Bulgur med tomaterDet er simpelthen så sjovt at rejse med børn – at se deres udvikling og hvordan deres opfattelse af verdenen og omgivelserne ændrer sig i takt med, at de bliver større. Det gælder også deres smag – heldigvis. For indrømmet, det har til tider været en udfordring at have to børn, hvor den ene (i det mindste forsøger) at spise og smage det meste og hvor den anden til tider er rimelig kræsen og skeptisk ang. at prøve nye ting. Dét er ikke helt nemt, når man skal forene 2 køkkener som i vores tilfælde er dansk/tyrkisk (og fra hele verden iøvrigt, for både min mand og jeg er nogle foodies, der hurtigt bliver inspireret og elsker at smage og lave mad fra de fleste lande).

Som nu da vi sidst var nede hos farfar for kun – suk, ja en god måned siden (hvordan kan det allerede føles som flere måneder siden??). Der er ingen tvivl om, at man altid spiser godt hos farfar og vi bliver tit beriget med overdådige måltider kombineret med det mere simple og traditionelle køkken. Det er altid en stor inspiration at komme derned og lige få genopfrisket en eller anden ret. Det er en ufravigelig regel, at vi altid får Domatesli bulgur pilavi – bulgur med tomater. Det smager simpelthen  skønt og farfar er en mester til at lave det.

Bulgur og ris:

Bulgur pilav bruges til rigtig mange forskellige retter og er en kærkommen erstatning for ris, som man ellers får præsenteret til de fleste måltider (og som jeg ret ofte bliver lidt træt af). Jeg er sikker på, at du udmærket kender til bulgur, hvis du følger denne her blog – det er i hvert fald ikke min 1. opskrift med en eller anden form for bulgur 😉 og så bruger man generelt en del af de skønne knækkede hvedekerner i tyrkisk madlavning.Bulgur

Bulgur er også super sundt og har en bedre ernæringsværdi og et lavere kalorieindhold end eks. ris. Og så mætter de rigtig godt. Ikke så tosset vel??

Forskellig slags bulgur:

Bulgur fås i flere forskellige udgaver, hvor der primært skelnes mellem grov eller fin. En tur på den lokale bazar på denne årstid er nok til at gøre en helt rundtosset (hvis du vil besøge vores (ja tænk sig .. 🙂 ) lokale bazar, så kan du læse mere om den her). De friske hvedekerner fragtes ind i store nylon sække fra oplandet og sælges til kilopris. Bare duften er simpelthen fantastisk!! Du kan selvfølgelig også vælge at købe din bulgur i de velkendt pakninger i supermarkeder, men der er altså en smagsforskel (bilder jeg mig ind), om de er friske eller ej.

Nå men tilbage til de der børn, for det sjove er, at vi hver gang (på et eller andet tidspunkt), mens vi er hos farfar og ofte også på div. restauranter rundt omkring får serveret bulgur pilav i en eller anden form. Vi har i hvert fald ikke en ferie, hvor vi ikke har fået det mindst 4-5 gange. For ikke at tale om derhjemme, hvor jeg ind i mellem også laver det. Så man skulle tænke, at vores unger burde være vant til at få det. Men det er tilsyneladende gået min yngste (på 11) forbi. For pludselig i år var han fuldstændig pjattet med bulgur og bad nærmest farfar om at lave det hver dag.

Bulgur med tomater:

Så her har du farfars opskrift på bulgur med tomater. Den ligner nu de fleste andre bulgur-opskrifter, men efter han device skal der bruges riiigelig med smør (og jo, der gør  en forskel). Denne her ret må godt være en lille smule fedtet – bare så den ikke bliver alt for tør.Bulgur med tomat

Domatesli bulgur pilavi – indeholder altid tomater, en enkelt grøn peber og naturligvis bulgur. og altså riigelige mængder smør (ok, jeg bruger måske ikke helt 100 gram som min kære svigerfar bruger, men i hvert fald halvdelen). Bulguren skal være den grove slags – pilavlik bulgur. Den har nogle lidt grovere korn – lidt ligesom ris, ifht den fine bulgur – Ince bulgur, som jeg ofte bruger i andre retter som eks. den fantastiske bulgursalat kisir eller de skønne mercimekli köfteLinsefrikadeller

Vi laver ofte en god portion af denne her bulgur med tomater, fordi så har vi lidt ekstra til eks. frokost dagen efter, til madpakkerne eller en rest til aftensmaden. Det skønne med de forskellige bulgur opskrifter er, at de holder sig så fint i et par dage i køleskabet og faktisk bare smager endnu bedre dagen efter. Og så er det enormt let at koge bulgur på den helt rigtige tyrkiske måde – bare følg med her.

Bulgur med tomater

Forb. tid5 min
Tilb. tid28 min
Samlet tid33 min
Ret: Frokost, Tilbehør, vegetar
Køkken: Tyrkisk
Antal: 5 personer

Ingredienser

 • dl bulgur, den grove slags
 • ca. 5½ dl kogende vand
 • 1 mellemstort løg, finthakket
 • 1 stor tomat, eller 2 mindre, skåret i ca 1 cm store firkanter
 • 1 aflang grøn peber, skåret i stykker
 • 1-2 tsk tomatpure
 • 1-2 tsk chili pulver "Pul biber"
 • 50-100 gram smør, afhængig af din samvittighed

Sådan gør du

 • 1: Smelt smørret i en gryde
  2: Rist langsomt løgene indtil de tager en smule farve
  3: Kom tomater, peber, bulgur og tomatpure i. Rør rundt og hæld vand og chiliflager ved
  4: Læg låg på og lad det koge på blusset ved middelvarme i ca. 15 minutter 
  5: Sluk for blusset efter ca. 15 minutter, men lad bulguren stå på blusset - med låg - i yderligere 15 minutter. Er herefter klar til servering

Noter

Bulgur med tomat