Salda Gölü Maldives

Jeg synes egentlig, at det er lidt sjovt. I efteråret var vi jo i Tyrkiet. Og der havde vi planlagt forskellige ture, bla. at vi skulle se den berømte Salda Gölü, Salda søen, der ligger ca 2 ½ time kørsel helt inde fra fra Antalya centrum. Vi har snakket om det i et par år, men nu skulle det være.

Søen er ret berømt , fordi den minder om Maldiverne med det krystalklare turkise vand og hvide sand. Så derfor skulle vi selvfølgelig besøge den, tage nogle gode billeder og hygge i nogle timer, så jeg kunne skrive om den her på bloggen. Men … indtil i efteråret var den mest berømt i Tyrkiet, indenrigs. Ikke så forfærdelig mange udenrigsturister besøgte denne smukke sø. Men men men … jeg skal da love for, at der nu er kommet fokus på søen og de fantastiske omgivelser. Jeg har set, jeg ved ikke hvor mange artikler fra nær og fjern og beskrivelser fra rejsebureauer, der anbefaler et besøg hertil.

Så sjovt at se, at de lige boomer på et halvt år – og sikkert kun bliver endnu værre i de næste år. Så hvis du skal besøge søen, vil jeg næsten anbefale, at du gør det så hurtigt som muligt. Ja, ja, ja det der C….., sætter en stopper for al ting lige nu, men mon ikke der snart kan blive åbnet rigtigt op?

Gør det hvis du kan

Hvis du har mulighed for det, så tag hen og se søen. Ja, jeg ved godt at det er en længere tur. Men du får i den grad set bare en smule af landet – og søen er så smuk, at den er hele køreturen værd. Virkelig.

Salda Gölü

Jeg har sjældent set noget så klart, så blåt og så hvidt som ved den her sø. Og man skulle ellers tænke, at der er rigeligt med steder i Tyrkiet, hvor du kan se smukt turkisblåt vand. Og det er der også, men den her sø slår altså det hele.

Det skal dog lige siges, at mine billeder ikke yder søen helt retfærdighed. Vi var der på en dag, hvor der var en smule overskyet og frem for alt pænt koldt. Det var jo i efterårsperioden (midt oktober). Og selvom vi havde usædvanligt varmt vejr i Antalya med 30 grader, så kan man altså godt mærke, at vi lige er godt 150 km længere nord på. Der var koldt. Som i kold blæst. Men jeg kan forestille mig, at der om sommeren må være umådelig dejligt, da der trods alt lige er en smule koldere end i Antalya. Og så tænker jeg også at ligheden med Maldiverne og farverne må være endnu mere slående.

Salda Gölü

Salda Gölö en af de klareste søer i verden

Ud over at være Tyrkiets dybeste sø (184 m), så er det en af de 5 klareste søer i verden!! Så det er nemt at se sine tæer (og længere ned), når man står i det hvide sand.

Salda gölü er en krater sø (dvs fra en gammel udslukt vulkan) med ferskvand og ligger ca 1140 meter over havets overflade. Fra den ene til den anden bred er der ca 8 km og arealet er hele 43 km2, så det må siges at være en ret stor sø.

Det hvide sand er ganske unikt og simpelthen noget af det lækreste at røre ved. Det siges, at sandet nemt laves om til mudder, der er specielt godt til mudderbade, når man har hudproblemer som eks, akne, svamp og psoreasis. Men vi nød nu bare at sidde og drysse lidt med sandet på benene og soppe lidt rundt ude i vandkanten. Og sikke blød huden blev! Kun min søn syntes, at det ikke var for koldt til at bade, så han havde den lækreste bløde hud over det hele bagefter 😄😄

Faktisk er det sådan, at det hvide sand er ganske unikt og er et af de få steder i verden, hvor sandet har en struktur og sammensætning, der minder aller mest om overfladen på planeten Mars. Ja hvad siger i så.. det synes jeg lyder ret vildt (men der er sandt). Det skyldes at der er stromatolitter (pude- eller søjleformede strukturer af fint lagdelt mineralsk materiale), som gør, at sandet består af utrolig meget magnesium (et mineral der blandt andet er med til at give dig blød hud).

Strenge restriktioner

Heldigvis er man generelt i Tyrkiet blevet meget bedre til at passe på naturen. Og også her ved Salda Gölü er man påpasselig. Der er netop kommet nye restriktioner på, at bygninger skal ligge ml 3-500 m væk fra strandkanten for at undgå at ødelægge det fine område. Der må ikke bygges fundament og kun bruges naturlige materialer – dét synes jeg da er ret fint. Og så endda i Tyrkiet. Stedet er også røgfrit (for at minimere skodder på stranden).

Salda Gölü

Der er umiddelbart 3 steder, hvor man må bade Yeşilova Municipality Public Beach, Doganbaba Public Beach, Salda Forest Ministry Natural Park. De ligger alle i nærheden af hinanden og lige på vejen, hvor man kommer fra Antalya. Det ene sted (som vi desværre ikke besøgte), har flere små øer af sand lige ud i vandkanten. Ret så fint. Men tjek lige op inden du skal afsted. Der har været lidt snak om badeforbud i søen for netop at kunne bevare den. Så hvis badning er vigtigt, så undersøg det lige inden du begiver dig 2 timer mod nord/vest.

Der er også muligheder for at campere og tage på picnic i området ved Salda Gölü. Jeg gad især godt at campere i det her område. Og campere er ellers på ingen måde lige mig. Men der er virkelig, virkelig smukt og den store national park med de høje mørke pinjetræer, der ligger rundt om søen, kalder ligesom på det. Og så vil de mandlige dele af familien virkelig elske det. Især hvis de var heldige at se nogle af vildsvinene, rævene, harerne eller de vilde skildpadder, der lever i området.

Salda Gölü

Et godt spisested

Vi fandt også et virkelig godt spisested på vej derop – Restaurant Sultan Pinar. Med fantastisk udsigt ud over søen. Det var et sted, hvor der kun var lokale (men nu var vi selvfølgelig også off-season) og maden var virkelig, virkelig god. De kunne ikke så meget engelsk, men var noget af det sødeste og mest hjælpsomme. Og så kostede det INGEN penge… som i minimalt. Tror at vi gav 200 kroner for mad og 2 x drikke og lidt meze til 4 personer.

Så en hyggelig tur frem og tilbage. Og det smukkeste syn man ikke kan blive træt af deroppe. Dét gider man godt.

Det er til at forstå, hvorfor Salda Gölü bliver sammenlignet med Maldiverne. Alverdens smukke blå nuancer sammen med blødt. hvidt sand. Ja tak 💙