Sumak kyllingForleden skulle jeg prøve noget nyt. Jeg har ofte set opskrifter på kyllinge-kebab med sumak, men har dog aldrig smagt eller lavet det. Så da jeg i forgårs havde fire rigtig fine kyllingelår med overlår (du ved, de der lidt store bavianer, der er nærmest et helt måltid i sig selv) måtte jeg prøve at lave dem med sumak som krydderi.Sumak kylling

Sumak er ellers ikke dét krydderi, som vi bruger aller mest herhjemme. Vi har det altid, men bruger det nærmest kun til at spice dressinger op med, til marinader eller når min mand laver skiveskåret løg sammen med persille, olivenolie og sumak til sig selv. Jeg er ikke fan af rå løg, men han bruger det tit som garniture til div. kødretter, i pita/dürüm-brød osv.

Er sumak tyrkisk?

Men det ér også et ret så specielt krydderi, Sumak. Det er egentlig ikke oprindelig tyrkisk, men har med årene sneget sig ind og er nu lige så tyrkisk som eks. falafel og så meget andet. Min mand brokkede sig faktisk lidt, da jeg skulle skrive denne opskrift, for som han sagde, “det er ikke rigtig tyrkisk at bruge sumak. Det blev i hvert fald ikke rigtig brugt, da jeg var barn”. Men nu gjorde jeg det altså. Skrev opskriften. Både fordi det ikke nødvendigvis er den endegyldige sandhed, at bare fordi han ikke lige har fået det som barn, er det ikke rigtig tyrkisk, men også fordi der i tyrkiske kogebøger, på nettet etc. findes rigtig mange opskrifter med sumak. Og så smager det bare i særklasse godt. I særdeleshed på denne kylling. Ja, jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at det er den bedste kylling, jeg nogensinde har lavet. Og heldigvis var min kære mand og datter enig (min søn spiser ikke kylling). Så det er bestemt ikke sidste gang at jeg laver det.Kylling med sumak

Jeg har set, at kokken Rick Stein også har lavet en lignende kylling med sumak, hvidløg, tomatpure, chili, granatæblesirup og sesamfrø. Den ser også virkelig  god ud (og du kan finde den lige her). Men jeg synes nu alligevel, at min opskrift vinder, da den er så enkel, der skal ikke bruges så mange ingredienser og så skal kødet ikke marineres i forvejen (selvom man sikkert godt kan).

Smagen af sumak:

Måske kender du ikke rigtig smagen af sumak. Det smager ret syrligt men meget aromatisk, så det er ikke som en citron. Sumak er faktisk lavet af nogle små røde bær, der gror på buske. De bliver tørret og knus for at få den fine syrlige smag frem. Og netop at det kommer fra bær, synes jeg godt at man kan fornemme på en eller anden måde. Engang, hvor jeg skulle bage en kage til ungernes børnehave, kom jeg til at tage fejl af sumak og noget andet krydderi. Og jeg opdagede det først bagefter. Noget hed om ørerne spurgte jeg, om det smagte godt (opdagede det først da kagen selvfølgelig  var afleveret) og det sagde de, at den gjorde. Men om det var sandt eller ej ved jeg nu ikke. Et syrligt krydderi er måske ikke ligefrem det værste i en kage, så måske  virker der …?

Nu bliver du måske lidt nervøs for, at mængden af sumak, som jeg bruger i den her opskrift, bliver alt for gennemtrængende og giver en meget sur kylling (ja det hedder syrlig, men en sur kylling lyder da lidt sjovere). Men nej, igen – sumak er ikke ligesom citron, som man meget let kan komme til at overdosere. Sumak giver bare en dybere smag, jo mere du tilsætter.

Kylling med sumak- mere vil have mere:

Og til den her kylling kan jeg simpelthen ikke komme i tanke om noget, der klæder kyllingen bedre. Den smagte simpelthen så fænomenal godt, hvis jeg selv skal sige det (og det skal man jo en gang i mellem). Og så var den så saftig at der egentlig ikke var behov for sovs og lignende (som min mand ellers generelt insisterer på). Det var egentlig rigelig fint bare sammen med tyrkiske ris, lidt salat og lidt brød med kryddersmør. Forårsløgene, som også skal i denne ret og steges sammen med kyllingen, får en helt fantastisk karamelliseret smag, der ligesom runder det hele af og bare smager af mere (så du kan med lethed bruge 2 gode store bunder forårsløg uden problemer).

Om du spiser kyllingen varm, lun eller bare kold til eks. frokosten dagen efter, ændrer ikke så meget på det. Den er lige fantastisk uanset hvad. Men jeg kunne nu godt forestille mig, at jeg kunne finde på at stege kylling med sumak, næste gang vi er i Tyrkiet og skal på picnic. Mmmm… ja (siger jeg med lukkede øjne), det vil være godt, tror jeg. Picnic ved Phaselis med Sumak kylling og diverse lækkerier  … Mums.

Kylling med sumak og forårsløg

Forb. tid5 min
Tilb. tid1 t 15 min
Samlet tid1 t 20 min
Ret: Frokost, Hovedret
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 4 stk kyllingelår med overlår, med skind
 • 1-2 bundter forårsløg
 • 4-5 spsk olivenolie
 • 3-4 spsk sumak
 • salt og peber

Sådan gør du

 • 1: Tænd ovnen på over/undervarme på 200 grader
  2: Rens forårsløgene og skær dem i ca 3 cm lange bidder - også en del af det mørkegrønne
  3: Bland 1 spsk olie og ½ spsk sumak sammen med forårsløgene
  4: Kom 1 spsk olie, salt og peber samt ½-1 spsk sumak på hver kylling. Fordel ligeligt på for- og bagside
  5: Læg kyllingerne i et fad og hæld forårsløgene over
  6: Sæt fadet ind i den forvarmede ovn i ca 60 minutter (afhængig af størrelsen) til kyllingerne er færdige og kødsaften er klar
  7: Tag kyllingerne ud og lad dem hvile i 10 minutter inden du serverer dem, så de trækker saften til sig. 
  8: Drys evt med lidt ekstra sumak inden serveringen
  chicken with sumak

Noter

Server gerne disse kyllinger sammen med tyrkiske ris, bulgur, en god grøn salat, børnnesalat eller hvad du nu finder passende.
Opskriften passer også fortrinligt til en hel kylling eller til kyllingefileter. Men den er dog bedst, når der er skind på kyllingen.Sumak kyllingSumak kylling