FladbrødIkke al tyrkisk madlavning tager lang tid eller er besværligt at lave. Faktisk er det et af de nemmeste køkkener at gå til, fordi der skal ikke bruges så mange underlige ting og sager. Og så smager det bare godt sådan helt generelt. Som nu med de her pandestegte fladbrød …

Det er lige før at det burde være forbudt at komme med sådan en opskrift her. Fordi den er stort set lige så nem som at klø sig i nakken. Så der skal altså ikke den store raketvidenskab til, og du skal heller ikke rulle det helt store arsenal ud af forskellige remedier for at lave de her tyrkiske fladbrød. Mel, vand, salt, gær og så hæve lidt, rulle, rulle, rulle og så stege dem på panden…. og wupti, så har du de skønneste nystegte fladbrød, som du kan forestille dig. Og tro mig … når du har prøvet at lave dem her, så har du IKKE lyst til at gå ned og give 15 kroner for en pose med 4 stk halvtørre brød bagt for en uge siden.

Eller … det kan godt være at DU har lyst til det. Men hvis du har børn kan jeg love dig, at de nærmest vil kræve, eller i hvert fald spørge, hvorfor du ikke selv laver dem (og bonus, det er så nemt at lave fladbrødene, at du sagtens kan sætte dine børn til at lave dem, mens du laver noget andet. Ha, hvem siger at børnearbede ikke er godt? Joke selvfølgelig).

Fladbrød = lidt som snobrød:

Selv min lille kræsenpind herhjemme, min søn på 11 der kan være ret så selektiv i, hvad han spiser, er helt fjollet og får stjerner i øjnene, når jeg laver de her fladbrød. Han æææælsker dem …. af den simple årsag, at de smager ligesom snobrød siger han !! Så det er jo ikke så tosset …Fladbrød

Min dejlige svigermor har også lavet dem her til bevidstløshed. Og det er noget af det første jeg kan huske, da jeg startede med at komme i deres hjem. Nystegte fladbrød og lækker anderledes mad. Så ja, det er ikke så underligt, at jeg er blevet forelsket i det tyrkiske køkken. Det var så meget anderledes end alt hvad jeg nogensinde havde smagt før.Fladbrød

Jeg kan huske at min svigermor stod og stegte de her brød på stegepanden,. Men hvis de lige skulle varmes op dagen efter, så fik de lidt vand og bare en tur på kogepladen (!!) eller brændeovnen igen og wupti, så var der de dejligste, dampende varme brød. Lidt skørt og eksotisk i min verden (for sådan gjorde min mor absolut ikke – ingen kritik i øvrigt).

Dürüm med köfte eller … :

De her fladbrød kan bruges til lidt af hvert. Jeg kan egentlig rigtig godt lide dem sammen med meze eller en god gryderet, for jeg elsker at sidde og søbe saften eller fyldet op med brød. Og så kan jeg rigtig godt lide, at de her brød ikke er sådan rigtig brød. Forstået på den måde, at det ikke er et tungt flute eller andet brød, som fylder i maven som eks. de ellers dejlige Pide ekmek. Nogle gange skal det bare være let.

Og så kan brødene selvfølgelig bruges som wrap rundt om et eller andet – eller dürüm som man ville sige på tyrkisk ( det betyder rulle og dem kender du helt sikkert). Det mest oplagte er rundt om kebab eller köfte sammen med lidt salat, lidt løg og persille og evt lidt dressing eller hvad du nu lige finder på. Alt er godt i selskab med de her fladbrød.

Snack efter skole?

Jeg kan dog bedst anbefale dig kun lige at lave dem, som du reelt skal bruge. De bliver hurtigt lidt kedelige dagen efter, men kan som sagt varmes op ved først at fugte dem med lidt vand og derefter en ny pandetur. Når du steger dem er det vigtigt, at det er på en tør pande. Ellers får du et mislykket forsøg på indisk Naan-brød, hvis du bruger fedtstof på panden.

Jeg kan huske at min svigermor tit lavede nok fladbrød til, at hun også kunne komme nogle i fryseren. Så drengene bare lige kunne tage dem op og varme dem, når de kom hjem fra skole og arbejde. Jeg har ikke prøvet det, men jeg er sikker på, at det også ville være et hit herhjemme. Og så er det dejlig nemt.

Du kan se denne artikel på engelsk / Read this article in English here

Tyrkiske fladbrød stegt på panden

Forb. tid1 t 20 min
Tilb. tid10 min
Samlet tid1 t 30 min
Ret: Bagværk, Tilbehør
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Antal: 8 styks

Ingredienser

 • 25 gram gær
 • 3 dl vand
 • 1 tsk salt
 • 375 gram mel, bare alm. hvedemel

Sådan gør du

 • 1: opløs gæren i vandet og ælt de andre ting i - dejen skal være let fugtig og smidig, så den er nem at arbejde med. Hold evt. lidt igen med melet
  2: Lad dejen hæve overdækket i ca 1 times tid, så den hæver op
  3: Inddel dejen i 8-9 lige store boller (eller flere, hvis du kun vil have små kuvertbrød)
  4: Rul hver bolle ud, så de bliver helt tynde og flade 
  5: Opvarm en stor pande og undlad at komme fedtstof på
  6: Steg hvert brød i ca 1 minut på hver side til det har små fine sorte og brune pletter på begge sider
  7: serveres varme eller kolde med eks. cacik , köfte eller til forskellige meze eller gryderetter

Noter

FladbrødFladbrødFladbrød