Shish kebab

Grillspyd kan være noget så lækre. Men de kan også være det modsatte. Heldigvis er de her tyrkiske shish kebab (eller “Çöp Şiş Kebap” som det rigtigt hedder) – grillspyd med stykker af oksekød, nogle af de virkelig gode af slagsen. Virkelig lækre og tilmed super nemme at lave.

Måske er du sådan en som mig, der egentlig heller ikke er helt vild med spyd? Det er jo ikke fordi, at de ikke er lækre, ikke er smarte og nemme til en hurtig grill-aften. Men …. måske er det smagen, jeg nogle gange har oplevet, at der manglede. Kender du det?

Det er sjældent at de spyd med hakket kød lige er noget for mig. Så hellere noget med nogle ordentlige kødstykker. Og det uanset om det er lam, kylling, kalv, svin eller oksekød. Smagen er bare dét bedre synes jeg.

Sis kebab

Meget af smagen ligger selvfølgelig i kødet. Hvor god fedtmarmorering er der, har du lige fået skåret senerne ordentlig fra osv. Men du kan hente virkelig meget hjem på en rigtig god marinade. Og så hviletid med marinaden. Meget gerne et helt døgn, hvis du kan. Eller fra morgenstunden. Men i det mindste et par timer skal du bruge for at hjælpe marinaden til at gøre kødet rigtig mørt og give smag.

Sis Kebab på tyrkisk:

Jeg brugte både godt og mindre godt kød, og vi kunne ikke for alvor smage forskel. Selvfølgelig er mørbrad eller især en rigtig god fedtmarmoreret bøf skåret i tern virkelig godt. Og garanti for noget lækkert og mørt kød. Vi brugte en rest af begge udskæringer kombineret med 2 billige 10-kroners bøffer fra Netto. Og alt var altså virkelig godt og ingen nævneværdig forskel.

Grøntsagerne kom vi også i en pose og marinerede dem i lidt olie og krydderier. Det gør bare et eller andet at de lige bliver belagt med et tyndt lag olie. Så brænder de ikke på og steger fint sammen med kødet.

Shish kebab

Og det er her at tyrkerne er noget nær verdensmestre (ja ok måske lidt vel overdrevet, men i hvert fald er de med i eliten). De har luret alle de gode tricks til at lave de bedste spyd. Og de forstår at bruge de gode fif.

Sjovt nok kan jeg også meget bedre lide grillspyd, når vi er i Tyrkiet. Sådan en rigtig god saftig shish kebab med store, møre kødstykker og lækre tilberedte grøntsager på. De smager bare af meget mere. Og så er der jo også hele stemningen, tilbehøret osv.

Lav selv de bedste grillspyd:

Som jeg lovede sig før, så er det faktisk ret nemt selv at lave de her berygtede tyrkiske shish kebab. Det eneste det kræver er bare lidt tid, ok kød og forholdsvist få ingredienser til marinaden.

Forleden dag overraskede min mand mig med at lave nogle uhyrlige gode spyd. Virkelig. Jeg vil næsten gå så langt som til at sige, at det er de bedste spyd, jeg nogensinde har fået. Og hvis man regner de spyd med, som jeg har spist massevis af i Tyrkiet, er det faktisk ikke så lidt. Og ganske, ganske godt gået vil jeg sige.

Så det er jo selvfølgelig den opskrift, som jeg gerne vil give dig lige her. Bare så du selv kan imponere dine gæster, din mand, dine børn eller bare dig selv. For du kan godt. Lave de her store lækre, sydende, smagfulde spyd.

Gør dig selv en tjeneste:

Ok. Så du har styr på kød. Og marinade. Og tilbehør. Så kommer næste trin:

Gør dig selv den tjeneste at tænde op for grillen og grill spydene, når den er sydende varm. Du vil ikke fortryde det – jeg lover dig det. Grillen og røgen giver bare det ekstra (og ja, herhjemme går vi ind for enten rigtig brænde eller almindelig kugle-grill, bare for at få en endnu bedre smag ud af det. Ikke noget gas-grill halløj her 😉 ). En grill-pande kan til nøds gøre det. Men vil du det bedste af det bedste … så tænder du op i din grill.

Marinaden kan du også godt bruge til forskellige typer af kød – lam, oksekød, gris eller kylling. Måske vil det alligevel blive lidt kedelig med samme smag til alle spyd. Eller måske ikke. Det er jo smag og behag.

Men jeg lover dig, at jeg nok skal komme med en anden type marinade til kyllingespyd i nærmeste fremtid. For sådan en god en har jeg nemlig også lige i ærmet (ja ikke i bogstaveligste forstand for det ville f….. være ulækkert).

Tyrkisk shish kebab – så er du kørende:

Du ved det sikkert selv, men de her shish er super lækre at servere sammen med eksempelvis en god omgang små-fedtede tyrkiske ris – pilav, lidt god grøn salat og eks. den her lækre aubergine-salat til.

Eller hvis du gerne vil væk fra risene, så er lidt kogt bulgur også godt, som eks. den her sommerlige bulgursalat, eller hvad med en lækker kikærtesalat, bare for forandringens skyld? Evt sammen med lidt godt brød, fladbrød, pitabrødeller lign.

Det skærer mig faktisk lidt i hjertet at skrive Shish kebab, for det er slet ikke den rigtige betegnelse for de her tyrkiske spyd. På tyrkisk hedder de Çöp Şiş Kebab, kødstykker på træspyd, men det er de færreste mennesker, der ved det. Så derfor skriver jeg den anden betegnelse, som er den mest kendte og den alle søger på. Så er den lettere at finde. Men nu ved du heldigvis, at hvis du er i Tyrkiet og skal finde de rigtige gode spyd, så skal du kigge (eller spørge) efter “Çöp Şiş Kebap” eller bare Sis / Şiş Kebab.

Nå, men de her grillede spyd, lidt lækkert tilbehør, salater, brød og et godt glas vin … ja, så er det svært at forlange mere den aften …. 🙂

– Afiyet olsun – velbekommen 😉

Shish kebab – grillspyd med oksekød

Tyrkisk sis / shish kebab med oksekødstern og lidt grøntsager er virkelig lækkert uanset årstiden. De her grillspyd er nemme at lave, men kræver helst lidt tid til marinaden.
Forb. tid15 min
Tilb. tid10 min
Hviletid1 d
Samlet tid1 d 25 min
Ret: Frokost, Grill, Hovedret
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Keyword: barbecue, grill, Grillspyd, kebab, shish kebab, sis kebab
Antal: 10 spyd

Ingredienser

 • 700 gram kalve eller oksekød, trimmet for sener og skåret i ca 3-4 cm store mundrette tern
 • 150 ml mælk
 • ½ dl olivenolie
 • tsk tomatpure
 • tsk stærk peber pure, tyrkisk biber salcasi
 • 1 medium løg, fintrevet, kun saften skal bruges
 • 1 tsk pul biber / chili flager
 • 1 tsk tørret timian
 • salt og peber

Grøntsager

 • 2 grønne aflange sivri peber
 • 1 Stor rød peber
 • 10-15 cherrytomater
 • lidt olivenolie
 • salt og peber

Sådan gør du

 • 1: Skær kødet ud i passende stykker (ikke for små og ikke for store). Trim for scener, men lad evt lidt af fedtet blive siddende
  2: Bland marinaden sammen, kom det i en pose sammen med kødet, luk til og stil posen i køleskabet minimum i 2 timer, men helst i et døgns tid
  3: skær grøntsagerne ud i lige så store bidder som kødet. Lad tomaterne være hele
  4: Find træspydene frem (ca 10 stk) og pak dem ind i våd køkkenrulle (så spydene bliver gennemfugtede og ikke så let brænder på)
  5: sæt skiftevis kød og grøntsager på som du synes
  6: grill spydene ved høj varme på grillen i ca 1-2 minutter på hver side
  – server sammen med ris eller bulgursalat og lækkert tilbehør.
  turkish Shish kebab

Noter

 • du kan bruge hvilken type kød du har lyst til, men kød med en smule fedtmarmorering er at foretrække. Vi brugte en rest mørbrad, en enkelt entrecote bøf og 2 billige 10-kroners bøffer fra Netto
 • Lad kødet trække så længe som muligt i marinaden – gerne op til et døgn. Det er med til at mørne kødet og give smag
 • reven løg og mælk er vigtige ingredienser i marinaden – de er begge med til at gøre kødet virkelig mørt
 • tyrkiske sivri pebre er måske ikke helt nemme at få fat på. Men har du muligheden, så find dem (hos en etnisk grønthandler). Efter min mening har ingen andre pebre lige så god og signifikant smag
 • Hvis du husker at gennemfugte træspydene, så brænder de ikke på. Vi kommer bare lidt vådt køkkenrulle rundt om
 • Skal du have den bedste – og mest originale smag, så grill spydene – helst over trækul. Så får du præcis den samme smag som i Tyrkiet
 • Server sammen med en bulgursalat eller lidt tyrkiske ris og en god salat og lidt brød til.
 • Shish kebab