cavizli biber - tyrkisk valnødde-dip

For en måneds tid siden havde vi aftalt med familien, at i stedet for en god traditionel dansk påskefrokost, så skulle vi lave et rigtigt tyrkisk meze-bord. Fyldt med alverdens lækre sager, dip, brød, salater osv.

Selvom der altid er rigtig mange gengangere – ting som vi bare have med ved sådan et meze-bord, så er der heldigvis også plads til fornyelse. Og denne gang blev det til noget, jeg end aldrig har smagt før. Cevizli biber – en krydret, lidt stærk tyrkisk valnødde-dip, kan man vist kalde den.

Denne her valnødde-dip har virkelig meget smag med sig, fordi der er mange potente ting i: ristede valnødder, stærk peberpasta, hvidløg, spidskommen mm. Så man kan lave den lige så stærk, krydret eller mild som man vil, ved at justere lidt op eller ned for det hele. Min opskrift er en mellemting tror jeg. Hverken stærk eller alt for krydret.

Jeg har egentlig altid gået lidt udenom den her specielle tyrkiske valnødde-dip af den simple årsag, at jeg ikke ret godt kan lide valnødder. Men den er egentlig et ret godt supplement til mange ting. Selv til eks. lam, en god steg eller kød fra grillen vil også være godt. Så du har ikke nødig at blive helt svedt over at skulle lave det helt store tyrkiske bord. Det er altså ikke nødvendigt.

Tyrkisk valnødde-dip til alt muligt:

Den er god til lige at give et pift til så meget andet mad, hvis ikke det skal blive alt for traditionelt. Især nu her, hvor vi går grill-sæsonen i møde (hos os er det nu grill-tid hele året). Jeg kunne i hvert fald godt forestille mig at lave den en dag som tilbehør til en grillet culotte-steg med eks. en god bulgursalat til og lidt hårdt ristet pitabrød. Mums…

Garanten herhjemme for, om det er ordentlig tyrkisk mad er altid min mand selvfølgelig (selvom han helt klart nok vil foretrække culotte-stegen sammen med bearnaisesauce), men især min svigermor. Det er så sjovt at se begges ansigter, når jeg laver noget, de ikke har spist eller smagt i mange år. Det gør virkelig det hele værd.

Jeg havde godt nok ikke lavet den her tyrkiske valnødde-dip lige efter bogen. Jeg har tilsat grillede, flåede pebre – og det er der traditionelt ikke i. Men jeg synes, at det er med til at gøre teksturen lidt lettere og lidt mere smagfuld. Så det kan anbefales.

tyrkisk valnødde-dip

Men som med så mange andre meze-opskrifter, som du kan finde flere af lige her, er det lige ud af landevejen med den her opskrift også. Det vildeste arbejde du kommer på, handler om at grille pebrene (eller bage dem i ovnen) og komme dem i en plasticpose, så du kan få skindet af. Og så skal valnødderne lige ristes let, så du får aktiveret olierne og får den gode smag frem.

Og derefter … ja, så er det bare med at trykke på knappen på blenderen og så justere til. Ja, og så er der serveret … 🙂

Velbekommen – afiyet olsun

Cevizli biber – tyrkisk valnødde-dip

En lidt krydret dip fyldt med god smag fra valnødder, pebre og hvidløg. Den er selvskrevet til et tyrkisk meze-bord, men passer også virkelig fint til mange andre ting.
Tilb. tid20 min
Samlet tid20 min
Ret: Forret, Meze, Tilbehør
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk

Ingredienser

  • 2-3 skiver daggammelt brød
  • 1/3 lille gult løg
  • ca. 250 gram ristede valnødder
  • evt 2 røde pebre, ikke snackpebre
  • 2 spsk peberpasta, helst den stærke variation
  • ½ spsk tomatpasta
  • ½-1 tsk spidskommen
  • 1 lille fed hvidløg
  • 4 spsk olivenolie
  • 1 spsk vand
  • salt og peber

Sådan gør du

  • 1: Rist pebrene på grillen eller bag dem i ovnen til skindet bobler. Tag dem ud og kom dem i en plasticpose i 10 minutter, så du nemmere kan hive skindet af.
    2: Rist imens valnødderne, så de tager lidt farve og begynder at dufte
    3: Befri brødskiverne fra skorpen
    4: Blend alle ingredienserne sammen til du har en ensartet masse. Hvor grov eller fin du ønsker den, bestemmer du selv. Den kan serveres begge veje.
    5: Dæk til og sæt i køleskabet i en times tid. Husk at tage den ud en god halv time, før du skal bruge den, så valnødde-dippen når at få stue-temperatur. Pynt evt med en skefuld olivenolie hældt over sammen med lidt knækkede valnødder.

Noter

Det her er en nem dip, der kan serveres lige så grov eller fin, krydret, stærk eller mild som du har lyst til. Den originale version er fra Hatay/ Antakya – og der er tingene generelt en smule stærke.
Jeg kommer to små grillede pebre i . Det er vist ikke helt traditionelt – oftest serveres cevizli uden. Men jeg synes at det gør noget godt for både smagen og konsistensen, så jeg kommer det i. Pastaen/ dippen bliver lidt mindre kompakt, hvis du kommer pebre i.
Der er mange forskellige opskrifter på den her ret. Den helt originale indeholder kun brød, peberpasta, valnødder, salt og lidt løg. Men der er mange varianter, hvor du også kan tilsætte tahin, citron, granatæblesirup, mere spidskommen, løg eller hvidløg, ristede hasselnødder og en smule kanel eller mynte. Så ja, der er rimelig frit spil og det er bare med at prøve sig frem, hvad man nu kan lide.