Hvor spændende det end er at rejse med små børn, kan det også være ret så stressende. Især hvis man skal til et nyt og fremmed land, som man ikke har været i tidligere. Jeg kan i hvert fald huske, da vores børn var små og skulle til Tyrkiet 1. gang. Det var angstprovokerende ud over alle grænser – også selvom vi havde været der til bevidstløshed flere gang tidligere, kendte landet ud og ind, kunne tale sproget osv.

Inden vi skulle afsted hjemmefra og til lufthavnen, var vi ved at flå hovederne af hinanden på vej ud af døren af ren nervøsitet. Og vi havde pakket, som om vi skulle være væk i flere måneder og ikke kun i 10 dage. Vi var jo nærmest sikre på, at ALT skulle med hjemmefra – mad, mælkeerstatning, havregryn, babymad, bleer (er du klar over, hvor meget bleer til 1 spædbarn i 10 dage fylder i en kuffert !!?), vådservietter, badevinger, solcreme uden parfume og ptalater, små søde bade-sandaler, så ingen brændte fødderne på de varme sten, solbriller, stofbleer, babyalarm, myggenet, masser af tøj (for kunne vi overhovedet komme til at vaske) osv, osv ..

Der findes også bleer i Tyrkiet:

Har jeg nødig at sige, at det selvfølgelig var VILDT overdrevet, og at vi sagtens kunne have undværet mere end halvdelen. Der findes jo rent faktisk også udmærkede supermarkeder, baby-forretninger osv i Tyrkiet, der har alt hvad du skal bruge (og ofte meget billigere end derhjemme).

Det var i virkeligheden derfor, at vi blev stamkunder i Migros. De havde en kæmpe afdeling, hvor vi kunne få ALT hvad vi havde brug for til både baby og husholdning – også uden parfume og giftige stoffer. Det var noget af en udfordring at finde eks. vådservietter og bleer UDEN parfume og diverse, for ALT er tilsat en eller anden duft. Typisk tyrkisk – hvis det bare dufter rent er det rent.

Nu om dage kan man få meget meget mere økologisk end da vores børn var små, så jobbet er blevet lidt lettere. Og det meste er inden for rækkevidde. Jeg ville nok stadig tage ting med til de første dage, til man lige får orienteret sig. Men folk er simpelthen så venlige dernede, så de vil gøre alt for at du skal føle dig godt tilpas – især når man har børn med.

Legeplads på Restaurant 7 Mehmet

Restauranter og legepladser:

Langt de fleste tyrkere elsker børn og kan slet ikke lade være med at nusse og klappe dem (og ind i mellem nive dem i kinderne – du ved, på sådan rigtig bedstemor/ tante manér). Børnene er velkommen stort set alle steder og på de fleste større restauranter er der også høj-stole til dem og borde, så de kan nå. På nogle restauranter er der endda også et legerum til ungerne, flere steder med børnepasning, så mor og far kan nyde (resten af) middagen i fred.

En af de ting, der altid har forbløffet mig er, at der er større eller mindre legepladser virkelig mange steder i og omkring byen.og i mange større bebyggelser. Det er primært for de mindre børn, men de lidt større kan også synes, at det er sjovt. Ofte er der diverse spøjse motions-redskaber umiddelbart ved siden af legepladsen. Det er en slags offentlig udendørs fitness plads, som man kan benytte på alle tider af døgnet. Om ikke andet så har mine unger altid syntes, at det var mindst lige så sjovt at hoppe rundt på dem som på gyngerne og rutchebanerne (omend en smule farligere, så der kræves tæt voksen opsyn). Vær opmærksom på, at legepladserne mest bruges om aftenen, da det om sommeren simpelthen er for varmt om dagen. Mange har åbent helt til midnat !!

Hvor skal vi bo med børn:

Vi har altid haft rigtig stor glæde af at bo i lejlighed dernede – helt præcis én i den her bebyggelse. Det er utvivlsomt også rigtig dejligt at bo på hotel, hvor der ofte er pasningsmuligheder, børnesenge, underholdning og meget, meget mere. Men for os har det bare været godt i en lejlighed, så vi undgik al stressen med mange mennesker og bare kunne være os selv.

Børn
Sorry Andrea for drooling on your couch !!

I virkeligheden var det også rigtig dejligt med så meget plads kontra et mindre hotelværelse. At vi kunne gå op midt på dagen efter at have badet siden morgenstunden, tænde airconditionen når det var aller varmest, lave frokost og smække en dvd med en dansk tegnefilm på, var helt uvurderligt. Vi fik meget gladere børn, der var friske og udhvilet efter et par timers søvn og klar til aftenens oplevelser.

Klapvogn og autostole:

Vi har aldrig rigtig oplevet det som et problem at have børn med og komme rundt med klapvogn dernede (og vi havde endda en stor tvillinge en). Ok, det kunne være en smule udfordrende i Kaleici’s stejle, smalle gader. Men det er på med ja-hatten og tage det som en oplevelse. I dag findes der også en elevator, så man kan komme lidt nemmere omkring. Men ellers er det, hvad man gør det til.

Autostole er dog ikke noget man går så voldsomt meget op i. Så hvis du skal ud og køre, skal du bede specifikt om en til dit barn. Om det så er den rigtige størrelse osv er en mindre detalje. Vi har tit oplevet, at det glipper. Og så må man altså køre uden (eller blive hjemme).børn

Ægte kærlighed:

Du skal selvfølgelig holde godt øje med ungerne – ikke mindst grundet den til tider heftige trafik dernede. Men du skal også være forberedt på, at der tit kommer nogen og “bortfører” dit barn, hvis du sidder eks. på en restaurant eller en cafe., eller at folk på anden vis forsøger at få kontakt til dit barn. Men bare rolig, de skal nok komme tilbage med barnet igen. Som regel var der bare lige et eller andet de synes, at barnet skulle se, have en is, et stykke frugt eller noget. Igen tyrkerne ELSKER børn og her ser man virkelig tyrkernes bløde side og sande jeg. Børn bliver sat på en piedestal og får lov til (lidt for) meget.

Oplevelser med børn:

Der er rigtig mange ting at se dernede med mindre børn. Stranden eller poolen er selvfølgelig altid et hit og et sted, hvor man nok kommer til at bruge de fleste timer. Men hvis du alligevel har lidt mod på at komme ud og opleve lidt med børnene, kan jeg kun anbefale, at du kigger med og søger inspiration i dette indlæg og rundt omkring på bloggen.

Siden jeg skrev indlægget, har jeg opdaget mange flere spændende ting, bl.a. Legetøjsmuseet helt inde i Kaleici tæt ved havnen. Det er sjovt både for børn og voksne at se på. Det arkæologiske museum, som du kan læse om her, har også en masse ting at byde på og små opgaver og værksteder til børnene. Bådturene ud fra den gamle Kaleici Marina i den gamle bydel, er også ganske sjovt at opleve. Her kan du vælge mellem ture på 1 time, 2 timer eller 6 timer til ikke særlig mange penge.

Den store strandpark ved Konyaalti-stranden, for foden af Hillside Su hotel har store trampoliner, man kan leje sig ind på i 10 minutter ad gangen. Her har vi tilbragt meget tid, da ungerne var små. Rundt om ligger der søde små the-huse og restauranter, hvor desserter, is og frugt-tallerkener er i høj kurs.Børn strandpark

Og endelig er der den sprit nye svævebane, der går helt ude fra Sarisu beach (helt ude for enden af Konyaalti stranden) og op til det lille bjerg Tünektepe ca 618 meter oppe. Dét er altså en rigtig sjov oplevelse og noget de sent vil glemme. Turen derop tager kun ca. 10 minutter og man kan både få kage og sodavand på toppen, mens man nyder udsigten. Jeg lover, at jeg nok skal skrive et indlæg om svævebanen i nærmeste fremtid.

Så tag du/I bare afsted med børnene…. man både overlever, har en dejlig tid og oplever nye og spændende ting som familie.