Jeg tænker, at en del af jer måske har læst eller hørt om det store uvejr og flere tornadoer, der ramte Antalya d. 25 januar i år og varede i et par dage? Det var et exceptionelt uvejr, der ramte Antalya by og i de vestlige distrikter især (som i Kumluca, Kas, Demre og Fineke).

Jeg sad trykt og godt herhjemme, så jeg kan ikke lige just påstå, at jeg har stået midt i det. Desværre er jeg næsten fristet til at sige, for jeg er temmelig nysgerrig anlagt og kan godt lide, når vejret raser. Så på en eller anden underlig led, vil jeg gerne selv have syn for sagen.

Men sådan var det ikke lige. Heldigvis er det i dag forholdsvist nemt at følge med, selvom man sidder langt væk, grundet diverse nyhedssites, sociale medier osv. Især på Instagram så jeg flere videoer og billeder fra det fænomenale uvejr. Og hold op det så vildt ud. Kæmpe bølger der slog ind over kysten, palmer og træer revet op, ødelagte huse, oversvømmede gader og værst af alt 3 dødsfald som følge af nedstyrtet tag og oversvømmelser.

tornadoer i antalya

Vi har jo vores egen “live-reporter” AKA farfar dernede, der bagefter kunne berette, at strømmen, internettet, fjernsynet og diverse var gået i noget nær en uge, grundet lynnedslag i nærheden af huset.

Meterhøje bølger og store ødelæggelser:

Og han var da langt fra den eneste, der blev ramt. Ca 229 bygninger er blevet beskadiget – nogle hvor altanerne er revet af (!!) , men også mange tage, der mangler. 140 transformator stationer tog skade og skabte strømafbrydelser i store dele af Antalya. Store dele af den nyligt anlagte Konyaalti-promenade langs stranden (netop gennemgribende renoveret sidste vinter/forår) har taget skade af de mange kæmpebølger, der ramte kysten.

Billede lånt fra “Haber ne diyor”

Nu er jeg en smule bange for vand, men de der bølger …. puh, de var ikke til at spøge med. Flere meter høje og store nok til at kunne nå helt ind på kørebanen (dvs nogle steder ca 50-75 meter ind på stranden vil jeg tro). Hvis du kender den skønne Konyaalti strand ved du sikkert, at der er pænt langt fra vandkanten, op på sandet, til den høje strandpromenade og ind på selve vejen. Et ret vildt syn (og pænt angstprovokerende).

Billede lånt fra Haber

Vandet er også meget dybt i Antalya-bugten, så når det endelig blæser, får bølgerne ganske meget fart på over Middelhavet og bliver helt enkelt enorme, når de så rammer. Ekstremt skræmmende i min verden.

Med uvejret fulgte ikke kun meget blæst og store bølger, men også mange ekstremt kraftige regnskyl, der oversvømmede mange veje og bygninger. Flere af de store drivhuse udenom byen blev totalt ødelagt og mange bønder mistede hele deres indtjening på især appelsiner, tomater, auberginer og agurker. I forvejen var priserne på grøntsager på vej op, grundet massive oversvømmelser månederne forinden. Men nu kan man da kun frygte, hvad det skal blive til. Jeg har hørt, at flere af de store supermarkeder tager netop eks. auberginer og pebre væk fra sortimentet, da priserne simpelthen vil blive for høje til, at man kan sælge dem.

Flere tornadoer:

Men tilbage til sagens kerne – netop tornadoerne i Antalya. Nu er det ikke sådan, at byen (eller området) er specifikt kendt for at have hverken voldsomt vejr eller mange tornadoer.

Men under det her uvejr, blev der i løbet af 3 dage set hele 5 tornadoer. De fleste ude over vand, men også inde på land, hvilket er ret så usædvanligt.

Selvom tornadoer ikke er hverdagskost i Antalya, er det dog Sydkysten/Middelhavskysten, der hyppigst bliver ramt af tornadoer. I snit ca 12 om året. Langt de fleste er dog ude over vandet og kun ganske sjældent, kommer der en ind over land. Som nu .

Store skader i lufthavnen:

Og det skabte ikke så lidt ødelæggelser. Ud over de tidligere nævnte skader over land, gik det virkelig hårdt ud over lufthavnen. 2 fly (af de store – en Boing 737 og en Airbus A312-231), en politihelikopter, flere passagerbusser og trapper til flyene gik det ud over, da tornadoen fejede lige direkte igennem startbanen. En bus fyldt med passagerer blev væltet og 12 mennesker kom til skade, angiveligt 2 kritiske. Hele 100 mio tyrkiske lira regner man med, at skaderne løber op i.

Og netop i disse dage er storm nr. 2 ved at tage fat med vindstød på op mod 100 km i timen. Man har på forhånd lukket skoler og børnehaver i de områder, der formentlig bliver ramt. Og folk er rådet til at blive indendøre, forlade bilerne og søge ly i stueetagen på husene, hvis der kommer tornadoer igen. Så det ser ud somom tornadoer er noget, man skal til at være lidt opmærksom på.

Tornadoer og Tyrkiet:

Tyrkiet er ellers på intet plan kendt for at huse mange tornadoer. Og slet ikke så kraftige og ødelæggende, som dem man ser og hører om i eks. USA.

Fra 1818, hvor man begyndte at registrere og skrive om vejrfænomenerne i aviserne, og frem til 2013, er der registreret ca. 385 tornadoer i Tyrkiet. De fleste er langs med Sydkysten. Især strækningen ml Antalya og Anamur (ca 210 km kystlinie) kan blive ramt, men også langs vestkysten og Agæerhavet, har lidt oftere tornadoer end resten af landet og også en smule langs med Sortehavs kysten.

Registrerede tornadoer i Tyrkiet fra 1818 til 2013

Det skyldes at langt de fleste tornadoer opstår ude over vandet (nogle forveksles med skypumper). Og kun ganske få inde over land.
Non -mesocykloniske tornadoer hedder dem over vand og på land hedder de mesocykloniske tornadoer.

F0 til F3 kategori:

I gennemsnit registreres der ca 45 tornadoer om året på landsplan i Tyrkiet. De fleste over vandet opstår i Dec. og januar og nærmest ingen om sommeren. De er oftest i en kategori der hedder F0 og F1 (hvor F3 er den værste) og kommer hyppigst om eftermiddagen/tidlig aften. Så ved du, hvornår du skal holde øje 😉

Billede lånt fra Hurriyet

Ud af 385 kendte tornadoer, står de sidste 5 år for ca 225 af dem. Jeg tænkte jo straks at “det er da også de der klimaforandringer”, men nææ… eksperterne siger, at det simpelthen er fordi, vi har fået bedre teknologi til at registrere med, flere målinger, bedre kommunikation og mere opmærksomhed omkring dem. Det er jo selvfølgelig ikke noget jeg ved, men noget jeg har læst mig til. Du kan kigge med her, hvis du har lyst til at dobbelttjekke eller bare nørde lidt …

Heldigvis varer tornadoer ikke i så lang tid. 30 minutter er den længste registreret til. Men hvis man så også er 400 meter bred og baner sig vej 20 km ind i landet, så er det voldsomt nok. Det er i hvert fald det, der har været registreret frem til 2013.

Men mon ikke at den sidste omgang i Januar slår op til flere rekorder. Både uvejret og tornadoerne skabte international omtale og en masse postyr. Og vi har sikkert ikke set det sidste til dem….

Billede lånt fra Hurriyet