget liv på denne strand og dermed en del larm (ikke mindst for den pumpende musik, der er mange steder og flytrafikken, der kommer over stranden mod lufthavnen – ganske vist højt oppe). Men det er en god strand og går for at være den mest børnevenlige i Antalya (små børn).

Man skulle næsten tro, at den var kunstigt lavet, men det er den ikke. For den smukke lille Mermerli Plaji ligger helt perfekt lige midt i den pulserende storby (eller … måske ikke lige midt i. Ude ved vandet selvfølgelig). Men det er en super god strand til lige at dyppe sig, hvis man opholder sig inde i byen. Hvis man kan få plads altså, for der er rift om liggestolene i højsæsonen. Og det også selvom stranden er blevet udbygget en del med træ og betonterrasser ud i vandet, så de oprindelige pladser er blevet mere end fordoblet. Det koster entre for at komme ind på denne strand – og det foregår gennem Mermerli restauranten. Til gengæld er der også servering på stranden.

Örnekköy stranden ligger lige øst for byen – ude ved Lara og lidt inde i en lille bugt. Her er der både sten og sand og frem for alt en rigtig rar og familievenlig atmosfære. Der ligger flere strandklubber med forskelligt klientel og til fornuftige priser. Stederne varierer lige fra casual til luksus. På denne strand er der også mulighed for volleyball, bordtennis mm, dvs stille og rolige aktiviteter uden party-stemning og high speed underholdning, som der kan være mange andre steder.

Ligesom Örnekköy ligger for enden af Lara ligger Sarisu/kadinlar plaji for enden af den store Konyaalti strand. Helt derude hvor bjergene og havnen er næste nabo, og hvor du kan tage svævebanen op til Tünektepe-bjerget, hvor du får den ubestridte bedste udsigt ud over byen. Sarisu stranden er kun lige åbnet for nogle år siden (den var tidligere kun forbeholdt militæret). Men den har allerede vokset sig voldsomt populær blandt lokalbefolkningen – ikke mindst fordi man frit kan dyrke tyrkernes nationalsport nr. 1 – picnic, lige bag ved stranden. Det er faktisk en rigtig hyggelig strand, som vi er super glade for at komme på. En smule mere primitiv/ikke så kommerciel som de andre strande, men der er stadig fine muligheder for at liggestole og parasoller, for at bade, klæde om og med bruse og toiletfaciliteter, små spisesteder mm.  Her skal du betale en mindre entre for at komme ind.

Og endelig er der de mange små fine “terrasse-strande”, som jeg kalder dem. Dvs badefaciliteter, der er bygget ud fra kysten som en form for platform af enten træ eller beton, hvorfra man kan bade og der er plads til liggestole osv. De er ret specielle og meget hyggelige. Og noget der egentlig er ret typisk for Antalya by fordi byen jo er en kæmpe milllion-by, der strækker sig langs den klippede kyst. Nogle steder er klipperne op til 30 meter høje og det sætter jo sine begrænsninger i fht at bade med mindre man selv laver “stranden”.

Billede er venligst lånt fra Antalya City Zone

“Terrasse-strande”:

Så hvis man kører ud af den gamle kystvej mod Lara (“eski Lara yolu“), så kan man flere steder finde disse små steder, hvorfra man kan bade. Hele området hedder Falez.

Det er ikke alle steder, man skal tage trappen ned. Eks. har Inciralti Halk Plaji, både trappe og elevator (som den eneste). Stranden ligger lige ved siden af Mehmet Manavoğlu Parken og ved en lille stenstrand. Jeg mener, at du skal betale omkring 15 Lira for at komme ind og 5 for en liggestol. Du kan købe en smule mad her eller medbringe selv. Der er selvfølgelig blåt flag, så vandet er lækkert og rent. Stranden er åben fra 8 til 20. Hvis du vil se en lille video fra stranden har jeg fundet en her.

Billede er venligst lånt fra Antalya City Zone

Ud over Inciralti Halk Plaji findes der også 2 andre strande, som ligner den meget. Alle har god udsigt ud over Antalya bugten med bjergene i baggrunden. De er bygget på steder ovenpå klipperne, som folk har benyttet i årevis. Nu er de bare gjort mere sikre og fremkommelige. Du kan bl.a finde Erdal Inönü plaji og Erenkus halk plaji, der alle ligger tæt på hinanden.

Billede er venligst lånt fra Antalya City Zone

BLM stranden (eller Bilem Plaji) som den også hedder, er der masser af aktivitet og lidt bedre plads end på de andre “terrasse-strande”. Her er der både liggestole, parasoller og bløde siddemøbler på flere terrasser og mulighed for at købe lidt mad og drikke. Du kan også leje håndklæder her, men det er billigere selv at have dem med. Der er en elevator ned til stranden og ude i vandet er der et oppusteligt vandland, hvor man kan hoppe i trampolin, klatre op ad en klatrevæg (ude i vandet) osv. På stedet er der også en dykkerskole. Naturligvis er der også både toiletter, omklædning og badefaciliteter her. Hele herligheden koster 25 lira, hvilket er en smule pebret (men en meget almindelig pris for en strand klub. De varierer ofte ml 15 og 30 lira pr. næse). Men et rigtig sjovt sted at tage hen – også med de lidt større børn.

Jeg håber, at du har fået et lidt bedre overblik over de mange pragtfulde strande og muligheder, der er i Antalya by. Og måske har du fået lyst til og mod på at udforske byen en smule og finde den for dig aller bedste strand i Antalya. Jeg skal nok arbejde på at få lavet et samlet kort over strandene i Antalya. Men du må have tålmodighed lidt endnu..

I næste uge skriver jeg om nogle af de mange (exceptionelle) gode strande, der ligger vest for byen. Her finder du også den bedste natur. Jeg har ikke været så meget øst for byen, så her har jeg desværre ikke så mange gode fif. Men stay tuned og hold øje … for der er mange gode bud og mulighed for unikke oplevelser.