For noget tid siden faldt jeg over de her brød – dvs for alvor faldt over dem, for jeg har stødt på dem før, men har bare aldrig rigtig spist dem. De hedder noget forskelligt afhængig af, hvor man får dem henne, men dækker i virkeligheden over det samme. Gevrek, Simit eller Poğaça er alle små delikate brød med fyld af ost, pølse, hakket kød eller sågar kartoffelmos. Den med ost er klart min favorit, da den er lækker frisk med det lidt syrlige/salte indeni. Men de andre er selvfølgelig også super gode.
Hvis du bliver lidt forvirret over de mange navne er det kun forståeligt. Jeg har kigget flere opskrifter og forklaringer igennem og den gyldne forklaring er …… at der er ingen forklaring. Det tætteste jeg kunne komme er, at omkring Izmir bliver bliver dét, der i alle egne af Tyrkiet er kendt som Simit, kaldt for Gevrek. Og andre steder er Gevrek kendt som en variant af Simit, men med fyld i. Forvirret?? Ja tak .Måske har du en bedre forklaring??
Brød med fyld:
Brød generelt er ikke det vilde hit i min bog – slet ikke hvidt brød, som jeg ofte får decideret ondt i maven af. Og i Tyrkiet er hvidt brød desværre nærmere reglen end undtagelsen og fuldstændig overvurderet efter min mening. Hvorfor i det mindste ikke bruge groft mel?? Så da jeg forleden blev præsenteret for de her små, lune Gevrek, var det i et svagt øjeblik, at jeg tog imod dem. Men det blev jeg da ikke ked af. De her små brød kunne ligesom noget helt særligt. Der var lækkert blødt fyld af ost og persille og det gav bare mening på en eller anden måde og gør, at brødene er super nemme at servere ved siden af maden eller lige hapse dem med på farten, på vej ud af døren eller med i madpakken, picnic-kurven, som morgenmad – you name it ….
Tyrkerne spiser som regel Gevrek / Poğaça som en slags hurtig morgenmad på vej til arbejde eller i skole, eller som en snack ind imellem måltiderne. Hurtigt og nemt.
Hjemmelavede Gevrek – nemme at lave:
Så forleden bagte jeg dem til mine børn kom hjem fra skole. Og jeg blev virkelig overrasket. Mine børn var fuldstændig pjattede med dem og jeg kunne knapt nok nå at gemme nogle til aftensmaden og madpakkerne dagen efter. Væk var de. Så de var virkelig populære – ud over al forventning faktisk. Selv manden min – den hårde dommer, guffede løs og var ganske godt tilfreds med resultatet. Jeg tror, at ungerne skal være med til at lave dem næste gang – noget med at yde og nyde 🙂
Og det er da heller ikke så svært at lave dem – nærmest som en almindelig bolledej til fødselsdag. Bare med lidt fyld i. Jeg kan godt lide, når de bliver lidt seje i skorpen, ligesom de “rigtige” Simit uden fyld – dem får du forresten lige opskriften på her. Det får jeg ved at pensle overfladen med en blanding af æggeblomme, youghurt og olie – og så ellers drysse lækre sesam og nigellafrø på. Om du laver dem runde som boller, som trekantede horn, små brød eller snoede som de oprindelige simit, bestemmer du egentlig selv. Her lavede jeg de snoede, for det synes jeg hører til Gevrek. Man kan også finde en anden type bolle, der minder meget om dem – Acma – hedder den. Den er dog lid mere blød i det, en smule sødere og uden den seje skorpe.
Gevrek / Poğaça - små brød fyldt med ost
Ingredienser
- 50 g gær - eller en pakke tørgær
- 1 dl varm mælk
- 1 tsk salt
- 3/4 dl fed youghurt
- 1 stk æg
- 1 stk æggehvide (gem blommen til senere)
- 1 dl smagsneutral olie, solsikke eller majs-olie
- ca. 600 g hvedemel (hæld ikke det hele i på en gang, nogle gange skal dejen have mere eller mindre)
Fyld:
- 1½ blokke smuldret tyrkisk fetaost (svarer ca. til 2-3 dl)
- ½ bundt bredbladet persille, finthakket
Til pensling:
- 1 æggeblomme
- 2 spsk youghurt
- 2 spsk olie
- sesam og nigellafrø
Sådan gør du
- 1: Rør gær og mælk sammen. Stil det til side til det skummer2: Bland de øvrige ingredienser sammen, melet lidt ad gangen og hæld gær/mælkeblandingen i. Suppler op med melet uden at dejen bliver for tør. Ælt dejen godt rundt - gerne i ca 10 minutter. Dejen skal være fugtig, men så den stadig kan rulles ud.3: stil dejen overdækket et lunt sted og lad den hæve i ca 45-60 minutter4: Bland imens fyldet og sæt det til side.5: Bland ingredienserne til penslingen og sæt til side (frøene skal ikke blandes med, men drysses over brødene til sidst)6: tænd ovnen på 200 grader. Tag pladerne ud og beklæd med bagepapir.7: Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse, rul den ud til en firkant (ca 20x30 cm). Dejen skal ca være ½-1 cm tyk.8: Del dejen i 12 stykker og fyld en skefuld ost på hver af stykkerne. 9: luk den lille dejklump sammen omkring osten og rul den ud til en pølse på ca 25-30 cm. Sno brødet omkring sig selv, så der dannes et fint mønster og luk den godt sammen i enderne.10: Læg brødene på bagepapiret og pensl med blandingen og strø med sesam- og nigellafrø. Lad dem hæve i ca. 10 minutter.11: Sæt bagepladerne i ovnen og bag brødene ved 200 grader i ca. 15 minutter.
Har prøvet at lave den i dag de er virkelig lækre 😊🙏
Juhuu .. fedt. Så godt at høre 🙂 Tak fordi du giver dig tid til at skrive ❤
WOW hvor ser de brød lækre ud 🙂 Det må prøves en dag. Har ikke væet i Tyrkiet i mange år og havde da helt glemt, hvor lækker tyskisk mad er. Dejligt at du deler opskriften, de skønne billeder og skriver hvad om tyrkeren og hvordan/hvornår de spiser dem.
Ellers en super skøn blog som jeg vil se frem til at følge fremover 🙂
De bedste Annette
Iiih tak for de meget fine ord Annette. Jeg bliver simpelthen så glad, når nogen læser med. Og så endda ros… 😊😊😊👍
JA der er lidt af hvert på den her blog. Både opskrifter, ideer til rejser osv. Håber at du bliver glad for den 😉