Selvom fyldte grøntsager alligevel ikke var helt ualmindeligt at få i Danmark op igennem 70’erne og 80’erne, kan jeg kun huske, at jeg har fået det et par gange, mens jeg var barn. Det ændrede sig lidt, da jeg mødte Dennis. Her blev jeg jo præsenteret for hele det tyrkiske køkken og dermed også for fyldte grønne peberfrugter. Det var ikke med udelt begejstring, at jeg smagte det første gang (måske fordi at begrebet “hvidkålsruller” stod ret stærkt i min hukommelse). Men det hele blev nu gjort til skamme – måske netop fordi tyrkerne mestrer kunsten at fylde grøntsagerne med al mulig forskelligt spændende fyld, lige fra lidt krydret spicy fyld, med og uden kød til brug af krydderurter og fyld med nødder, rosiner og krydderier.
Fyldte grøntsager:
Dolma kommer af ordet Dolmak (at være fyldt) og det giver rigtig god mening. I virkeligheden kan man fylde nærmest alle slags grøntsager – pebre, tomater, løg, auberginer, squash, kålblade og vinblade. Alle går under betegnelsen “Dolma”, og er i princippet fyldte grøntsager. Du har sandsynligvis fået tilbudt dem i den ene eller den anden form. De mest almindelige er Sarma, fyldte vinblade, som man ofte får i forbindelse med Meze. Men de her fyldte peberfrugter er også ret almindelige og det kan man nu godt forstå. De smager nemlig ualmindelig godt.
Som så meget andet tyrkisk mad, er fyldte grønne peberfrugter ikke så komplicerede at lave. Det mest besværlige er nærmest at få fundet de her små peberfrugter, hvilket kan være ret så udfordrende, hvis ikke du lige har en etniske grønthandler i nærheden. Lidl har dem dog også nogle gange. Og så kan det drille lidt at få dem til at stå oprejst i en kasserolle uden at vælte rundt. Men de skal egentlig bare stå tæt nok, så går det (så forestil dig lige at tage det her billede, hvor de skulle stå på rad og række! Noget af en tålmodighedsprøve kan jeg godt sige ….).
Fyldte peberfrugter på en søndag:
Jeg synes, at fyldte peberfrugter er super hyggelige at lave sådan en søndag som i dag. Det er rart at have lidt tid til at gå og nusse om dem og så dufter de så herligt i hele huset. For min mand er duften af Dolma lig med barndom (de fik det vist ret tit, da han var barn). Heldigvis har han lært at sætte pris på det igen og nu nyder hele vores familie det.
Det tager lidt tid at lave, men det belønner sig i sidste ende – smagen og duften af peberfrugterne, der bobler i gryden er ret unik og helt fantastisk. Duften er lettere parfumeret og smagen er meget aromatisk – selvfølgelig afhængig af, hvad du har fyldt dem med. Jeg kommer som regel altid en god sjat tørret pebermynte i. Det har min svigermor altid gjort – ligesom hendes mor gjorde det, og jeg synes bare, at det passer rigtig godt til kødet. Andre kommer dild i, pinjekerne, persille eller hvad man nu kan lide. Fyldet kan være ret forskelligt, afhængig af, hvilken egn af Tyrkiet, man får dem i (eller hvor køkkenchefen er fra). Så mulighederne er mange.
Min opskrift er dog den klassiske version, som man får de fleste steder.
Zeytinyagli Biber Dolmasi- tyrkiske fyldte peberfrugter
Ingredienser
- ca. 12 små peberfrugter
- 1½ dl ris
- 250 g hk. lamme eller oksekød
- 2 medium løg, finthakkede
- 2 medium tomater, finthakkede
- ½ lille bundt bredbladet persille
- 1 tsk pebermynte, eller 1 spsk friskhakket pebermynte i stedet
- 1 stor dåse tomatpure
- 1 spsk smør
- ca. 2-3 dl vand
- salt og peber
Sådan gør du
- 1: Skyl peberfrugterne og skær forsigtigt toppen af - gem dem til senere2: Bland kødet, løgene, tomaterne og de skyllede ris med persille, pebermynte, salt og peber.3: Fyld forsigtigt pebrene ca. 3/4 op med farsen. Der skal være plads til at risene og kødet kan udvide sig en smule. Nogle steger fyldet for sig og koger risene på forhånd - det plejer jeg dog ikke. Bare i med det hele, bland sammen og op i pebrene.4: Sæt pebrene tæt sammen i en lille gryde, så de ikke vælter. Læg de afskårne peber-toppe på pebrene.5: Bland vand og tomatpure sammen - brug ca. 2-3 dl vand og 2-3 spsk tomatpure. 6: Hæld forsigtigt vand/tomatblandingen i gryden til pebrene. Vandet skal nå ca ½ op på siden af peberfrugterne. Kom smøret ved. Spæd evt til med væske undervejs, hvis det koger for meget ind.7: lad det koge på mellemste blus i ca 35-40 minutter, så risene bliver færdige og puffer op. 8: Server Dolma lune sammen med eks. salat og et godt brød. Eller lad dem køle af og server dem som en del af Meze-bordet sammen med flere andre små retter.
Noter