sunshine seaJeg får ofte spørgsmål som: “hvornår skal vi rejse til Antalya”, “Hvor varmt er der dernede i Juni, Juli, August, September”,  “Kan man holde ud at være der” osv, osv.

Og ja, det er da ikke sådan lige til at svare på, for det afhænger jo meget af, hvad man er til. Og man kan vænne sig til meget vil jeg sige. I min familie har vi det som udgangspunkt godt med varme (dvs jeg har det bedst med temperaturer over 36°, mens min mand og børn sagtens kan havde det lidt koldere uden at det gør dem ærgelige). Hvis vi skal på sommerferie, tager vi gerne afsted en uges tid inden skoleferiernes sommerferie starter og 14-17 dage frem. Så er flybilletterne det billigere, og der er stadig varmt men ikke max. blus på varmen og fugtigheden, som der er i slut juli/ det meste af august.average-temperature-turkey-antalya

Generelt blæser det op fra havet kl 12.30/13 . “Ja ja”, tænker du sikkert. “Smart, hvor ved du lige det fra”. Erfaring og fordi sådan har det altid været. Men bare rolig – vinden (og bølgerne) er dejlig – især om sommeren og det hele lægger sig igen nogle timer efter, omkring kl 16-17.  Derfor – hvis ikke du er søstærk, så lad vær med at tage på en af de famøse bådture i dette tidsrum!! Bølgerne “ruller” fordi der er MEGET dybt i bugten, og det er altså ikke så sjovt !!

Fugten om sommeren kommer meget an på om der er Lodos eller Poyraz – pålands- eller fra landsvind. Hvis der er fralands vind – Poyraz – altså vind der kommer fra nord, fra indlandet/stepperne, så bliver der ulidelig varmt og med en meget, meget tør luft. Jeg får personligt ondt i hovedet og bliver halvskør, sååå …. Lodos, pålandsvind er ikke helt så slemt. Her bliver luften bare mere fugtig, blæsende og en smule mere afkølet (hvilket er ret dejligt når alternativet om sommeren er 45 grader og knastørt).12062011444

Vejrudsigten:

Januar er absolut den koldeste måned. Her kan der være alt mellem 3 -16 grader og hvis du er rigtig uheldig kan der også være frost. Dette er dog ganske kortvarigt men føles ikke særlig rart, da de fleste huse ikke er tilstrækkelig isolerede. Så husk varmt tøj, hvis du rejser her.

Februar og marts er månederne, hvor temperaturerne stiger og man nærmer sig noget, vi ville kalde forår herhjemme. Al ting begynder at spire og dagene veksler mellem sol og regn. Temperaturerne ligger ml 8 og 20 grader.

April og Maj  er nogle dejlige måneder at rejse i fordi foråret er dét længere fremme end hvad det ofte er herhjemme (og vi lææænges sådan efter varme og sol). Mellem 17 og 30 grader, hvis du er heldig, men men men …. Maj er også den vådeste måned på hele året, så det er lidt af et sats.

Juni måned er super dejlig – virkelig. Ikke for varmt, ikke for koldt – her er alle tilfredse. Du kan risikere at der er hedebølge, men gør det så meget?? Fugten er ikke så hård endnu, som den er senere på sommeren.average-sunshine-turkey-antalya

Juli og august er som i en bageovn! Første gang jeg kom til Tyrkiet, var 1. gang jeg overhovedet var i et land sydpå.Jeg kan huske at jeg trådte ud fra lufthavnen i Antalya og da jeg kom midt ud på parkeringspladsen tænkte jeg helt automatisk, om ikke den blæser snart slukkede. Naivt ja, men den eneste “varmeblæser” jeg havde været vant til var den, der var i døren ved Magasin og lignende stormagasiner. Så høj temperatur, høj luftfugtighed grundet havet og ikke noget regn (så skal du i hvert fald føle dig heldig, hvis du oplever det). Disse er månederne, hvor du vil se vejrudsigter, hvor de ofte advarer om smeltet asfalt !! Yep, det er rigtigt. Her er generelt mellem 30 og 45 grader – HELE døgnet (ok måske kun 25-28 om natten men alligevel …)

September og oktober er nogle skønne, skønne måneder. Igen – perfekte temperaturer, meget lidt regn, måske lidt blæst og varmere end herhjemme. Vi har indimellem været dernede i efterårsferie og har været heldig at bade og have 28 grader i det meste af ferie – dét er da et scoop!). Men regn med 20-33 grader.

November og december er også ok, men igen – fare for kulde grundet husenes tilstand. Og fare for regn, blæst og torden. Men hey – det er stadig dejligt at være på ferie!. Forvent mellem 10 og 20 grader.average-rainfall-turkey-antalya

Vil du have de hårde vejr facts?

  • Maj, juni, juli, august og september har de bedste “ferie-temperaturer” til bade/sommerferie
  • I gennemsnittet er juli og august de varmeste måneder
  • Antalya har tørke i juni, juli, august og september
  • I gennemsnittet er august den varmeste måned
  • Den koldeste gennemsnitsmåned er januar
  • Maj er måneden med mest nedbør
  • Juli er den tørreste måned

P1030534

 

 

Lad os bare slå fast – vejret i Antalya er altid dejligt ♥

Read this article in english here/ Læs artiklen på engelsk her