Jubiii – endelig vender det. Det er ingen hemmelighed, at de sidste par år har været dystre og sorte, sorte, sorte set ud fra turisttallene i Tyrkiet. Der var sidste år meldinger om et fald i besøgstallene på ca. 40% i gennemsnit, hvilket må siges at være uhyggeligt meget. I 2014 var der ca 40 mio. turister, der besluttede at tilbringe deres ferie i Tyrkiet, mens tallene var faldet til ca. 25 mio. i 2016. Russerne nærmede sig de 100 % under den diplomatiske krise sidste år. Og det var rigtig, rigtig skidt i og med at Rusland suverænt stod som den nation, der sendte flest folk på ferie i Tyrkiet. Dét kunne mærkes (og kan stadigt). Mange hoteller, restauranter, selskaber og forretninger måtte lukke tidligt af midt i sæsonen og er ikke siden åbnet.Hidirlik park

Men nu ser det endelig ud til, at det lysner en smule. De sidste rapporter melder, at turisterne er tilbage i Tyrkiet. Flere danske rejseselskaber melder om alt udsolgt eller kun ganske få pladser tilbage i højsæsonen og under alle omstændigheder beretter de om en stigende efterspørgsel ifht de tidligere år. Det er især de billige all-inclusive ophold der trækker, hvor man i Tyrkiet får væsentlig mere for pengene end man gør i rigtig mange andre lande. Større resorts, flere pools, endeløse buffeter, utallige kulturelle og historiske seværdigheder og garanteret sol. Altsammen til 20-30% under, hvad man skal give mange andre steder. Og dét er noget der kan mærkes og tages hensyn til, når familien Danmark skal booke deres ferie.

Og så er der plads nu, hvor sommeren er ufattelig dårlig i Danmark og hvor flere af de lidt mere “sikre” destinationer som Spanien og Grækenland melder udsolgt på deres gode hoteller.

Diplomatisk krise eller ej:

Den diplomatiske krise mellem Tyrkiet og Rusland er ophævet, så de russiske fly lander igen i en lind strøm i især Antalya og Gazipasa- lufthavnene og det er også noget der booster besøgstallene (og økonomien) godt og grundigt. Alt er ikke lutter idyl, men det hjælper på det. Jeg har hørt og snakket med rigtig mange forretningsdrivende i Antalya, der frygtede, hvad 2017 kunne bringe og som var usikre på, om de overhovedet kunne overleve i en branche, der kun så ud til at gå én vej. Hvis ikke det havde været for en stigende indenrigs-turisme, var væsentlig flere restauranter, butikker, hoteller etc. allerede lukket i Antalya. Men med de sidste nye meldinger, kan man da nu kun håbe på, at tingene går den rigtige vej og at flere mennesker kan opretholde deres levebrød.

Og så ellers ikke et ord om præsidenten, den diplomatiske krise mellem Tyskland og Tyrkiet der tilsyneladende udvikler sig fra dag til dag, legitimeringen af en fortsat undtagelsestilstand i landet, terror og den øvrige politiske linie i landet … (hvis du absolut har lyst til at læse om det, kan du læse mere her eller her – det er en af de mest læste artikler på bloggen overhovedet)

Turisterne holder af Tyrkiet:

For helt ærligt – der er da virkelig mange ting at holde af i Tyrkiet, selvom ikke alle ting er lige stabile rent indenrigspolitisk. Der er under alle omstændigheder ikke kommet turister i klemme ved diverse spændinger (her taler jeg ikke terror) og mon ikke, at det er en kalkule som mange gør sig, før de bestiller en rejse til Tyrkiet? Er det sikkert? Tør vi rejse osv osv? Jeg har eks. en rigtig god arbejdskollega, der simpelthen nægter at støtte landet, som tingene er lige nu. Det er ikke en holdning jeg deler, men respekt for, at man har en holdning og melder klart ud. Men alt i alt har jeg det indtryk, at folk har gjort sig sine overvejelser omkring, hvor risikabelt det er at rejse i landet. Og her har flere og flere åbenbart fået øjnene op for, at det er et stort land, hvor de uroprægede områder ligger langt væk. Og at der (i hvert fald endnu) ikke har været et anslag mod centrale “turist-byer”.

Hvorfor rejser folk så derned? I min optik er det super nemt og enkelt. Vejret er helt klart min favorit nr.1. Jeg simpelthen elsker, at vejret bare er stabilt godt (i hvert fald i flere måneder henover sommeren). Det er skønt ikke at skulle bekymre sig om, hvilket tøj man skal have med eller på. Det er bare altid varmt. Langt om længe har min mand også indrømmet, at det er noget han rent faktisk savner ved ikke at bo i landet mere – den lange stabile periode med varme. Hvis du vil vide noget mere om vejret, kan du læse med her om vejret i AntalyaBare duften af varme gør mig helt salig. Måske har du det ligedan??

Som om det stabile vejr ikke var nok, så er der også det varme vand (+26 om sommeren selvom der er dybt de fleste steder) og dét er altså ikke så tosset. At den azurblå farve hænger uløseligt sammen med Middelhavet og Tyrkiet er noget drømme er lavet af. I min verden findes der ikke noget mere rart og beroligende for øjet og sindet end stille azurblåt vand, der glitrer i solen. Og vand – dét er der meget af, når man som Tyrkiet har en af de længste kyststrækninger langs med Middelhavet. Hvis man vover sig ud på eventyr på egen hånd er der utallige små bugter og strande, man kan opdage, hvor der ånder fred og idyl og hvor vandet synes mere blåt og eksotisk for hvert hjørne man runder. Sådan har vi i hvert fald haft det, uanset om vi har kørt meget lange eller korte ture langs med kysten.

Du får det som du vil have det:

Maden er da i dén grad også noget, man godt kan rejse for – ikke for krydret, ikke for stærkt, tilpas meget med grøntsager og kød, hvis man kommer de rigtige steder hen. Og så kan man altid supplere med burger og alt det andet. For ja, man bliver træt af kebab, pommes frites, hvide ris og brød. I hvert fald hvis man skal leve af det en hel uge. Hvor mange kan sige det om tomater, citroner, salat, fisk og små tapas (meze)-retter ?? Du kan faktisk få det som du vil have det.

Man skal nok heller ikke glemme, at Tyrkiet er et væsentlig billigere lande end langt de fleste andre ferie-destinationer. Engang var lande som Kroatien og Spanien også forholdvis billige at rejse til og i, men ikke længere efter de begge er optaget i EU. Grækenland er stadig yderst populært og billigt, men Tyrkiet “fører” dog stadig som en budget-venlig destination.

Og endelig er der den helt uimodståelige gæstfrihed som man møder alle vegne – men måske mest ægte og uden forbehold på de knapt så turistede steder. Før man får set sig om, er man inviteret på middag, til bryllup eller hjem og se, hvordan ægte tyrkere bor. Man får hurtigt livslange venskaber i Tyrkiet om man vil det.

Så bare pas på med at rejse til Tyrkiet – der er meget “farligt” der venter … (det er selvfølgelig rent ironisk ment). Risikoen for at du måske forelsker dig i landet og kommer igen år efter år er nok større end noget andet …Migros konyaalti Antalya