Salt-urt med hvidløg

Endelig, endelig, endelig fandt jeg frem til et sted, i Danmark, hvor de solgte salt-urt. Noget jeg ellers har ledt virkelig længe efter. Ja, faktisk i årevis.

For det er adskillige år siden, at jeg 1. gang fik Deniz Börülcesi eller kveller / salt-urt / hav-asparges som det også hedder på dansk. Ja, faktisk tog det mig lidt tid at finde ud af, hvad det egentlig hed på tyrkisk. For på daværende tidspunkt, havde jeg aldrig smagt noget lignende i Danmark. Så der var ikke rigtig noget at sammenligne med. Og jeg anede da slet ikke hvad det hed på dansk.

Men faktisk har salt-urt været brugt i Danmark siden Middelalderen og har nu vundet fornyet indpas i det nye nordiske køkken og i hele veganer og raw-food kulturen.

Men i Tyrkiet har det bare hele tiden været der og endda i forskellige versioner. Jeg har dog kun smagt det med hvidløg, citronsaft og olivenolie. Og det hører absolut til noget af det bedste mad, jeg overhovedet kan få. Simpelt, enkelt og virkelig smagfuldt.

Typisk kan du i sæsonen få salt-urt på restauranterne sammen med eks. forskellige små meze-retter. Und dig selv at bestille det. For i Tyrkiet er de virkelig mestre i at lavet det. Og det er fænomenalt at suge den overskydende saft op med brød. Mums …

Hvad er salt-urt for noget?

Måske kender du ikke rigtig til salt-urt (som du nok kan fornemme anede jeg ikke at det eksisterede)? Salt-urt er en form for sukkulent, der vokser i strandkanten. En slags “hav-kaktus” bare uden torne. Den findes kun der, hvor der er meget salt i jorden. Eller hvor jorden jævnligt bliver overrislet af saltvand og især langs Østersøen, Vadehavet, og langs kysterne i Europa.

salt-urt

Den vokser i oprette stængler og bliver ca 5-30 cm høj. Så hvis du er ude for at sanke og lede efter den, skal du have øjnene godt med dig. Stænglerne er lysegrønne først på sæsonen og helt sprøde og friske. Senere på efteråret bliver farven mere rødlig .

Hvis du skal ud og plukke salturt, må du have en lille saks med og tage de mindste stængler (de store bliver træ-agtige og er ikke så rare). Du finder dem langs med kysterne i april til september. Desværre har jeg endnu ikke været heldig, meen det kommer nok.

Langt fra Antalya?

Hvis du er i Tyrkiet skal du helt op til det ægæiske hav – Tarsus, Burdur og ved “salt-søen” Tuz Gölü for at være finde dem i naturen. Men heldigvis kan de i sæsonen købes mange steder på markederne og i de store supermarkeder ved grøntsagerne eller ved fiskehandleren.

salt-urt

Jeg ved ikke, om de evt. kan findes omkring Antalya, men jeg tvivler nu lidt på det af en eller anden grund. Varmen plejer at kræve sine ofre.

Som du nok kan fornemme, så er det en plante, der smager temmelig meget af salt eftersom den vokser i saltholdige områder. Men samtidig er den sprød og delikat og egentlig ret raffineret i sin smag.

Faktisk er salt-urt en rigtig “super-food”, da den indeholder en masse vitaminer og mineraler som kroppen har brug for: c-vitamin, natrium, kalium, magnesium, jod, calcium, jern, zink m.fl.

Brug og tilberedning af salt-urt:

Det er faktisk virkelig nemt at tilberede salt-urt. Du kan enten bruge dem rå, blancheret, smørstegt eller kogt. Jeg har endda set salt-urten blandet i en smoothie med havtorn, æble, yoghurt og honning. Den er også rigtig god tørret, så man kan bruge den som salt. Der skal dog rigtig meget til, har jeg ladet mig fortælle. Hele 10 kg salt-urt til 300 gram færdig pulver.

Det eneste der kan være lidt bøvlet er, at stænglerne nogle gange bliver lidt for gren-agtige. Så er de ikke værd at spise. Lidt ligesom med asparges, hvis ikke man brækker den nederste del af. 

Så da jeg lavede dem forleden, skulle jeg lige finde teknikken til at hive “grenen” ud af salt-urten, så det kun var det fine kød, der var tilbage. Det giver lidt sig selv, men hold forsigtigt i begge ender og hiv den træ-ede ende ind mod dig selv ved at vrikke lidt frem og tilbage ganske forsigtigt. Det skal være efter at salt-urten er blevet kogt og kølet af med koldt vand, så den flotte farve sikres.

Salt-urt som kryddersalt:

Salt-urt kan bruges til virkelig mange ting. Hvis du kigger under noter i opskriften, så får du et par ekstra fif til at tilberede de skønne grønne stængler på andre måder.

Salt-urten er god både i wok-retter, hakket sammen med farsen til fiskefrikadeller, i supper, tærter, sammen med pasta og risotto eller i som spændende indslag i salaten.

Hvis du har lyst til at lave dit eget kryddersalt skal grenene tørres i ovnen ved 65 grader i 3-4 timer (ikke varmluft). Derefter kan du støde grenene og blandes sammen med en lille smule fint salt, sammen med krydderier eller bare alene (det er salt nok i sig selv).

Salt-urt med hvidløg

Måske tænker du, at det ikke virker så tyrkisk, som denne blog jo ellers handler om. Men det er det altså. I Tyrkiet elsker man at bruge “hav-asparges”/ Salt-urten til alt muligt. Og man mener at det er godt for lidt af hvert lige fra tarmproblemer til nyreproblemer (salt-urt er vanddrivende grundet det høje indhold af salt), det styrker immun forsvaret, giver en pænere hus osv.

Salt-urt med hvidløg

Salt-urt / kveller / hav-asparges smager fantastisk som en lille salat til fisk. Prøv den som her sammen med citron og hvidløg eller prøv en af de andre opskrifter.
Forb. tid10 min
Tilb. tid10 min
Samlet tid20 min
Ret: Forret, Meze, Salat, Tilbehør, vegetar
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Keyword: meze
Antal: 2 personer

Ingredienser

 • 150 gram Salt-urt
 • 1 fed hvidløg, revet
 • ½ citron, saften
 • 2-4 spsk olivenolie

Sådan gør du

 • 1: Skyl og rens salt-urten rigtig grundigt. Der kan være en del sand i.
  2: Kog rigeligt med vand og kom salt-urten i. Kog den i 8-12 minutter
  3: Kom hurtigt stænglerne i et dørslag og hæld over med koldt vand. Så stopper du den videre kogning og salt-urten beholder sin smukke farve. Lad dem dryppe af og kom dem i et lille fad.
  4: Hvis nogle af stænglerne føles lidt tykke og hårde, skal du forsøge at vrikke "grenen" ud af stænglen, så du står tilbage med det rene bløde kød. Men det kræver lidt fingersnilde og forsigtighed.
  4: Riv hvidløget i en lille skål og kom citronsaft og olie ved. Hæld dressingen over salt-urten.
  5: Server med det samme (kan godt stå lidt)sammen med eks. nye kartofler og fisk eller brug det alene som meze eller en lille salat til maden.
  samphire

Noter

Husk at skyl salt-urten rigtig godt fri for sand. Kog i rigeligt med vand og skyl dem umiddelbart efter kogningen med iskoldt vand. Sådan beholder de farven bedst. 
Husk at der kan være en “træ-ende” i grenen. Den skal forsigtig vrikkes ud, så det saftige kød bedre kan spises.
Og lige et par ekstra opskrifter.
Opskrift 2:
 • Tilsæt 3 fed hvidløg til vandet, mens det koger og kom salt-urten i. Kog i 8-10 minutter. Bland ½ dl olivenolie med ½ spsk hvid vindrueeddike (eller hvidvinseddike), ½ spsk granatæble eddike, ½ spsk paprika, ½ tomat i små tern og lidt pul biber / chili-flager og kom det ved den afkølede salt-urt.
Opskrift 3:
 • Kog salt-urten sammen med rigeligt vand og 1 tsk natron. Skylles med koldt vand efter 8-10 minutter. Kom lidt citronsaft og 1 spsk olivenolie ved. Bland en dressing af 1 spsk mayonnaise, 1½ dl tyrkisk yoghurt og 1 fed revet hvidløg og server sammen med salturten.