Piyaz - bønnesalatHører du også til en af dem, der ikke altid har været vant til bønner?? Jeg gør i hvert fald – ligesom jeg heller ikke var vant til linser, aubergine og andre “mærkelige”, men almindelige ingredienser i det tyrkiske køkken. Sjovt nok hører netop bønner, linser og auberginer til noget af min favorit-spise i dag, og jeg er heldig, at jeg har en mand, der er opvokset med det og rigtig godt kan lide de mange forskellige retter, hvor man bruger dem.

Tyrkisk bønnesalat – Fasulye piyaz – hører til en af vores favoritter, fordi den er lækker og har utrolig meget smag og så passer den til virkelig mange retter. Vi bruger bønnesalaten til alt lige fra frokosten, til picnicen og det store tyrkiske meze-bord og til at servere sammen med köftefisk og kylling eller bare som en del af en selvstændig vegetarret med en god salat. Men sammen med en god bøf synes jeg nu, at bønnesalaten gør sig bedst.

white beansBønnesalaten er super nem at lave – især hvis du bruger bønner fra dåse (bare husk at få fat i de rigtige Canelli – bønner, der er de originale små hvide bønner, selvom de store hvide hestebønner også kan bruges som et lidt mere uoriginalt indslag). Men på en eller anden måde kan jeg nu bedst lide de små, fine tørrede bønner, man selv koger, da de ofte fås i en lille og delikat udgave (det er især de økologiske varianter, der er små). Det eneste er bare, at det er lidt mere bøvlet at tilberede dem, da de skal lægges i blød aftenen før og så koges en lille times tid ved middel varme (evt. med laurbærblade og lidt peberkorn i for at få mere smag, men det er absolut ikke nødvendigt) til de er bløde. Men hvis det skal gå hurtigt er dåsebønnerne fine, og hvis du skal lave en større portion (eller bare har god tid) vil jeg foreslå, at du selv koger bønnerne.

Det skal du bruge til bønnesalaten:

Til ca 4-6 personer, skal du bruge:

2 dåser forkogte Canelli bønner (svarende til ca 400 gram) eller ca. 250g små tørrede bønner, hvis du hellere selv vil lægge dem i blød og koge dem

3 mellemstore tomater, grofthakket

½ rødløg, skåret i tynde skiver

3-4 spsk sorte eller grønne oliven uden – helst tyrkiske og uden sten

2 hårdkogte æg, skåret i kvarte

1 håndfuld bredbladet persille, hakket

1 tsk salt

2 spsk olivenolie

saften af 1 lille citron

1 tsk sumak krydderi

1 tsk chiliflager (Pul biber)

smag til med salt og peber

piyaz - bønnesalat 1

Sådan gør du:

Hæld de kogte og skyllede bønner i en stor skål. Bland de tyndtskårne løg, salt og sumak godt sammen i en lille skål for sig og sæt til side, indtil løgene bliver bløde og mere medgørlige. Kog æggene til de bliver hårdkogte. Hak tomaterne, persillen og halver oliven og hæld det sammen med løgene op til bønnerne. Pres citronsaften og pisk den sammen med olivenolien og hæld det over bønnerne. Krydder med salt og peber og chiliflager – husk at smag til, så det ikke bliver for salt (eller stærkt for den sags skyld). Pil æggene og skær dem i kvarte og pynt salaten med dem sammen med et par ekstra oliven og evt et lille stilk bredbladet persille, hvis du er den pyntesyge type (det er tyrkerne).

Du kan dække bønnesalaten over og sætte den i køleskabet, indtil du skal bruge den. Den kan sagtens holde sig i et par dage og bliver faktisk kun bedre af at stå i en dags tid.

Jeg er spændt på, om du kan lide den. Det er en sjov blanding af noget melet fra bønnerne og det friske fra alle grøntsagerne, så den er fuld af smag og saft og mætter rigtig godt. Skriv endelig hvad du synes om den 🙂 piyaz bønnesalat 2