Forleden dag overraskede jeg min mand. Det lykkedes mig rent faktisk at bage tyrkisk Katmer, som han ikke kendte og aldrig havde fået før! Det var stort og egentlig også meget rart (for så havde han ingen forventninger – HA ).
Han blev noget forbavset, da han kom halv-træt ned i stuen sidste søndag morgen og fandt mig i fuld sving ved spisebordet. Normalt laver jeg mad og bager ved køkkenbordet. Men jeg kunne ligesom fornemme, at det her projekt kom til at kræve lidt plads, og så er det altså spisebordet, der skal i brug. Og jeg havde da også været i gang i flere timer, da han kom ned (selvom klokken kun var 8). Jeg har det ret ofte med at vågne umanerlig tidligt, og så skal der gang i et eller andet. Noget han absolut ikke rigtigt kan følge.
Som en flad croissant:
Men det var et ret sjovt projekt at bage de her Katmer. Lidt ligesom at være opdagelses-rejsende og begive sig ud på nyt, ukendt land. Ok – måske lige lidt vel poetisk beskrevet, men det er altid spændende at prøve noget nyt, man ikke har prøvet før. Det kan aldrig gå helt skidt, for man ved ikke, hvad man skal sammenligne med. Og resultatet blev da ret godt synes jeg. 6 Sprøde, flagede brød, der mest af alt minder om en flad croissant (selvom det dog liiige mangler den sidste finesse og luft for at kunne komme helt på højde med en croissant).
Katmer-brødene er ret simple og alligevel lidt komplicerede at lave. Grunddejen er super simpel, da den kun består af 3 ting – mel, salt og mælk! Det komplicerede kommer først, når man skal til at komme smør på dejen, rulle den, sno den og så flade den ud igen. Jeg tror egentlig, at det bare er fordi, jeg ikke har prøvet at bage dem før – igen det der med ukendt land. Når man ligesom har en ide om fra 1. gang, hvordan de skal være, så må 2. gang være noget nemmere.
Katmer som morgenbrød eller dessert:
Katmer bliver egentlig brugt både som morgenbrød, men også som en slags dessert. Som morgenbrød er det super godt med lidt syltetøj ovenpå og sammen med eks. ost, pølse, oliven, agurk, tomater osv. Vi fik dem sammen med lidt syrlig mirabel-marmelade, oliven, fetaost, Menemen (tyrkisk morgenmad/frokost-ret med æg, tomater og grønne pebre), bacon og melon. Det lagde ligesom bunden for resten af dagen. For indrømmet – de er ret så tunge de her brød.
Hvis man laver Katmer som dessert kan man enten vælge bare at strø dem med rigelige mængder af flormelis, så de bliver søde og lidt klistrede. Men man kan også vælge at komme lidt tynd tahin (sesampasta) og måske pulveriserede pistacie-nødder på dejen, inden man ruller den. Så får de en dejlig nøddeagtig, sød smag. Jeg kunne godt forestille mig, at de kunne være spændende med nutella indeni – så ved jeg bare ikke, hvad man skal gøre af al smørret.
Plads til forbedringer:
Næste gang jeg bager dem, kunne jeg egentlig godt tænke mig ikke at banke dem flade. Bare prøve at lade dem stå som de fine snoede rosetter og så sætte dem ind i ovnen og bage på fuld knald. På den måde bevarer de mere luft inde i sig, og jeg kunne forestille mig, at de bliver endnu mere sprøde og knasende. Men det er altså kun en tanke – det kan være, at den ikke holder stik. Jeg kan bare ikke se fidusen i at rulle dem sammen, så de bliver luftige og lækre, og så banke al luften ud igen, når man ruller dem med kagerullen (eller en tynd pind – som den til at rulle yufka-dej med). Men ok, på den her måde får de den der lidt seje, flagede indre, som jeg tror er den rigtige. De hæver også en lille smule op under bagningen/stegningen og al smørret skal nok gøre sit til, at det bliver knasende.
Hvor tyndt kan du rulle?
Hele humlen består i, at du ruller dejen tyndt, tyndt, tyndt, tyndt. Dvs så tyndt som muligt – helst som yufka eller filodej, hvor du nærmest kan kigge igennem. Jeg tænkte egentlig, at dejen ville gå i stykker, når jeg blev ved med at rulle, men den holdt sig egentlig forbavsende godt. Den krakelerede nogle steder, da jeg skulle smøre smørret ud over dejen. Men det er vel egentlig bare et spørgsmål om, at have så blødt smør som overhovedet muligt og have nok tålmodighed til at smøre det forsigtigt og nænsomt ud.
I opskriften her er der nok til 6 brød med en diameter på ca. 20 cm. For os var det rigeligt med bare 3 brød og så få ½ hver. Men så var der også lidt til naboerne.
Jeg valgte at stege nogle og bage resten i ovnen – bare for at se forskellen. Jeg synes klart, at dem jeg stegte på panden blev bedst. Hvis nu man er helt feinschmecker, så skal de rigtigt steges i en stenovn eller på en bageplade på grillen – det må også være et af de næste projekter.
Katmer - tyrkisk morgenbrød (eller dessert)
Ingredienser
- 525 gram mel, eks. Tipo 00 mel
- 1 tsk salt
- 375 ml mælk
- 150 gram smør
Hvis det skal bruges som dessert:
- 200 gram Tahini (flydende sesampasta)
- Knuste pistacienødder
- Flormelis, til at drysse på toppen
Sådan gør du
- 1: Bland mel, salt og sukker sammen i en skål - ælt i ca 10-15 minutter for at aktivere gluten2: Lad den hvile overdækket i 10 minutter3: Form 6 boller og dæk over igen4: Drys lidt fint mel på bordet (eks. Tipo 00 hvis du har det). Rul en bolle ud ad gangen til en cirkel, så tyndt som muligt - ca 1 mm tykkelse (ja du læste rigtigt!!). Det skal være så tyndt, at du næsten kan kigge igennem.5: Smør ca. 25 gram af det bløde smør forsigtigt ud på dejen. Hvis du bruger tahini og knuste pistacienødder er det nu, at du skal tilsætte det.6: Rul dejen meget løst sammen, som når man ruller en pandekage. Dejen har nu form som en cigar.7: Sno herefter dejen rundt om sig selv, så den får form som en snegl. 8: Gør det ved alle 6 dej-kugler.9: Tag nu pinden eller kagerullen og flad hver "snegl" ud til en diameter på ca 20 cm og med en tykkelse på godt 5 mm10: Varm nu en pande over medium varme. 11: Steg hvert brød i ca 3-4 minutter på hver side til det bliver gyldent og sprødt. Alternativt kan du stege dem i en varm ovn ved 200 grader i ca 15-20 minutter. 1: Server dem varme og drys evt. med lidt flormelis eller server sammen med honning eller syltetøj.
Noter