Sandland AntalyaMen nu skulle det være. Godt nok ikke sammen med familien, men sammen med en veninde, da vi var på en hurtig smuttur til Antalya for snart en måned siden (hvorfor er det allerede så lang tid siden??).

Sandland ved Lara:

Sandland er et ca. 10.000 m2 stort område ved Lara-stranden, øst for Antalya centrum, hvor sandskulptører fra hele verden har fået ca 10.000 tons sand at lege med og bygger de mest fantastiske, kreative figurer ud fra et bestemt tema hvert år. I år er temaet “14 wonders of the world aand mythology”. Og sikke mange fine og spændende figurer, der var at se. Bla. var jeg ret imponeret over den imponerende figur af Bellerophon og Pegasus, som jeg tidligere har skrevet om her.Sandland pegasus

Skulptørerne har ca. 3 uger hvert år i april til at bygge op. Så vi kom midt i byggeperioden. Det kunne ses på antallet af kunstnere, en enkelt stor gravko, redskaber osv, men det var kun en sjov oplevelse at opleve det hele “in action”. Det satte det ligesom lidt i perspektiv at se, hvor meget arbejde der skulle til for at skabe de store figurer. Det er ikke ligesom sandslottet derhjemme på stranden, der kan ordnes med en spand og en lille skovl. Og alligevel ….Sandland Antalya

Sandskulptørerne – eller kunstnerne som jeg fristes til at sige, grinte lidt af os, da vi gik og tog billeder af dem, mens de arbejde. Men mon ikke de trods alt er vant til det efterhånden? Alligevel lavede de lidt sjov med os, mens de arbejde koncentreret.

Hele verden rundt:

Sandland Antalya er en af de største open-air sandskulptur festivaler i verden. Jeg mener at det har eksisteret i omkring 5 år og organiseres hvert år af “Global Design Art Works“, der sørger for kunstnere fra hele verden. Ud fra hver figur står der et fint lille skilt der fortæller lidt om figuren, historien eller mytologien bag og hvem der har bygget den og hvilket land personen kommer fra. Lidt sjovt at gå rundt og studere.Sandland vikings

Der var så mange figurer – den ene mere imponerende end den anden – og mange var kæmpe store. Vi fik set berømte bygninger som Eiffel-tårnet, Machu Picchu, pyramiderne, kinesiske bygninger og sagn/mytologiske figurer som Zeus, Thor, Medusa, Ramses og mange flere.Sandland

Vikingeskibene med vikingerne var på en eller anden måde særligt imponerende og livagtige. Måske fordi de udtrykte så meget kraft og vitalitet.Sandland

Nyt og gammelt:

Det er ikke sådan at figurerne bliver revet ned hvert år og gør plads til et helt nyt tema. Mere at der lægges en smule til hvert år. Og rives ned efterhånden som figurerne går til. For vind og vejr og især regn sætter hurtigt sit præg på figurerne. Og det kunne altså ses nogle steder. Der var flere steder, hvor større eller mindre plamager var gået af og enkelte steder, hvor der voksede en smule græs på figuren.

En figur af Atatürk kan man naturligvis ikke undgå. Han våger over dig lige når du går ud.

Planlæg:

Det er et rigtig fint og lidt anderledes sted at besøge, mens man er på ferie. Vi var der som sagt i april, mens de stadig var i gang med at bygge. Det betød også at varmen var til at holde ud (vi havde 28 grader, men det var alligevel varmt). Jeg tror nu ikke, at jeg ville have lyst til at spadsere rundt her og se på figurerne på en hed sommerdag med bragende sol. Det bliver simpelthen for varmt.

Men omvendt, så tager turen ca. kun en time max. to og man kan snildt smutte til stranden og en tur i bølgerne bagefter. Sandland Antalya ligger ikke så langt fra det gamle hæderkronede Sera Hotel lige ved Lara-stranden. Stranden kan du læse mere om her.

Jeg kan i hvert fald klart anbefale at tage turen derhen med hele familien – det er en sjov oplevelse, der kan gøres så lang eller kort som man nu har lyst til.

Praktisk:

Det koster 24 TRY i entre, 10 TRY for børn mellem 3-12 år. Så det er ikke alverden. Hvorfor priserne også er listet i euro og dollars ved jeg ikke. Men det bliver kun dyrere, så betal endelig i tyrkiske lira. Hvis du har et museums-kort, der har en masse fordele og rabatter, så sparer du ca. 25% på entreen.

Der skulle være ret fint hen mod solnedgang og efter mørkets frembrud er der farvet LED-lys, der lyser det hele rigtig fint op og adder endnu mere til mytologien og stemningen. Det gad jeg egentlig godt at opleve.

Åbningstiderne er også ret fine (også ifht at undgå den værste hede midt på dagen). Om sommeren fra 9-23 og om vinteren fra 9-19.

Du kan evt se mere på deres hjemmeside her.Sandland

Der er toiletter, en lille kiosk samt souvenirbutik og et lege/spise-område, hvor man selv kan forsøge sig med at kreere sandskulpturer.

Vi tog en taxa derhen inde fra byen af (tæt ved klokketårnet). Det gav vi ca 45 Lira for pr vej, så det var alligevel til at overkomme (især hvis man kombinerede det med en badetur eller en tur i det gode shoppingcenter Terra City, der ligge halvvejs tilbage mod byen.. Chaufføren vidste ikke hvor Sandland lå, men vi kunne fortælle ham at vi skulle til Sera Hotel (et hotel som alle i byen kender) og så guide ham derfra (lige ud af vejen ca 100 meter).Sandland

Read this article in English/ Du kan se denne artikel på engelsk her