Noget af det de fleste mennesker husker fra deres ferie til Tyrkiet er ofte de lækre, smagfulde hvide ris med små brune makeroni i, som helt sikkert er blevet serveret flere steder. Af en eller anden grund støder jeg ofte på spørgsmål til, hvordan man laver disse tyrkiske ris, hvordan de bliver lige så gode og det er egentlig ret lige til.

De er da også ret så lækre de her ris, hvis jeg nu selv skal sige det (og dét sagt af en der absolut ikke er fan af hvide ris). Så jeg kan godt forstå efterspørgslen. Og ja, man kan bruge dem til nærmest alt, ikke kun til tyrkisk mad.tyrkiske ris

Jeg må indrømme, at min søn i perioder kan været kræsen – ret så kræsen i virkeligheden. Det handler mere om synet, samt teksturen og følelsen i munden end det handler om smagen. Og de her tyrkiske ris går rent ind på lystavlen må jeg sige. Altså på den positive måde. Han spørger efter dem så tit, at jeg ofte laver en lidt større portion end vi egentlig skal bruge. Simpelthen fordi så har vi lige til en dage mere til ham. Og det er han nu ret så fornøjet med.

Svigermor igen igen:

Det var min svigermor, der første gang introducerede mig til de her ris (som til så meget andet). Hun har tålmodigt hjulpet mig, når de i starten endte med at brænde på, blev for klistrede osv. Og opskriften og fremgangsmåden er egentlig ret simpel. Det handler bare om at lade dem trække i kogt vand med salt inden de skal koges. Og så selvfølgelig stege de små brune pasta/makeroni i rigelige mængder smør, til de bliver gyldne. Det er egentlig bare det.

Ret nemt ik?

En kunstart:

Vi bruger især de her ris til tyrkisk mad – selvfølgelig. Kuru Fasulye (bønnesuppen der er Tyrkiets national ret), alle slags kød, ovnbagt köfte osv. Men også til alt muligt andet. Og især til grillet fisk er risene helt fænomenale. De giver ligesom den der fylde og fedme til en god hvid fisk. Jeg bruger rigtige tyrkiske ris til at lave den her ret (jeg ved desværre ikke hvad de hedder). De er kortere og lidt tykkere end almindelige Basmati-ris og mindre klæbrige end Jasmin-ris.tyrkiske ris

Det handler også om, at du ikke må røre i risene mens de koger eller trækker, for så får du en klæbrig konsistens som du helst ikke vil have. Hvert riskorn skal være for sig uden at klæbe fast til noget. Og så skal du være ret nøjsom med vandet og måle rigtigt op, så vand/ris forholdet bliver rigtigt. Det er lidt af en balancekunst at opnå det rigtige resultat. Så det er faktisk slet ikke så let som det lyder. Jeg har i hvert fald ofte stået med nogle ris, som jeg slet ikke var tilfreds med.

Tyrkiske ris – og så lidt pasta:

Til denne her type tyrkiske ris skal du bruge de små brune pasta, som i virkeligheden lidt ligner brune ris. De kaldes for şehriye på tyrkisk og derfor kaldes “ris-retten” for Arpa şehriyeli pirinç.

Nå men nok snak – du må igen med at prøve. Hvis bare du følger opskriften skal det nok blive godt.

Hvis du er super avanceret og gerne vil have, at serveringen af ris skal se ud ligesom i Tyrkiet, kan du smøre en passende størrelse skål indvendigt med olie, komme risene i og så vende bunden i vejret på hele menageriet (selvfølgelig med en tallerken under). Så har du den fine runde form på serveringen, som du ofte møder i Tyrkiet.

Read this article in English/ Du kan se denne artikel på engelsk her

Tyrkiske ris - hvide og lækre

Tyrkiske ris eller pilaf som det kaldes nogle steder er lækre og smagfulde og helt specielle.
Forb. tid10 min
Tilb. tid25 min
Samlet tid35 min
Ret: Tilbehør
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 3 dl tyrkiske ris
 • 3 spsk smør
 • 3 spsk sehriye
 • dl vand

Sådan gør du

 • 1: Sæt risene i blød med lidt salt i og med kogt varmt vand over. Lad dem stå og trække i ca. 10 minutter
  2: Skyl risene ien sigte rigtig grundigt under rindende vand. Lad dem dryppe af
  3: smelt smørret og steg de små pastaer (sehriye) gyldne heri.
  4: Kom risene i og rør godt rundt. Kom derefter vand og en smule salt i og kog op.
  5: Læg låg på, når risene koger og skru ned til lige under middel varme. Kog sådan i ca 10-12 minutter
  6: Sluk for blusset, men lad gryden med risene stå og trække på varmen
  7: Når risene er færdige er det først her, at du må røre dem igennem med eks. en gaffel for at skille dem helt ad, så de bliver lette. Smag evt til med lidt salt og server straks. 
  turkish rice

Noter

- efter sigende hjælper lidt citronsaft på, at risene ikke klistrer sammen. Jeg ved ikke om det passer for jeg har endnu ikke prøvet det
en smule sukker skulle efter sigende hjælpe til at risene bliver blanke og skinnende.