“At rejse er at leve” skrev H.C Andersen engang. Og det kan man kun være enig med ham i. At rejse er muligheden for at opleve en masse nyt, føle, se, høre, dufte og smage noget anderledes, end hvad man er vant til. Og dét er da charmen ved det hele efter min mening. Måske er du vant til at rejse (forhåbentlig bliver det aldrig en vane) og måske er du endda vant til at komme i Antalya? Jeg har kommet der i mere end 17 år, så indrømmet – nogle ting kører lidt på rutinen. Men en vane bliver det aldrig. Der er altid noget nyt at se og opleve. Nogle gange gælder det bare om at få øjnene op for det. Derfor får du her 9 bud på hyggelige (og smukke) ture ud af byen. Der er noget for alle sanser – også smagssansen, hvis du enten køber dig til lidt mad – eller endnu bedre, selv tager en picnic-kurv med. 

¤ Først og fremmest synes jeg, at Manavgat er værd at køre efter. Dette smukke atypiske brede vandfald med den mest absurde blå farve, ligger som en kølig oase midt i landskabet og er simpelthen i en liga for sig selv (og så ér der bare et eller andet med vandfald, når solen buldrer ned med 40+ grader). Jeg har været der flere gange, men bliver aldrig rigtig træt af det. Jo, der bliver mere og mere “turistet” fra gang til gang med en hel park, der nærmest er bygget op om at skulle sælge eller bespise de mange turister der kommer. Dét kan godt blive lidt trættende. Men hvis du tager vandfaldet for et vandfald, så er det en ret smuk oplevelse. Og hvis det kan give dig lidt ro i maven, så er Manavgat også en stor seværdighed for mange lokale og indenrigsturister. Og hvis de rejser til det i deres eget land, ja .. så er det ikke kun plastik og opreklameret turist-pjank.

¤ På vejen til Manavgat kan du også lige lægge et besøg indenom Aspendos. Denne smukke, majestætiske kæmpe, der troner op i landskabet og fører dig tilbage i tiden, hvor imponerende amfi-teatre var helt almindelige. Selvom der findes en del gamle teatre rundt omkring Antalya er dette dog det mest imponerende og det du skal vælge, hvis du ikke gider at se så mange. Du kan ikke undgå at blive bare en smule benovet. Læs mere om Aspendos her.

¤ På den anden side af byen mod vest ligger der også rigtig mange seværdigheder. En af de mest fascinerende er helt sikkert Olympos – det brændende bjerg. Selvfølgelig brænder selve bjerget ikke. Det brænder fra de mange små sprækker, der er i bjerget, hvor det siver op med gas. Det er en ret hård vandretur op ad bjerget (og virkelig hårdt hvis man gør det om sommeren midt på dagen), så start helst tidligt eller sent på dagen. Hvis du tager turen hen mod aften bliver du belønnet med den smukkeste solnedgang du kan tænke dig – omgivet af de mytiske flammer fra bjerget. Dét er altså virkelig noget man husker.

¤ Adrasan er et sted jeg vil unde alle at opleve – det er virkelig helt, helt unikt og et sted, hvor tiden bare står stille. Man kan på ingen måder være stresset, når man er her (eller også falder man lynhurtigt ned igen). Perfekt til en ferie. Du kan og skal ikke så meget her. Bare nyde vejret, de forbavsende gode cafeer og måske hyre en båd til at tage dig en tur ud på vandet. Du finder ikke smukkere sted i miles omkreds. Jeg har tidligere skrevet lidt om mine drømme om Adrasan.

¤ ikke så langt fra Adrasan – på vejen mod Antalya, skal du næsten prøve en af de skønne River cafees, der ligger midt i floden, på vej ned af bjerget. Om sommeren er der ganske vidst ikke helt så meget gang i floden, men cafeerne er skønne og maden er virkelig god. Du vil få en helt ny kulinarisk oplevelse, især hvis du er vant til hotellernes all-inclusive. Jeg beskrev om et af vores besøg  i Ulupinar her, som du næste skal læse om.

¤ Phaselis, åh Phaselis …. foruden Adrasan er dette et af mine skønneste steder i Antalya. Jeg kommer her igen og igen, ja næsten hvert år. Jeg elsker det primitive i stedet blandet med historien, vandet og naturen. Vi har leget mange piratlege her, da børnene var små, gået på opdagelse i ruinerne, spist picnic under pinjetræerne og jagtet blæksprutter og fisk i havet. Phaselis er for mig indbegrebet af god tid, ferie og familiehygge. Faktisk var Phaselis det første sted jeg skrev om, da jeg startede bloggen her. Svært at brænde inde med en god anbefaling.

¤ Der skal også være plads til en ægte drypstenshule – dem findes der en hel del af rundt om i bjergene. Vi fandt en ca. 20 km nord for Antalya. Den var ret så imponerende og stor. Selvom det var et helt officielt sted, så var de ikke så vant til turister – de kiggede i hvert fald noget da vi pludselig kom der i vores lille bil. Jeg har endnu ikke skrevet om stedet, men det lover jeg snart at gøre.

¤ Saklikent er ikke kun for skisports-entusiaster. Det er også et sted, hvor du kan tage hen om sommeren og nyde den skønne natur og de smukke bjerglandskaber – for ikke at snakke om den uimodståelige udsigt. Hvis du nu skulle have lyst til at stå på ski, så foregår det fra november til start Maj – det kan du læse mere om her.

¤  Seværdigheder (eller snarere oplevelser) ud af byen tæller ikke kun på landjord. Derfor må du også en tur ud med båd. Enten på en af de korte ture i et par timer – eller en af de lidt længere, der kan vare alt lige fra en halv dag til flere dage. Uanset hvad er det en skøn oplevelse (men styr uden om bådene med høj yalla-yalla musik – de kan altså være ret så trættende og enerverende i længden). Mange af turene kan du finde ved at tage ned i havnen og bare vælge en båd. Nemmere bliver det da ikke. Hvis du er til det lidt større og mere spektakulære, kan du mange steder bestille en hel båd-ferie. Dét skal jeg vist også lige have skrevet en brugsanvisning til på et tidspunkt. Men husk – Antalya opleves bedst (og smukkest) fra vandet – så und dig selv en tur.

Selvfølgelig er mange ting meget nemmere, hvis du har lejet en bil på din ferie og har lyst til at køre lidt rundt. Så er mulighederne nærmest uendelige. Taxa giver sig selv – det er endnu nemmere (men også dyrere, selvom der ikke hersker danske priser). Du kan dog også komme ret langt med at tage en af de offentlige busser – det er en sjov og autentisk måde at rejse på (og en oplevelse, der sikkert ikke ryger i glemmebogen lige med det samme). Endelig arrangerer hotellerne stort set altid ture til de mest berømte seværdigheder (eller kan være behjælpelige med at arrangere din transport til et specifikt sted som eks. Adrasan). Mulighederne er i hvert fald mange, så du må ikke lade dig hæmme. Alle stederne i denne artikel ligger max. 1½ times kørsel fra Antalya.

Husk – at rejse er at leve!