Den i dag store kebab/indkøbsgade som den så ud dengang

Sådan en blæsende og regnfuld søndag, som det er i dag her i Danmark, ville jeg normalt sidde og nørkle med en eller anden opskrift. Måske endda ligefrem en tyrkisk dessert- opskrift, som jeg så småt er begyndt at kigge lidt på. Men jeg savner varmen og stemningen fra Antalya, så hvad var mere naturligt end at kigge i nogle af alle de gamle billeder jeg har fra Antalya. Eller måske mere korrekt – gamle billeder fra det gamle Antalya.

Nu er det ikke sådan, at jeg har billeder, der er hundrede år eller mere. Byen har jo en lang og meget interessant historie, der strækker sig flere tusinde år tilbage, så det kunne ellers have været sjovt med helt gamle billeder. Eller i hvert fald så gamle som de nu kan blive, siden fotografiet blev opfundet i 1820’erne. Men her var Antalya for uinteressant med al magten centreret i Konstantinobel / Istanbul.

Iskele sokak 1973

Billederne er jo heller ikke rigtigt mine egne. Dvs jeg har ikke selv fundet dem i familiealbummet. Det er billeder jeg har samlet på igennem flere år, fra forskellige grupper jeg er medlem af, om Antalya i gamle dage. Så på en måde er det en smule snyd. Derfor vil du nogle steder også kunne se navne skrevet nederst i billedet, hvor fotografen eller indehaveren er kendt.

Atatürk caddesi

Bevare den gamle historie:

Som med meget andet af den gamle historie (ikke den antikke historie), har der ikke altid været opmærksomhed på at bevare oplysningerne for eftertiden. Så utrolig meget er gået tabt. Også steder, navne osv. på billederne. Rigtig ærgerligt synes jeg. For det kunne godt nok have været sjovt at nørde med.

Havnen fra 1932

Men billederne ligger fremme til offentlig skue og de er virkelig interessante at se på. Se hvor meget byen har udviklet sig siden da, hvor stor den har vokset sig, men at en hel del veje og huse stadig står præcis det samme sted som for 80 år siden. Og nogle steder er mere eller mindre nemme at genkende. Måske har du spottet et par steder, som jeg ikke kender?

Det fine gamle klokketårn “saat kulesi”

En hel del af billederne er fra 20,30,40, 50’erne og selvfølgelig flere jo “yngre” de bliver. Fra 60-80 findes der rigtig mange billeder, mens jeg kun har faldet over et par billeder fra 1910’erne.

Husene i Antalya – fra 1914

Min familie har lidt billeder fra 80’erne og 90’erne og selv der kan man se en enorm udvikling af byen – også ifht nu.

Transport-muligheder

Stemningen på de gamle billeder:

For et par år siden skrev jeg en artikel her på siden om byens nyere historie og udviklingen over de sidste år. Måske kan du huske den? Artiklen var i hvert fald vældig populær og jeg fik mange kommentarer og beskeder ang. de gamle billeder. Hvis du har lyst, kan du se artiklen her.

Det jeg synes er rigtig sjovt er at se og fornemme stemningen på billederne. Den der travlhed i gaderne og hygge med familien, som går igen flere steder. Har du det mon ligesådan??

Gågaden fra ca 1920

Jeg håber i hvert fald, at du også nyder billederne her på en hyggelig søndag. Hvis du har tid og overskud, er du meget velkommen til at skrive en kommentar eller skrive til mig, hvis du genkender nogle af stederne. Også gerne hvis du har nutidige billeder af de gamle motiver, så man rigtig kan fornemme udviklingen. Eller endnu bedre, hvis du – heldige dig – selv ligger inde med ægte gamle fotografier over Antalya by. Det kunne være spændende at se …..

God søndag til dig 🙂