AntalyaJeg vil vove den påstand, at Tyrkiet er et land, hvor det er umuligt ikke at kunne finde et sted, man synes er rigtig smukt og dejligt. Jeg har rejst i landet i rigtig mange år. Fra nord mod syd og fra øst mod vest. Heldigvis er Tyrkiet så stor, at det er nærmest umuligt at se hele landet med mindre man virkelig gør en målrettet indsats for det. Jeg har eks. aldrig været helt ovre øst på – primært fordi det pt er for farligt at rejse i visse egne især mod sydøst grundet krig og ufred (nu med ISIL tidligere grundet PKK). Jeg har heller aldrig rejst rundt nordpå ved Sortehavskysten ved eks. Trabzon, Samsun, Rize etc. for at se the-markerne og den smukke natur. Alle steder trækker voldsomt i min nysgerrighed, men nogle gange må man slå lidt koldt vand i blodet.

Alle steder er lige spændende og har deres egne seværdigheder, natur og mad at komme efter. Det er en af fordelene ved så stort et land – at landskabet, traditionerne, kulturen og sågar klimazonerne skifter så meget afhængig af, om man er i nord, syd, øst, vest eller midt i landet. Hvis du er interesseret i at læse mere om geografiske facts om Tyrkiet, kan du med fordel kigge med her.

Ud og se:

Selvom jeg har rejst i landet i godt 20 år, er jeg endnu ikke træt af det. Vi har rejst en del rundt – primært for at besøge familien, der er spredt ud over det meste af landet. Selvom jeg har en blog om Antalya – og det ubestridt også er der vi kommer mest, er vi også tilstrækkelig nysgerrige til at se mere af landet end der, hvor vi er vant til at komme. Det gør jo også, at man ganske naturligt får nogle favoritsteder, man drømmer om, og har lyst til at komme tilbage til. Nogle af de skønneste steder ligger i min verden langs med stranden og vandet. Mange steder er der en sælsom blanding af rå og nærmest jomfruelig natur med det smukkeste vand, lange sandstrande, bjerge, klipper og pinje-skove helt ud til vandkanten. Det er altid de her steder, der tiltrækker mig, så derfor vil jeg nu give dig de bedste tips til smukke, unikke oplevelser, hvis du skal på tur rundt i landet eller langs kysten, mens du er på ferie. De fleste steder kræver, at du har en bil til rådighed, selvom transport på anden vis sagtens kan arrangeres.

Langt de fleste turister tager til Sydkysten med Antalya som den største by (selvom hovedparten af de danske og skandinaviske turister tager til Alanya). En stort del tager også til byer som Marmaris, Bodrum og Cesme. Men Tyrkiet har meget mere at byde på end det. Så her får du nogle bud på nogle af mine favoritsteder og byer i Tyrkiet, der alle har et eller andet unikt at byde på. Måske får du også lyst til at rejse rundt?

Mine favoritter:

Et af mine yndlingssteder og et sted vi vender tilbage til år efter år er Phaselis , der ligger ca 1 times kørsel fra Antalya. Det er et fuldkommen unikt sted og fremstod indtil for et par år siden næsten helt uberørt med de naturligt beskyttede strande (hvor vandet er noget af det varmeste, du finder i Tyrkiet), de mange ruiner af den gamle oldtidsby, der var en stor handelsby, indtil den blev ødelagt af pirater, og den smukke natur rundt om strandene og bugten. I dag er stedet dog lidt mere kommercielliseret med kiosk (og toiletter), en lille bådebro, et væld af turister og busser og både, der kommer fra nær og fjern. Men stedet er dog alligevel et besøg værd og bestemt noget man skal unde sig selv, hvis man er på de kanter (tag evt. en picnickurv med, hvis du planlægger en lidt længere tur).

De små cafeer i flodlejet i Ulupinar mellem Kemer og Adrasan sneg sig også hurtigt ind som en af mine favoritter, da vi besøgte flere af dem sidste år. Det er et ret så overraskende område og man forventer ikke at opleve en sådan frodighed midt om sommeren i 40 graders varme. Men man sidder bogstavelig talt midt i det svalende flodleje og har mulighed for at få serveret det lækreste måltid mad eller bare lidt frugt, the og kaffe. Virkelig en forfriskende og lidt anderledes oplevelse.

Adrasan er et forholdsvist uopdyrket område rent turistmæssigt. Og dét gør det mere charmerende i mine øjne. Adrasan by er nærmest ikke eksisterende – man tager hertil for at komme på den lange fine sandstrand og nyde den helt unikke udsigt over vandet og bjergene. Langs med stranden ligger nogle cafeer, der faktisk er forbavsende gode og lidt smarte og servere relativt god mad, smoothies osv.. Hvis man tager på en bådtur herfra kommer man til at slippe en pæn sum penge, men det er dét værd. Få steder i Tyrkiet er der så ufremkommeligt som her. Og bådene tager dig med hen de steder, hvor man ikke kan køre med bil. Her kan der arrangeres picnic, øhop og badning på steder, der mistænkeligt ligner noget fra et rejsekatalog. Stedet er ren afstressning for mig, så har du tendenser i den retning (og er det ikke én af grundene til at rejse på sommerferie), så er det her man skal tage hen.Adrasan

Kalkan er stedet at besøge, hvis man gerne vil bo centralt i en lille, hyggelig og ikke så turistet by. Rundt om ligger de større byer Fethiye og Kas, der hver især tiltrækker ret mange turister og har et rigt by- og natteliv. Det er ret mange år siden at jeg har været der, så meget har formodentlig ændret sig. Men det er bestemt et sted, vi gerne vil vende tilbage til. Byen ligger tilmed ret centralt for oplevelsesrige ture til eks. Julemandens kirke (hvor han også ligger begravet), klippehulerne i Demre , Oludeniz-stranden som helt sikkert er alt hvad du drømmer om (om formentlig også har set i reklamerne), Patara-stranden, som er et af de få steder i verdenen, hvor de store havskildpadder bliver udklækket i stor stil. Tyrkiets eneste undervandsmuseum, hvor man kan se gamle ruiner under vand ligger også lige i nærheden.

Cesme er en skøn by, der ligger ca 45 minutters kørsel fra Izmir (der ligger helt vest i landet – ca 8 timers kørsel fra Antalya). Hele sydvest-kysten af Tyrkiet er meget anderledes end resten af landet. Selv klimaet er en smule koldere end i Antalya (hvilket kan være meget rart i den varme sommer-periode). I Cesme (og på hele kysten) kan man tydeligt se den græske indflydelse og påvirkning på alt fra bygninger til arkitektur og mad. Syd/vest kysten er også ferie-område fra mange af de rige tyrkere fra Istanbul og Izmir, så her er der et meget moderne og lidt mere dekadent liv, med smarte forretninger, fortovs-cafeer, delikate små strand- hoteller/restauranter, hvor man kan leje sig ind for en dag, blive forkælet og nyde den gode service – det har vi nydt godt af en del gange. Fra Cesme kan man tage en båd til flere af de græske øer, og man kan også besøge flere vingårde, hvor man kan overnatte, hvis det bliver nødvendigt. Vi har endnu ikke prøvet øhop og vingårds-besøg, men det står næst på listen …Cesme

Den lille by Alacati hører til en af de mest populære og hippe high-society byer i Tyrkiet. Jeg har været her et par gange og jeg bliver lige forført hver gang. Ingen steder har jeg mødt en by som denne. Det er som Grækenland møder Holland møder Tyrkiet. En fantastiske, livlig og medrivende smeltedigel af cafeer, små hyggelige forretninger, deluxe-marskandisere med brugte ting og sager, smukke gamle vindmøller i hollandsk stil, smarte show-off både nede i havnen, store biler og smarte mennesker. Dette er stedet at gå i byen og blive set. Aften- og nattelivet er legendarisk og byen vågner ikke rigtigt efter nattens strabadser før godt op ad formiddagen næste dag.Alacati

Jeg kan selvfølgelig heller ikke lade være med at nævne Istanbul, som en af mine favoritter. Denne store, gigantiske, mastodont by, der har så meget at byde på og hvor de mange kvarterer er så forskellige, at man næsten ikke kan forstå, at det er én og samme by. Her er vitterligt ALT hvad man kan ønske sig. Jeg tror virkelig, at det hele kan findes i Istanbul, hvis bare man undersøger og kigger sig omkring. Den blå moske og Hagia Sofia hører til nogle af top-seværdighederne, som man SKAL se. De er så store og imponerende smukke hver især. Men også Topkapi-paladset, den store bazaar, cisternerne, broerne, Bosphorus-strædet og utallige andre velkendte seværdigheder er must-sees, når man er der. Istanbul er byen, hvor man for alvor lærer om Tyrkiets omtumlede tilværelse, storhed og fald. Så det er utænkeligt ikke at komme tilbage hertil igen og igen. Jeg finder i hvert fald altid noget nyt, jeg skal se eller undersøge.istanbul

Måske har du fået lyst til at komme på eventyr rundt omkring i Tyrkiet. Jeg håber det, for der er så uendelig meget at se og byde på … rigtig god fornøjelse.