Tyrkisk picnic

Picnic og Tyrkiet hænger på en eller anden måde uløseligt sammen. For i Tyrkiet er det nærmest en nationalsport at tage på picnic. Intet er overladt til tilfældighederne og alt er nøje planlagt, når man skal ud.

Det er faktisk lidt sjovt at overvære og tage del i forberedelserne til sådan en ægte tyrkisk picnic. Det er et større menageri, der sættes i gang. Alle bliver involveret og har hver deres lille opgave. Lige fra at pakke bilen til at handle ind, lave mad, samle ting sammen, koordinere med evt andre familier osv osv. Så det er et værre hurlumhej, der bliver sat i gang, når familien skal i skoven. Eller på stranden, eller i parken eller hvor man nu har aftalt at tage hen.

Tyrkisk picnic

Tyrkisk picnic som nationalsport?

At påstå, at picnic er en nationalsport i Tyrkiet er måske en kende overdrevet – eller i bedste fald måske en smule karikeret. Og dog alligevel ikke helt. For som du nok kan lure, så har picnic i Tyrkiet nogle helt andre standarder, end hvad vi har herhjemme. Det er ikke bare som vi gør det med lige at smøre nogle sandwich, tage lidt drikkevarer med, finde et brugt tæppe og måske endda en kurv, komme det hele deri og så afsted.

Nææ nej. Det er ikke ualmindeligt at der på en ægte tyrkisk picnic både skal tæpper, puder, gasblus, grill, thekander, porcelæn, 20 forskellige retter, vaskebaljer, borde og stole, lamper, parasoller, solsejl, radio, fodbold og xxx…. med. Det er ret voldsomt at se, hvor meget der bliver slæbt med frem og tilbage. Og hvor organiseret (og hyggeligt) det hele er.

Men det er et ret fascinerende skue. Nogle gange tenderende til et regulært gedemarked (og ja, jeg HAR faktisk set geder, der kom med på picnic). Og nogle gange er det som om hele boligblokken eller det halve af landsbyen er kommet med på tur (men det er helt sikkert også en fordel for alle har en rest lækker mad og gode ideer til, hvad man skal spise på en god picnic).

Tyrkisk picnic
Nej … der er ikke mange mennesker på det her billede. Men er det ikke lidt uhøfligt at tage billeder af andre mennesker?

Bare vent til de varme dage

Min kære mand har også engang fortalt mig, at det er heller ikke helt forkert, at alt hvad der kan krybe og kravle nogle gange kommer med på tur. Især hvis man bor i indlandet eller oppe i bjergene, kan det at være på picnic/ strandtur udvikle sig til at være en hel begivenhed. Måske endda årets begivenhed.

Især på de varme dage kan der blive noget så tætpakket langs med kysterne på vej ind og ud af byen. Et er, at folk fra indlandet og de små landsbyer måske kommer på tur. Men hvis man lige tænker over det, så består Antalya jo mest af lejligheder. Mange har en altan. Men hvis det er højsommer eller helligdage, tager mange afsted til stranden. Og så bliver der altså pakket til. Som i virkelig stoppet til. Antalya er jo frem for alt en millionby med et par millioner indbyggere + mange indenrigs- og udenrigsturister.

Men i Tyrkiet varer en picnic heller ikke kun en time eller to. Det varer nærmest hele og halve dage (nogle gange med overnatning på stranden).

Vi har nogle gange måtte køre både 20 og 30 km ud af byen for at få en plads på stranden. Hvilket egentlig er ret vildt taget i betragtning af, hvor mange og store strande, der er i Antalya.

Jeg ærgrer mig er, at jeg ikke har taget billeder af det syn, der møder os, for det er helt ubeskriveligt (men jeg er ikke så god til at huske at tage billeder af mennesker. Og så er det vel egentlig også lidt uhøfligt at tage billeder af andre?). Det kan vitterligt være som om hele byen er rykket ud til stranden – og har taget halvdelen af deres lejlighed med. Og så lige organiseret at hygge sammen med venner og familie og naboer.

Musik, skrald og grill os

Nogle gange – især i weekender og på helligdage, når vi har været oppe hos farfar, så kan man dårligt se vejen for bare mennesker, biler og grill os. Det lyder måske en kende overdrevet, men det kan være så vildt, at man næsten ikke kan se vejen. Og i hvert fald noget jeg aldrig har set lignende andre steder. Luften kan være tyk af os og dis fra alle de mange små spruttende engangsgrille, som folk har med. For her bliver der ikke sparet på kødet. Hele menageriet er tilsat lige dele mad, larm, snakken, musik, dans og skrald (som ikke altid bliver ryddet op igen bagefter).

Min kære svigerfar bor tæt på bjergene, 5 minutters kørsel fra Antalya’s udkant. Der er der bare et par grader eller 5 koldere end nede i byen. Og om sommeren er det værd at tage med. Så det er blevet et populær udflugtsmål til en hyggelig aften og en god tyrkisk picnic med det hele.

Når vi er afsted – oftest ved stranden køber vi tit lidt mad med fra et af supermarkederne. Især Migros har i de fleste butikker en lille delikatesse afdeling, hvor du kan købe ind til lækker tyrkisk Meze, lidt brød, ost, oliven, udskåret frugt, chips, drikkevarer osv. Nemt og bekvemt i små bægre og med tallerkener, bestik osv lige ved hånden. Men en rest god mad fra dagen før, lidt frisklavet gözleme osv er nu heller ikke så tosset.

Picnic steder i Antalya

Der findes virkelig mange steder at holde picnic i Antalya. Byen er jo stor og med mange parker, strande og kæmpe nationalparker rundt om byen. Så mulighederne er utallige.

Sarisu picnic

Alligevel giver jeg dig lige et par bud på, hvor du kunne tage hen, hvis nu du får lyst til at komme afsted på en ægte tyrkisk picnic (ok, måske uden vaskebaljer, thekander osv). Det er i hvert fald nogle af de steder, som vi bruger, hvis vi skal afsted. Og det skal vi som regel minimum en gang i ferien – ofte også to.

Det oplagte sted er jo selvfølgelig at have en picnic-kurv mm med på stranden – enten Lara eller Konyaalti. Men det er ikke helt nemt at få lov til det (især i sæsonen), da der de fleste steder er tilknyttet en lille cafe, der serverer mad og drikke for gæsterne. Hvis ikke du ligger i de officielle liggestole eller under parasollerne, så er det måske en mulighed.

Tyrkisk picnic

Derfor tager vi stort set altid til Phaselis, hvor der (endnu) er masser af plads og det oplagte sted at tilbringe en del timer. Der kan være mange mennesker – vi har oplevet mere end én gang at holde i snegle-kø. Men så vil jeg anbefale at finde et andet sted. Udenfor helligdagene er der ikke helt så mange, fordi det koster en lille entre, at komme ind i området.

Stort set alle strandene fra Phaselis og ind mod Antalya by, er skønne steder at holde picnic. Du kan læse mere om strandene her, hvis du har lyst.

Besøg Sarisu strand Picnic

Vil du gerne et sted hen, hvor det er lidt mere organiseret kan jeg virkelig anbefale Sarisu Beach picnic. Der er borde og stole, grill tilgængelig, hængekøjer, muligheder for at spille forskellige spil og endda et par forretninger, hvor du kan handle en smule ind, hvis du skulle have glemt noget. Men lad være med at handle det hele ind der, for det er ret dyrt. Men forretningerne har både brød, kød, grøntsager, legetøj, brændsel til grillen, lidt drikkevarer osv. Det ligger en lille smule tilbagetrukket for stranden, men stadig med den gode udsigt. Og så kan man lige valse ned på stranden ind i mellem maden. Sarisu-standen er en rigtig folkelig park, der er rigtig populær og har mange besøgende.

Det kan også være rigtig hyggeligt at tage hen til Kursunlu/ Düden vandfaldene. Her er der også rig mulighed for at holde picnic flere steder i parken. Og så er der tilmed en smule svalt på en varm sommerdag på grund af vandfaldene. Det samme kan siges om det nedre Düden vandfald, hvor vandet fra Taurus bjergene løber ud i havet. Der er ikke helt lige så hyggeligt her, men ok for en hurtig picnic.

Er du helt inde i centrum af byen er især Karaalioglu parken virkelig god og et sted man gerne vil hen. Selvom der er mange parker spredt rundt i byen, så er denne park vel nok den ældste og smukkeste. Her er flere siddepladser rundt omkring, små vandskulpturer, legeplads, gademusikanter osv. Mange kommer her for at spise frokost og have en pause, men man kan sagtens sidde i fred og hygge sig.

Karaalioglu park

Tag lidt ud af byen

Der er også rig mulighed for at tage ud af byen – enten med taxa, bil eller bus.

Antalya Hayvanat Bahçesi Piknik Alanı er en slags dyrepark lidt udenfor centrum af byen, hvor der også er mulighed for picnic, grill osv. Entreen er dog en smule pebret (og jeg ved helt ærligt ikke hvor godt dyrene har det. Så vi har aldrig været der).

Döşemealtı Mesire Alanı er et af de steder, der ligger tæt på, hvor min svigerfar bor. Og et rigtig populært sted med ofte virkelig mange mennesker. Her er der muligheder for at grille i en skov lignende park med leg og sjov for alle. Selvom du formentlig ikke kommer til at møde andre turister, så er det en ret sjov oplevelse at komme her og opleve stemningen. Især om aftenen, hvor der både flotte lys rundt i parken, sang og musik.

Vil du et sted hen, hvor der er lidt mere roligt, så er Döşemealtı Piknik Alanı lige stedet. Her er der ikke så meget larm og palaver. Bare hygge og natur.

Og selvfølgelig inde i byen

Der findes selvfølgelig også flere parker inde i bymidten langs med hele den lange kyststrækning. Men mange af de her parker har tilknyttet restauranter og er ikke stedet, hvor man holder en decideret tyrkisk picnic. Men som oftest er det muligt at gå lidt afsides og lige spise en sandwich eller et eller andet hurtigt, som man selv har medbragt. Om ikke andet så er Falez parken (øst for centrum), Kuğulu og Atatürk parken lige lidt vest for centrum, fænomenale steder at sætte sig på en bænk, få en bid brød og bare nyde udsigten.

Jeg håber meget, at du kan have lyst til at opdage, hvad det vil sige at tage på en ægte tyrkisk picnic. Det er i hvert fald hyggeligt at gøre, når man er på ferie og har tid til det. Måske ikke så oplagt, hvis man har booket en uge eller 14 dage på et all-inclusive resort. Men alligevel .. prøv det. Der venter helt sikkert spændende oplevelser.