Belen Tava

Belen Tava er en ret, som jeg først har prøvet at lave for nyligt, men som jeg egentlig har smagt et utal af gange. Og den har helt sikkert været forskellig hver gang.

For ligesom med vores egne gryderetter, så er ovnretter også i Tyrkiet meget forskellige og i de fleste tilfælde et udtryk for, hvad man lige har ved hånden. Dvs. du kan egentlig bruge, hvad du nu har lyst til i den her ret (selvom især tomaterne, de lange grønne Sivri-pebre og de røde pebre er rigtig vigtige).

Min svigermor er rigtig god til at lave sådanne ovn-retter eller “bradepande-retter”, som jeg også kalder dem. For tit har hun lavet en kæmpe bageplade fyldt med lækre grøntsager og toppet med kød ovenpå og så ind i ovnen og hygge.

Nu med forsøgskaniner:

Du kender det sikkert godt, men jeg synes nogle gange, at det er mega dejligt med sådan nogle lidt “hurtige” retter, der bare lige skal snittes, krydres og rodes sammen og så ind i ovnen i en time eller to eller mere. Så kan man nå at lave en hel masse andet, imens maden bare hygger sig.

Belen Tava

Og det var egentlig virkelig praktisk forleden dag, da jeg havde inviteret 15 af mine kære kollegaer til spisning. Der skulle laves en hel del mad for jeg kan ikke helt dy mig eller begrænse mig, når nu der kommer mange på besøg. Sådan kan jeg bedst lide at lave tyrkisk mad – mange forskellige små retter, så der er masser af tid til at hygge og snakke og prøve flere forskellige ting.

Fordelen er også, at når der kommer mange på besøg, så er det nemt at lave et par gamle kendinge, som man véd bare er gode. Og så er der lige plads til at eksperimentere med noget nyt.

Og jeg havde hele 15 forsøgskaniner at gøre godt med. Luksus. Heldigvis virkede det som om de alle var ret vilde med den her Belen Tava. Og det ville helt ærligt også undre mig, hvis ikke de var. For den er bare super mega god. Smushi (dvs lettere snasket og kogt godt sammen) og fuld af mange forskellige smage, der bare går op i en højere enhed.

Snasket og en smule stærkt:

Belen Tava kommer fra Belen- distriktet, der ligger ved Hatay/Antakya – den mest syd-østlige del af Tyrkiet. Det betyder at løg, tomater og pebre er vigtige ingredienser. Og at maden ofte er en smule stærkere end i resten af Tyrkiet. Især de lidt stærke grønne pebre, der egentlig ligner en Sivri peber, men er tyndere og smallere end den – og altså betydelig stærkere. Så advaret – pas på med, hvor mange du bruger. For de er altså ret så uforudsigelige…

Når du laver den her ret, så er det vigtigt, at den får tid og ro til at koge lidt ud, så den bliver lækker og smattet i bunden. På den led har du noget at samle op med de hjemmelavede fladbrød, som du også lige serverer til. Og tro mig …. det er indsatsen værd. Jeg elsker simpelthen at sidde og spise og samle mad op med stykker af fladbrød. Det smager ligesom bare endnu bedre 😉 Og så er det også sådan lidt efterårs-hygge-agtigt synes jeg.

Jeg slap lidt let om det forleden, for jeg havde lokket min svigermor til at bage fladbrød. For hun er altså mesteren til det. Brødene klarede fint en tur i fryseren og så optøning på køkkenbordet. Så var de egentlig klar til gæsterne. Nemt ik?

Belen Tava og hvad du nu har:

Som jeg før skrev, så kan du bruge de grøntsager (og kød) som du lige har ved hånden. Jeg brugte løg, pebre – røde og grønne, tomater og lammekød i tern. Det var alt…

Men lidt aubergine i i tern og evt lidt kartofler, squash eller lignende kunne også være godt. Og også gerne lidt hvidløg.

Smagen bliver selvfølgelig påvirket af, hvor gode dine råvarer er, hvilket kød du bruger og hvilken pande du bruger (ja, du læste rigtigt. Forklaring kommer senere).

Råvarerne siger sig selv. Og kødet …. jeg kan kun anbefale dig at få fat på noget godt lammekød skåret i tern. Kødet jeg fik fat i var skåret i lidt store og aflange tern, så jeg skar dem i en smule mindre stykker. Ca 1½ x 3 cm blev de – de skrumper jo en del under stegningen.

Jeg vil klart bruge lam, hvis jeg kan finde det, men oksekød kan selvfølgelig også bruges. Bare sørg for at det ikke er for magert, for så bliver det hurtigt tørt (og lad vær med at sætte ovnen på varmluft. Det tørrer også en del ud). Så vær lidt obs. på det.

Råvarer og en god pande:

Og så til panden … Hvorfor er den nu så vigtig, kan du måske spørge dig selv om? Og helt ærligt … jeg ved det ikke. Men det er den altså. Det smager bare forskelligt om du bruger et porcelænsfad (som jeg gjorde 1. gang) eller en rigtig god støbejernspande. Det lyder helt tosset … I know. Men sådan oplever vi det herhjemme. (Og bare tænk på, hvad de rigtig gode bøfrestauranter ofte serverer maden på). Så der er noget om det tror jeg.

Så har du en god støbejernsgryde, bradepande eller fad – så brug den. Jeg tror snart, at jeg skal på jagt efter en der er stor nok.

Men altså … i bund og grund… snit nogle grøntsager, krydr dem, kom kød ovenpå sammen med lidt smeltet smør (helst tyrkisk tereyag – smør, hvis du kan få fat på det) og så … vupti, ind i ovnen.

Det er da nemt ik??

Afiyet Olsun …. velbekommen

Belen Tava – ovnbagte grøntsager og kød

Tyrkiske Belen Tava er sådan en ret, som er god at kunne og som man altid vender tilbage til. Alene fordi den er så let at lave og smager helt utrolig. At den så både er hyggelig, snasket og lækker og bedst spises med fladbrød gør det kun til en stjerne-ret i mine øjne.
Forb. tid15 min
Tilb. tid1 t
Samlet tid1 t 15 min
Ret: Frokost, Gryderet, Hovedret
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Antal: 4 Personer

Ingredienser

 • 1 kg lammekød i tern, ca 1½ x 3 cm
 • 3 stk aflange røde pebre, Skåret i mellemstore stykker
 • 3-4 stk aflange grønne Sivri pebre, også skåret i mellemstore stykker
 • 5 stk mellemstore modne tomater, skåret i tern
 • 2 stk store løg, skåret i tern
 • 1 tsk timian
 • 1 tsk Pul biber (tyrkiske chili-flager)
 • salt og peber
 • 50-100 gram smeltet smør, gerne den tyrkiske Tereyag

Sådan gør du

 • 1: Tænd ovnen på 200 grader (ikke varmluft)
  2: Skær alle grøntsagerne i mellemstore bidder (løgene lidt mindre) og kom dem alle i et ovnfast fad
  3:krydr med salt, peber, pul biber og timian og vend det hele rundt
  4: skær kødet ud i den rigtige størrelse og læg ovenpå grøntsagerne. Kom også lidt salt og peber på her
  5: smelt smørret og hæld det over kødet og grøntsagerne
  6: sæt i den forvarmede ovn og steg i ca 45-50 minutter, afhængig af, hvordan din ovn er. Hold øje med at det ikke bliver for mørkt (og tørt)
  7: Tag ud af ovnen og lad retten køle af i 10 minutter eller mere – den må gerne serveres lun.
  – Server sammen med fladbrød og evt. ris eller bulgur
  turkish Belen Tava

Noter

 • Der er egentlig ikke så meget at skrive om den her ret. Prøv dig frem med forskellige grøntsager. Jeg kan rigtig godt lide, når der også er aubergine i (men det er der ikke i den originale ret).
 • Retten er lavet til 4 voksne mennesker. Men er man meget sulten er det godt med eks. lidt tyrkiske ris eller bulgur til – og naturligvis fladbrød. Omvendt er der til flere, hvis du serverer mange forskellige retter sammen med denne. Belen TavaBelen Tava