Selvom det her blogindlæg virkelig har ladet vente på sig – både fordi der har været lidt for meget om ørerne med jul, nytår og familie derhjemme og fordi de gode nyheder og statistikker har ladet vente på sig, er det ikke desto mindre en endnu større glæde at skrive netop dette indlæg. For jeg har virkelig glædet mig. Det er en ren fornøjelse endelig at kunne skrive noget, der er positivt, at skibet måske er ved at vende, at turisternes tiltro til Tyrkiet som feriedestination for alvor er ved at komme tilbage og at alt tyder på, at netop i år kommer til at blive et rekord år med turister der besøger landet ifht tidligere år.
Svære år for Tyrkiet
Det er ingen hemmelighed, at Tyrkiet i de sidste 3 år ikke just har hørt til favoritdestinationen for langt de fleste rejsende fra europæiske og skandinaviske lande. 2015 og 2016 har budt på massivt fald i antallet af turister, der besøger landet. Hele 40%’s nedgang har der været tale om. 2014 var året med det hidtil højeste antal turister i landet, men faldet kom brat i de næste to år frem for at stige en smule i 2017. Det har selvsagt en kæmpe betydning for de forretningsdrivende og helt centralt for landets økonomi, hvor netop turismen er lokomotivet og bidrager som en signifikant del af den tyrkiske økonomi.
Hvad faldet skyldes er der helt sikkert flere grunde til end hvad jeg lige kan liste op her: – der har været solid krise med Rusland, valg i EU med tvivlsom retorik og fokus på racisme, politik og islam fra begge sider, øget national og international trusselsbillede med terror anslag flere steder og ikke mindst det famøse militærkup i sommeren 2016, der vakte uro og svækkede tilliden og ønsket om at planlægge ferie og rejse i landet. Hvis du vil læse mere om dette, kan jeg anbefale dig at hoppe ind på sidste års ubestridt mest læste indlæg om “Hvad venter Tyrkiet i 2017 – er det sikkert at rejse“, samt min fortælling om da jeg rejste alene derned sidste forår og det endnu mere positive indlæg om “Hvorfor kommer turisterne tilbage til Tyrkiet?” .
Hvad er udsigterne så – bliver det rekord år?
Overalt i EU mærker rejsebureauerne en stigende efterspørgsel efter rejser til Tyrkiet. Især børnefamilierne er glade for landet, fordi der er en god balance mellem pris og kvalitet. I Tyskland forventes der en stigning på 40%, Skandinavien regner med 30% og England topper med en forventet stigning på hele 69 %. Norge alene har allerede i år oplevet en stigning i antallet af bookninger på 424% sammenlignet mod samme periode sidste år !! Dét må siges at være en stigning med raketfart. Det betyder helt praktisk, at der i Tyrkiet som helhed i år forventes 35 mio. turister, der rejser til landet mod eks. 31,4 mio i 2017 og 24 mio. i 2016.
Jeg synes altid, at det er interessant at se på tallene for Antalya, så man ikke mindst har en ide om, hvad man kan forvente, når man rejser på ferie derned 😉 Antalya Amt dækker over et kæmpe område med populære byer som Alanya, Side, Kemer og Antalya by, så heldigvis er de mange turister godt spredt. For også at sætte lidt tal på her, var der i 2016 6,2 mio turister mod godt 10,5 mio i 2017. I år sigter man mod 13-14 mio turister, der skal befolke egnens mange luksuriøse hoteller og skønne strande. Det må siges at være en del og bliver et rekord år, hvis det går i opfyldelse! Det er ikke for ingenting at Antalya er det mest populære rejsemål i Tyrkiet efter Istanbul.
Hvad skyldes det så – denne pludselige interesse?
Jeg tror (og kan læse mig til), at man helt overordnet er meget bevidst om, at Tyrkiet er et billigt land, der har en masse godt at byde på både kulturelt, med store naturoplevelser og med konstant og pålideligt godt vejr. Og så får man meget for pengene. Ifht mange andre destinationer som de evigt populære Frankrig, Spanien, Grækenland og Italien er en ferie i Tyrkiet målt i kroner og ører ofte et sted mellem 20 og 30% billigere end disse lande. Og kvaliteten på eks. mad og hoteller er den samme om ikke bedre. I og med at Tyrkiet er et nyere rejsemål end eks. Spanien, er hotellerne og resorts ofte væsentlig nyere og bedre projekteret og udviklet end i mange andre lande. Det giver kvalitet for pengene.
Flere rejsebureauer i EU melder tilbage med stor tilfredshed blandt deres kunder angående kvaliteten på service og på Tyrkiet som et sikkert land.
Og ikke mindst så forsøger man at tage hånd om de førnævnte problemområder internt i Tyrkiet. Krisen med Rusland er løst, man har fået (lidt) bedre styr på retorikken og tonen rettet mod EU, der har været færre terrorhandlinger end set længe (man tør dårligt nævne det), man lytter efter kritikken af landet, USA har genoptaget al kontakt til landet og har vanlig visumtjeneste osv. osv.
Og med stigende interesse og efterspørgsel kommer også stigende priser. Overalt taler man om snarligt at give priserne et nøk opad, når nu de første “early birds” har bestilt og der allerede er ved at blive fyldt godt op og flere hoteller melder om udsolgt eller få pladser i højsæsonen.
Kan tyrkerne fornye sig?
Men man kan jo ikke bare ride på en (gammel) bølge af succes. Der skal fornyelse til, hvis man skal bevare den konstante interesse for at rejse i landet (selvom jeg nu hører om påfaldende mange der eks. har lejlighed i Tyrkiet eller på anden vis konstant rejser derned og har været der både 20 og 30 gange). Og her er det ret fedt at se, at der – endelig – er ved at ske noget og at man tænker lidt mere innovativt. Eks. har man fra den Tyrkiske Rejsebureaus Organisation side sat fokus på anderledes oplevelser og rejseformer i landet som eks. sundhedsturister (til kosmetiske operationer, tandkorrigeringer, øjenoperationer mm), religionsturister (både muslimske, kristne og katolske), forretningsrejsende og også at markedsføre Tyrkiet som en vinterdestination med skisportssteder og godt vejr. Eks. kan du i Antalya besøge skisportsstedet Saklikent, hvor du kan stå på ski om formiddagen og bade i Middelhavet om eftermiddagen. Det er der vist ikke andre steder i verden, du kan.
Og endelig så åbner man op for at opdyrke nye markeder som Kina, Japan, Indien, Sydkorea og Indonesien.
Joo, mangfoldighed og diversitet er der meget af i Tyrkiet. Nu kan man kun ærgre sig over, at man ikke nåede at få fat i de tidligste og billigste early-bird flybilletter, der var til salg i december og starten af januar…. men med ferieugerne endeligt på plads, er det bare om at holde øjnene åbne fra nu af. Så hvis du læser med kære husbond Dennis … så ved du hvad jeg laver i de næste par dage 🙂