Şakşuka – bare navnet lyder som noget lækkert, er det ikke rigtigt?? Saksuka er Tyrkiets svar på den franske grøntsagsret ratatouille – en vegetarisk ret fyldt med lækre stegte grøntsager svøbt i tomatsauce. Man bruger ganske rigtigt lidt forskellige grøntsager om man er i Tyrkiet eller i Frankrig, men principperne er stort set det samme. Saksuka kan bruges som en selvstændig ret, men er mest almindelig som en del af et større meze-bord, altså som en del af flere små retter, der bruges som små forretter, appetizers eller snacks.
Jeg har knus-elsket Saksuka siden første gang jeg smagte det for snart 20 år siden. Måske fordi det ikke er så fremmedartet i smagen og fordi det har en fyldig og rig smag af alle de forskellige ingredienser, man bruger. Vi bruger det tit herhjemme som en slags tilbehør til eks. steaks, kylling, fisk eller köfte. Hvis der er rester tilbage er det enormt lækkert lige at hive frem til frokosten sammen med de kolde frikadeller. Især når vi er i Tyrkiet har vi ofte haft Saksuka med på picnic sammen med et godt brød og andre små lækre retter som eks. vinblads-dolma, ezme, cacik, hummus, auberginesalat osv.
I sommers var vi hos nogle af vores rigtig gode venner i Izmir. Hun ved at vi alle elsker Saksuka, så hun var så sød at lave det til os en aften – endda på åben ild ude i haven. Det kan kun anbefales, da røgen virkelig giver en ekstra finesse til maden. Hele oplevelse af at sidde 3 kvinder og snitte grøntsager, koge og brase og snakke sammen så godt som man nu kan, var bare rigtig hyggeligt. Billederne er også derfra – forhåbentlig kan du fornemme den gode stemning.
Hvis ikke du har prøvet at smage Saksuka før, kan jeg virkelig kun anbefale at prøve. Jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke kan lide det. Det er også rimelig nemt og let at gå til, hvis du selv vil lave det. Denne version er selvfølgelig fra Antalya, men den varierer nu ikke så meget i resten af landet.
Til 4-6 personer skal du bruge:
- 2 lange auberginer (de har ikke så mange kerner som de runde). Auberginerne skal delvist skrælles, så de får en form for zebra-mønster (dette er for at fjerne noget af den naturlige bitterhed, der sidder i skrællen). Auberginerne skal skæres i store tern.
- 1 stor bagekartoffel (eller 2 små). skrælles og skæres ligeledes i store tern.
- ca 2-3 lange grønne pebre (ikke stærke)
- 1 sød lang rød peber
- ½ kg bøftomater – halvdelen skal hakkes i tern, den anden halvdel skal rives på rivejernet
- ca 2 fed hvidløg alt efter, hvor meget du kan lide (retten skal ikke smage meget af hvidløg)
- 2 spsk konc. tomatpure
- 1 tsk salt
- ¼ tsk nykværnet peber
- evt 1 tsk sukker
- Olivenolie og solsikke olie til stegningen
Du kan evt også komme et løg eller en squash i, hvis du ønsker det. Jeg gør det ikke, da jeg så synes, at det minder for meget om den franske ratatouille.
Det er vigtigt at du skæres aller grøntsagerne i lige store, mundrette stykker, så det ser pænt og symmetrisk ud. Aubergine-ternene må gerne være en anelse større, da de falder sammen under stegningen. Jeg plejer at skære auberginerne ud (og squashen, hvis du bruger en sådan) og lægge dem i letsaltet vand tilsat en smule citronsaft i en times tid. Dét trækker en del af væsken ud af auberginerne, så de ikke sprutter så meget og bliver vandige, når du steger dem. Du skal bag efter lige lade dem dryppe af i en sigte og presse det restende væske ud.
Varm rigelige mængder af halv olivenolie og halv solsikke olie på panden. Steg kartoflerne og pebrene hver for sig og læg dem på masser af fedtsugende køkkenrulle, og steg bagefter auberginerne. Tag også dem op og læg på fedtsugende papir. Kom tomaterne i en dyb pande eller gryde og lad dem mose let ud. Riv hvidløgs-fedene i med et rivejern. Kom alle de stegte grøntsager og tomatpureen i og lad det små-koge i ca 20 minutter.
Smag til med salt og peber (og evt lidt sukker for at fremhæve tomatsmagen).
Du kan nu vælge at servere Saksukaen varm (eller lun) sammen med dit øvrige tilbehør eller – endnu bedre – lad det køle af i køleskabet i nogle timer. Det smager absolut bedst, hvis det lige får lov at sætte sig lidt – meget gerne til dagen efter. Saksukaen er ment som en kold ret og dem laver man som regel i rigtig god tid. Det giver tid til at smagene kan udvikle sig og træde mere igennem, samtidig med at olivenolien kan komme frem. Det er en lidt fedtet ret at se på, men smager absolut ikke sådan.
Afiyet olsun – velbekommen. Jeg håber virkelig at du vil nyde det …