Heldigvis – er jeg fristet til at sige, oplever Tyrkiet igennem de sidste par år en markant stigning i antallet af turister, der besøger landet. Faktisk er det samlede tal for besøgende steget med hele 23 % på bare et år.
Men det har været noget af en sej kamp at nå der til.
I 2014 så alt ud til at være på den lysegrønne gren. Hele 36,8 mio turister blev det til på et helt år. Men så kom der div. terrortrusler og angreb, politiske kriser, kupforsøg, handelsblokader og meget mere. Noget der bestemt ikke gjorde livet nemmere for hverken lokalbefolkningen eller turistbureauerne.
Tallene kulminerede i 2016 med kun 25,3 mio besøgende og en krise var en realitet. Det lyder jo stadig af en hel del turister- og bevares vel, det er det da også. Bare ikke i et så stort land som Tyrkiet, hvor en meget stor del af den nationale indkomst kommer fra turisme.
Et stort stykke arbejde:
Så der skulle arbejdes ihærdigt på mange fronter før turisterne igen havde tillid til, at Tyrkiet var et sikkert land at rejse til. Faktisk var en af de mest populære artikler her på bloggen “er det sikkert at rejse til Tyrkiet i 2017” og ligger stadig i top 5 over et af de mest læste indlæg overhovedet. Men troen vendte langsom tilbage og tallene er kun steget stødt gennem de sidste 2 år. Med rekord i 2018 på godt 40 mio besøgende (fraregnet ca 6 mio indenrigsturister – typisk folk fra Istanbul, der besøger Bodrum, Marmaris og Antalya, samt folk fra indlandet der ligeledes holder ferie ude ved kysterne).
Mere vil have mere, så i 2019 satser man på at nå hele 50 mio besøgende, hvilket virker som uhyrligt meget i et land med ca 82 mio borgere ( opgjort ved den sidste optælling, der nys er overstået). Men ok – der er jo plads.
Istanbul topper listen med ca 12,7 mio turister, skrapt forfulgt af Antalya med 12.4 mio i 2018. Og så er der naturligvis alle de andre egne – Izmir, Cesme, Kusadasi, Bodrum Marmaris, Sortehavskysten og indlandet med eks. Konya og Ankara. Du kender sikkert en del af byerne.
Spørgsmål om udbud og efterspørgsel:
Det har man bestemt også kunne mærke på både flypriserne og udbuddet af hoteller, hvor der begge steder var mange udsolgte pladser og senge. Meldingerne lyder lige nu på, at der var op mod 98-100 % belægning af hotellerne i turistregionerne i 2018. Noget jeg synes lyder helt utrolig højt. Jeg kan i hvert fald ikke lade være med at tænke, om ikke de mindste små bitte hoteller med “små”stjerner også har haft udsolgt?
Men det holder sikkert. For hold da op hvor er flypriserne steget. Og man skal være pænt tidligt ude for at få gode pladser (og priser) på de bedste hoteller. Det var i hvert fald noget vi oplevede i sommers, hvor vi begyndte at have lidt problemer med hoteller i marts/ april måned. Det er vel et spørgsmål om udbud og efterspørgsel.
Og intet tyder på at det skal være anderledes i år. Tvært i mod , såå …
Nogle gange synes jeg, at det er sjovt sådan at “nørde” lidt tal. For der gemmer sig mange ting i dem. Som eksempelvis: hvor kommer turisterne fra.
Hvor kommer de fra?
Det er lidt sjovt, for gennem alle de år, jeg er kommet i Antalya, har der i forskellige perioder været domineret af turister fra forskellige lande. I start 00’erne var det israelere, så tyskere og russere. Nu er der en del arabere (og fra det øvrige Mellemøsten), en hel del japanere, blandet med russere og alle andre folkefærd.
Russere var dem der toppede listen med 15% af alle besøgende (hele 6 mio turister). En stigning på over 22 % ifht året før. Derefter kom tyskerne med 11.6 % mens englænderne stod for 6 % af det samlede besøgstal i 2018.
Polske (!) og columbianske (!) turister har begge fordoblet deres besøgstal. Lidt sjovt synes jeg, at det bliver så specifikt. Hvor folk fra Mellmøsten er på listen, har jeg ikke lige kunne opsnuse.
Alene her i januar har der været 142.297 turister, der besøgte Antalya. Det er en noget markant stigning på hele 53,8 % ifht året før. Russerne er oppe med 75% og tyskerne med 52, tæt forfulgt af især nordmændene.
Så … vendt ikke for længe med at booke dine flybilletter og hotel… Det ser ud somom der er godt gang hjulene. Og umiddelbart er der kun vejen frem og ingen stopklods.