Kebab med tomatsauce og youghurt

Som du sikkert allerede ved, så er köfte, tyrkiske frikadeller, noget af det bedste tyrkiske mad, du kan få. Hvis du kan lide kød altså.

Jeg tror aldrig, at jeg har mødt nogen, der ikke kan lide de helt traditionelle köfte, men selvfølgelig kommer de i et utal af variationer: med og uden diverse krydderier, med bagepulver (som i Tekirdağ köftesi), i fad, med linser og mange flere.

Denne her gang har jeg taget hul på en ny opskrift med köfte, nemlig med brød, tomatsauce, smør og yoghurt. Lidt ligesom Iskender kebab, som du givet vis kender og som jo smager ganske fænomenalt forrygende. Intet mindre. Det er ubestridt min tyrkiske yndlingsret. Fed, juicy, lækker og fuld af smag. Så jeg var lidt ekstra spændt på denne variant, da jeg ikke tidligere har smagt den. Og den skuffer ikke – hvis du lader være med at eksperimentere for meget, som jeg gjorde.

Köfte, brød, tomatsauce, smør og yoghurt:

Yoğurtlu köfte kebabi , köfte med tomatsauce og yoghurt, er stort set lige som Iskender kebab (men ikke heelt så god i min bog). Men mega, mega lækker. Og virkelig god, hvis man lige står hjemme i eks. kolde Danmark og savner Tyrkiet. For kombinationen af kød, brød, tomatsauce, smør og yoghurt er meget typisk tyrkisk og kendetegnet for en del af deres rigtig gode retter. Efter min mening i hvert fald.

Kebab med tomatsauce og youghurt

Normalt hvis du får den serveret på en rigtig god restaurant, kommer den i en af de fine runde kobberfade med spidst låg. En reminiscens fra det osmanniske rige og et ganske festligt indslag synes jeg. Men sådan en har jeg desværre ikke, så du må nøjes med lidt mere “ydmyge” billeder.

Jeg har aldrig selv lavet Yoğurtlu köfte kebabi før. Så dette er den første gang. Men resultatet blev så tilpas godt, at jeg blev nødsaget til at dele med jer. Det blev faktisk rigtig godt. Men … Jeg eksperimenterede lidt vel meget med brødet, fordi jeg ville lave det mere groft. Og det blev altså ikke helt så godt som den almindelige opskrift, som du finder her. Og så var der lige vel meget fut på grillen, så nogle af köftene blev lidt vel tørre, fordi de er så små og tynde. Så hvis du er opmærksom på det, så går alt fint.

En lidt billigere version:

Jeg vil næsten gå så langt som til at sige, at köfte med tomatsauce og youghurt næsten kan erstatte Iskender kebab i et svagt øjeblik. Men også kun næsten, for der er altså forskel, om du bruger ren, godt lammekød i stykker, eller laver en blanding af hakket kød som eks. okse og lam. Selvfølgelig er der det. Jeg lavede blandingen, men jeg vil anbefale dig at lave köftene af ren lam. Det bliver altså bedst og fedtet giver meget mere smag.

Det er bare det, at lammekød er så rasende dyrt i Danmark – noget af det dyreste du kan spise. Så det sætter som regel sin naturlige begrænsning i, hvor tit man kan spise det (som i Iskender kebab). Selvom maven måske fortæller dig noget andet :/

Og netop derfor er köfte versionen rigtig god. Selvom jeg absolut vil anbefale, at du bruger hel lammekød, så kan du blandet det med mere eller mindre kalvekød eller oksekød. Og det hjælper lidt på det (læs: pengepungen).

Ikke helt efter bogen, men sådan synes min mand, at den skulle være

Så hvis du en dag skal hygge dig lidt eller imponere dine gæster, så hop ud i at lave denne ret. Det er ret nemt. Og hvis du er rigtig flink …. så bager du også dit eget brød. Ja det tager tid, men hey – er det ikke det der (også) er det sjove ved at have gæster? At gå og sysle og pusle om maden? Du kan selvfølgelig også vælge at købe nogle rigtig gode pitabrød, hvis bageren har dem. Altså de gode hjemmelavede af slagsen. Ikke dem der mest af alt minder om pap og ligger færdigpakket i stakkevis nede ved brødet og kan holde sig i månedsvis. De er altså ikke noget værd i denne sammenhæng (eller overhovedet?).

Köfte med yoghurt og tamatsauce – yogurtlu köfte kebab

En rigtig lækker ret med köfte, youghurt, tomatsauce og smør, der minder en del om Iskender kebab. 
Forb. tid20 min
Tilb. tid10 min
Samlet tid30 min
Ret: Hovedret
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Keyword: köfte
Antal: 4

Ingredienser

 • 750 g hk. lammekød, eller halv lam, halv okse (men ren lam er bedst)
 • 2 skiver brød, uden skorpe og helst en smule tørt
 • 1 medium løg, finthakket
 • 1 stor håndfuld bredbladet persille, finthakket
 • 1 æg
 • 1/2 tsk spidskommen
 • 1/2 tsk chili, “Pul biber”
 • Salt og peber

Til tomatsaucen:

 • 1 Ll. løg, finthakket
 • 2 spsk olie
 • 2 små fed hvidløg
 • 1 lille rød chili
 • 750 gram tomater, eller 2 dåser
 • 2 tsk sukker
 • salt og peber

Øvrigt:

 • 1 tsk sumak
 • 500 g tyrkisk yoghurt
 • smør
 • 2-3 spsk pinjekerner, kan udelades
 • 1-2 stk ekmek pide, Tyrkisk rundt brød (link til opskrift under noter)

Sådan gør du

 • 1: hvis ikke du køber brødet, skal du bage et eller to først. Opskriften finder du under noter.
  2: Bland ingredienserne til köfte. Jeg hakker løg og persille i en minihakker, og blander ellers alt sammen, så det kan trække en times tid eller mere inden det skal bruge (hvis du har tid – ellers blander du det bare lige inden du skal bruge det).
  3: Form små “pølser”, ca 2×7 cm (eller sæt dem på spyd, hvis det er nemmest for dig)
  4: Grill dem gerne, eller sæt dem i ovnen på bagepapir i ca 8 minutter. Husk at vende undervejs. De skal være lidt bløde og en smule lyserøde indeni.

Til saucen:

 • 1: Steg først løget i ca 1 minut
   2: Tilsæt chili og hvidløg og steg med i nogle minutter
  3: Tilsæt derefter de øvrige ting og lad det koge i ca 10 minutter
  4: Blend det med en stavblender
 • 1: Smelt smørret ved svag varme
  2: Rør yoghurten sammen med en gaffel, så det bliver mere cremet
  4: rist brødet – evt på en toastrister, så kanten lige får lidt bid og bliver sprødt
  4: Læg brødet på et fad, kom en smule sumak over, derefter tomatsaucen, youghurten, kødet og det sydende, smeltede smør.
  Velbekommen
  Kebab med tomatsauce og youghurt

Noter

Jeg kan kun anbefale selv at bage brødet – det bliver altså super lækkert. opskriften på pide ekmek får du her. Bare rist det en smule inden du skal bruge det, så der kommer en lidt crispy kant. Det gør det hele en smule mere lækkert.
Hvis du har mulighed for det, så brug rent lammekød. Blandingen bliver en smule mere kedelig og med mindre smag. Bare en smule.
Tilsæt evt en smule hvidløg til yoghurten og pinjekerne til saucen, hvis du har lyst. Det er ikke så tosset.