Eller – det passer vel egentlig ikke rigtigt, for Iskender Kebab kan ikke kun spises om søndagen. Det egner sig glimrende til alle dage, ja faktisk kan man have lyst til at spise det flere dage i træk, så godt er det. Og med enkelte forberedelser, kan det også sagtens lade sig gøre. Det vigtigste er bare at kødet marineres dagen før, så det har tid til at stå og trække smag og blive mørt.
Faktisk er Iskender Kebab et must, når vi er i Tyrkiet. Det er simpelthen en ret som vi bare SKAL have på et eller andet tidspunkt under vores ferie. Og heldigvis er alle i familien helt enige om det – børn som voksne. Vi har ét sted, hvor vi plejer at gå hen og spise – simpelthen fordi de har ligget dér i godt 20 år og fordi, de efter vores mening. laver Antalya*s bedste Iskender Kebab. Eller dvs. det gjorde de, for da vi i sommers gladeligt gik hen ad “kebab-gaden”- som vi kalder den (ja af den simple årsag, at der er umanerlig mange steder med kebab samlet på et lille stykke af gaden), ja, så var restauranten lukket. LUKKET !!!! Det kan man da bare ikke … 🙁 Så sur var jeg – endnu mere fordi jeg havde glædet mig til at tage billeder og levere tippet om restauranten videre til jer…
Kan man selv lave Iskender kebab??
Nå, så indtil jeg finder et andet sted, der måske kan måle sig med hedengangne “Sultan Kebap” , ja, så må man satse på at få det andre steder – eller lave det selv. Ja, det kan man faktisk godt. Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg troede simpelthen ikke på projektet, så jeg har aldrig lavet Iskender Kebab før for et par uger siden. Men nøj, hvor er det ikke sidste gang jeg gør det!! Har ligefrem planer om også at servere det for svigerfamilien – er sikker på at svigermor også vil blive begejstret (svoger og svigerinde er knap så kræsne og autoritetstro, så jeg VED at de spiser det hele – godt eller ej 😉 ).
Min mand havde i hvert fald julelys i øjnene og går stadig og snakker om maden, så det har tilsyneladende gjort indtryk. Jeg fik ligefrem ros for, at dette her var der ingen tyrkiske housewifes, der ville kaste sig ud i. Så guldstjerner til mig (kunne dog ikke dy mig for at sige, at de da bare kunne gå ned og købe det bedste af det bedste kebab på gaden). Selvom manden min (også) er tyrker, er han sådan en type, man kunne mistænke for at være jysk – han smider ikke om sig med hverken komplimenter eller store ord, så jeg slugte rosen råt.
Hvad er Iskender kebab?
Nu fabler jeg op om Iskender kebab, men det er jo ikke engang sikkert, at du rigtig kender det? Hvis ikke får du en kort intro her: Tyndt, lyst brød skåret i tern, stegt, marineret kød i tynde skiver ovenpå, tomatsovs samt evt. lidt smørsovs ovenpå igen og så en god tyrkisk youghurt samt en stegt grøn sivri-peber ved siden af ( Sivri-peber er den der stærke grønne bandit, der altid snyder i intensitet). Jeg skal ærligt indrømme, at selvom jeg strittede noget imod den 1. gang jeg skulle spise youghurt til mad, så har jeg siden overgivet mig. Det hører bare med til tyrkisk mad og til denne ret er det simpelthen uundværligt.
Iskender kebab er en ret, der blev opfundet i det nordvestlige Tyrkiet, nærmere bestemt i byen Bursa, sidst i det 19. århundrede (en af grundene til at det også bliver kaldt for Bursa kebab). Selvom retten oprindelig bliver lavet af Döner (du ved, det der kød, der står oprejst og drejer rundt på et spyd og bliver langsomt ristet – helst over ild), kan det sagtens laves af inderlår fra lam (jeg blandede tynde skiver inderlår med tynde skiver mørbrad, da det var dét, jeg lige havde – bare det er lam). Måske kan du riste en lammekølle på et rotisseri på grillen, hvis du har sådan et. Du skal bare huske at marinere og salte kødet (og sørge for at der er nok fedt i, der kan smelte – det er med til at give smagen).
Hvordan laver jeg hjemmelavet Iskender Kebab?
Kødet skal marines dagen før og stå i køleskabet natten over. Brødet skal være helt blødt og friskbagt ellers vil du blive øv over det. Du kan evt købe det runde Pide brød hos din lokale etniske grønthandler, men det bliver altså ALLER bedst, hvis du selv lige laver brødet og dækker det over med et klæde, til du skal bruge det. Opskriften på Pide ekmek får du her, den er ganske simpel og nem. Så det tager altså lidt tid (deraf “søndagsmad”, som jeg skrev i starten).
Nå, en lang slidder for en sladder – opskriften kommer her (til 4 personer). Går ud fra at du allerede har bagt brødet:
Til marinaden af kødet:
Ca. 900 g lammekød – jeg brugte inderlår og mørbrad, skåret tyndt og banket helt fladt med en grydeske
2 store løg – fuldstændig mast i en minihakket eller lign. så juicen kommer frem
1-2 tsk røde chiliflager (“pul biber”)
2 tsk oregano
salt og peber
3-4 tsk olivenolie
(Nogle vælger at komme 1 tsk spidskommen, purløg, tørret persille, blandede kebab-krydderier og chili i, men jeg synes ikke helt, at det smager rigtigt).
Det er egentlig kun juicen fra løgene, du skal bruge, så si saften for sig og smid “kødet/pulpen” ud. Bland alle krydderierne og løg-juicen sammen og hæld det i en frysepose sammen med kødet. Ryst det godt sammen. Lad det stå og trække (men vend det et par gange) natten over (eller i det mindste i 3-4 timer). Hvis du lige som jeg ikke har tålmodighed eller bare ikke gider at stå og sigte juicen fra løgene, kan du blande det hele sammen. Det gjorde jeg og det smagte super (men ok, mere af løg end den originale opskrift).
Alt det her gør du jo selvfølgelig i god tid (helst dagen før), så resten (udover det friskbagte brød) tager ingen tid.
Til tomatsaucen skal du bruge:
3-4 spsk konc. tomatpure (en hel “stor” dåse)
1 spsk stærk peberpasta (eller 1 ekstra spsk tomatpure og 1 spsk røde chiliflager)
2 spsk olivenolie
5-6 dl vand
Varm olien op i en lille kasserolle, bland tomatpure og peberpasta i. Kog lige et minut eller to og bland det derefter med vandet. Bring blandingen i kog og skru ned for blusset, så det simrer i 10-15 minutter, indtil du skal bruge det.
Derudover skal du bruge:
1 Pide brød
2 tomater
4 Sivri-pebre
ca. 500 g. tyrkisk youghurt – rørt sammen så det bliver cremet og ikke klumpet fra spanden.
Smørsauce (jeg brugte klaret smør, da jeg ikke kunne få fat i ægte tyrkisk Tereyağı – det smager bare anderledes og er klart at foretrække).
Sådan gør du:
Steg kødet, mens saucen simrer – jeg brugte en grillpande i støbejern og det blev super godt, men skal kun lige have et minut eller to på hver side. De halve tomater og de grønne Sivri-pebre fik også lige en tur, så de havde lidt sorte “grill-spor” på sig og så dekorative ud.
Smelt smørret i en anden gryde.
Skør brødet i små firkanter og sæt dem pænt på fire tallerken. Fordel kødet over, kom lidt tomatsauce og evt. smør på. Anret med 1-2 skefulde youghurt i den ene side sammen med den halve tomat og pebren.
Server for din familie eller venner. Tillad lige dig selv at læne dig tilbage et øjeblik og se (og hør), hvordan de nyder det. For det gør de med garanti …!
Afiyet olsun – velbekommen
Nej hvor ser det godt ud. Det er må laves til næste gang der er tømmermænd i farvandet.
Aj Ulrikke, hvorfor har jeg ikke tænkt på det? Det er jo SÅ oplagt !! Du er genial !!