Saklikent

I disse dage har jeg ret travlt – alt for travlt desværre med ting, der på nogle måder bare skal overståes, så jeg kan komme videre med noget af det, der virkelig betyder noget for mig. Som bloggen her. Tusindvis af planer og ideer til artikler, men ingen tid til at få det udført. Og så er det, at jeg kan blive forfalden til at dagdrømme. Mine drømme handler som regel altid om at rejse og opleve nye ting og steder – som eksempelvis Saklikent i Antalya. Et utroligt sted oppe i bjergene, hvor der er sne til langt hen på året, og hvor man kan stå på ski, kælke eller bare have en dejlig dag i sneen.

Ja hvem skulle tro, at der findes et rigtigt skisportssted med sne, lifte osv tæt på Antalya? Men det gør der – og det har været der i en del år efterhånden. Det har udviklet sig med tiden, så det nu er et pænt stort sted med flere løjper og lifte, after-ski sted og med flere og flere besøgende. Heldigvis. For det er da ret så charmerende, at der så langt mod syd findes et sted, hvor man kan have sine ski med og kombinere skiferien med en reel storbyferie (hvis du er i tvivl om, hvad du skal lave i Antalya, så bare se med her).

Strengt taget ved jeg ikke, om Saklikent er så utroligt, for jeg har aldrig været på der. Men bedømt ud fra billederne og fortællingerne fra min mand, vores venner og bekendte, så ser det ret så fint ud. Jeg er på ingen måde ski-entusiast, så det hele skal tages med lidt forbehold. Jeg tror i virkeligheden, at jeg er ret så imponeret af, at der findes så massivt meget sne i det sydlige Tyrkiet, at man i princippet har mulighed for at spænde et par ski på og komme afsted. Muligheden er der. Dét er da ret fedt.

Jeg havde godt nok svært ved at forestille mig, at der fandtes sådan et sted, ikke så langt fra storbyen, havet og de varme strande, da min mand en dag for længe siden fortalte mig det, mens vi sad i solen på en bænk i parken og svedte. Hvordan kan kontrasterne være så store? I princippet kan du stå på ski om formiddagen oppe i Saklikent i marts/april måned og så tage ned til byen om eftermiddagen, gå rundt i t-shirt og nyde solen og det varme vejr. Hvis du tager afsted i starten af Maj kan du endda tilføje en svømmetur i Middelhavet til dine aktiviteter.

Det skyldes selvfølgelig de store Taurus-bjerge, som Antalya er omgivet af. De når helt op i 3700 meters højde, så de har kæmpe betydning for klimaet i Antalya. Saklikent ligger ca 40 km fra Antalya og ligger i en højde af 1850-2450 meter over havet. Sikken udsigt der må være !! Man kan ret nemt komme derop, for vejene er store og gode (noget der ikke altid er en selvfølge i Tyrkiet). Jeg er ret sikker på, at der også er busture derop fra den store bus-station, hvis man ikke lige har en bil.Saklikent snowresort

Man kan ikke just påstå, at skiferie i Antalya er populært, meget efterspurgt eller måske ligefrem findes i turisternes bevidsthed. Og det er rigtig ærgerligt   … men det er nok nærmere kendskabet til det og lanceringen af det, der er mangelfuldt. Sammenlignet med skistederne i Sverige og Norge (jeg vil ikke engang nævne de store i Frankrig, Østrig og Italien) er det selvfølgelig noget mere primitivt. Det er bare et lille bitte sted med 3-4 lifte og 5 pister. Så hvis man er til reel skiferie, hvor man ikke laver andet i ugevis, er det nok ikke det mest interessante sted. Men hvis man kan lide ideen om at stå på ski den ene dag og hygge sig ved stranden eller tage på sightseeing i storbyen den næste, må det lige være stedet. Jeg kan i hvert fald kun opfordre til det!!Saklikent

Der er rigtig mange lokale (og fra hele Tyrkiet), der tager en tur op til Saklikent. Det ér noget af et kuriosum, at der findes et sådan sted i Tyrkiet (ok, der findes 2-3 stykker). Det betyder også, at priserne slet ikke er i nærheden af, hvad man kan se på de mange andre store skisportssteder i Norden og Europa –  de lokale skal også kunne være med. 60 TL (ca 120 kr) for et dagskort !!!!! Og så kan man også leje støvler, jakker, ski, snowboard osv. på stedet. Groft regnet vil en familie på 4 kunne leje al udstyret, få dagskort, mad og transport for 1500 kr – og så er det højt sat!(Man skal bare lige være opmærksom på, at børn fra 0-6 år ikke må komme med op i liften). Hvor sjovt kunne det ikke være – også selvom man som jeg ikke står på ski overhovedet. Dét kan da i den grad få mig til at overveje det. Prøve det – bare en enkelt gang eller to.

Man kan også bo deroppe, hvis nu man bliver grebet af stemningen eller er rigtig entusiastisk. Der er pt kun 10 værelser, men flere er på vej, Og det er måske meget godt, hvis man skal udforske de 5 pister og hele det smukke område med de mange gå-ruter i bjergene.

Årh jeg gad godt nu. Heldigvis er der åbent fra November til Maj. Hvis du er ferm til Tyrkisk kan du se mere på Saklikent ‘s egen hjemmeside (men advaret – den er kun på tyrkisk, utrolig nok!). Dagdrømmene forsætter ….. måske skulle man …?

Man skal jo ikke glemme at man er i Tyrkiet. Hvilket andet skisportssted, serverer ægte Döner kebab for sine gæster? 🙂