Kiymali pogaca

Det er ingen hemmelighed at tyrkerne nærmest må være verdensmestre i at lave brød med fyld i, pakket ind på alle muligt tænkelige måder. Der fås simpelthen så mange varianter, at det nærmest er helt umuligt at remse op.

Det spændende er – udover udformningen, alt det de kommer indeni. Typisk er det fetaost i forskellige variationer m/u dild, persille, løg og som fåre-, gede- eller alm. ko-ost, kartofler, kartoffelmos, sucuk (tyrkisk pølse) eller kød i forskellige varianter.

Så det er altid lidt nemmere at lave noget spændende og lidt anderledes, hvis man lige har et øje på det tyrkiske køkken.

Til madpakkerne:

Som nu forleden dag hvor jeg besluttede at lave tyrkiske brød med fyld til børnenes madpakker. Bare lige for at gøre det lidt interessant og nemt engang i mellem. Og så fordi vi skulle have suppe om aftenen og min yngste er bare ikke glad for suppe – overhovedet. Så var det lidt nemmere, at der også var noget andet spændende at nippe til.

kiymali pogaca

Men de her tyrkiske brød med fyld, kıymalı poğaça, de kunne være lige så gode at tage med på en picnic, som små kuvertbrød til maden, som de er til at tage med i skoletasken.

For det er nogle fine små hapsere, der er så nemmere at lave, at det er helt uhyggeligt. Ud over at dejen lige skal hæve, tager det virkelig ingen tid at lave dem. Kunsten er i virkeligheden bare at lave nok af dem. For de får hurtigt ben at gå på.

Og hvis du skulle lave for mange, så er de heldigvis også rigtig gode at fryse ned – så har du til senere.

I det nostalgiske hjørne:

Ungerne var ellevilde med dem og især min mand blev helt nostalgisk, da han kom hjem. “Aj, vi plejede at hente sådan nogle her i frikvarteret. Så sørgede bageren for at de var varme og nybagte”. Ja, helt sådan en service havde vi altså ikke i skoleboden. Der var højst varme croissanter fredag morgen for de hurtige. Men de var også virkelig gode.

Men de her brød med fyld – Kıymalı poğaça – de smager altså ret så godt, hvis nu jeg selv skal sige det. Lette, en lille smule spicy og fulde af smag. Lige en god lille eftermiddagssnack, mens man sidder her og skriver på bloggen … 🙂

Hvis ikke du har lammekød, så bare brug oksekød (kylling kunne måske også være ok). Men som altid så anbefaler jeg lam. Det jeg får fat i smager ikke af uld, så jeg er aldrig nervøs i den retning.

Jeg hakkede fyldet i en minihakker. Først løget og persillen og derefter tomaten og peberen – bare en lille smule. Det er nemmest og hurtigst.

Så bare op ud i det – jeg er sikker på at det bliver godt 🙂

Tyrkisk brød med fyld – Kıymalı poğaça

Lækre brød med fyld lige til madpakken, picnicturen, som kuvertbrød eller hvad du har lyst til. De er lækre, nemme at lave og fulde af smag.
Forb. tid15 min
Tilb. tid20 min
Hævetid1 t
Samlet tid35 min
Ret: Bagværk, Snack
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Keyword: Brød
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 250 g mel, muligvis lidt mere, men prøv dig frem
 • 1/4 pk gær
 • 1 dl lunken mælk
 • 1 æg
 • 1 spsk olie
 • 2 spsk yoghurt
 • ½ tsk salt

Fyld:

 • 250 g lammekød
 • 1 medium løg
 • 1 medium tomat
 • 1 grøn sivri peber, den lange tyrkiske peber
 • 1 stor håndfuld bredbladet persille
 • ½ tsk chili pulver, tyrkisk “Pul biber”
 • ½ tsk spidskommen
 • ½ tsk pebermynte
 • salt og peber

Sådan gør du

 • 1: Opløs gæren i den lune mælk
  2: Bland de øvrige ingredienser i til en ensartet dej. Dæk skålen til med en pose og lad dejen hæve i en times tid
  3: Hak først løg og persille i en minihakker, Kom tomat og peberfrugt i og hak igen til det hele bliver til små stykker (men ikke fin mos !!)
  4: Bland alle ingredienserne sammen med kødet og krydderierne. Lad det stå og hvile mens dejen hæver.
  5: Tænd ovnen på 200 grader varmluft. 
  6: Del dejen i 12 lige store boller. 
  7: Tryk en bolle ad gangen flad med hænder i ca 10×15 cm. Læg en god spsk af fyldet på den ene halvdel og fold den anden hen over. Tryk samlingerne sammen med en gaffel på både for og bagsiden af bollen. Så holder det bedre på fyldet og du får samtidig et fint mønster.
  8: Læg brødene på to bageplader med bagepapir. Pensl dem med et sammenpisket æg.
  9: Bag dem i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter

Noter

Hvis du har lyst kan fyldet nemt skiftes ud med eks. fetaost blandet med en smule hakket løg, dild og persille samt 1 tsk chili.
Eller også kan du selvfølgelig bage en dobbeltportion – en af hver fyld. 
Brødene egner sig fint til fryseren.